Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u Sjenici (Foto)

Danas je u Sjenici uz prisustvo džematlija i delegacije Mešihata, predvođene muftijom sandžačkim hfz. Abdurahman ef. Kujevićem, položen kamen temeljac i proučena dova za novu džamiju u ovom dijelu grada.

0 2

Iz organizacionog odbora hfz. Esad ef. Mahmutović poručio da su najljepša mjesta na dunjaluku džamije.

“Posebno zadovoljstvo je okupljanje i druženje u dobru, sa našim rođacima, prijateljima i komšijama. Ovdje smo danas da se sakupimo u dobru, da činimo dobro i proizvodimo dobro. Volim da kažem da su džamije najbolje fabrike. One proizvode ono što je dobro, lijepo, korisno i kvalitetno, a ne odnosi se na materijalnu dobit. Džamije nas uče da činimo dobro, a klonimo se lošeg. Ona nas uči dobru, istini, moralu, poštenju, pravdi, jedinstvu. Odvraća nas od neistine, nemorala i svega što uništava jednu zajednicu. One su naš vodič za bolju budućnost”.

U suzama, vakif zemljišta prof. Šaban Maslak zahvalio se svima koji su danas došli, istakavši da je ovo bio san njegovih roditelja koji je uz nesebičnu podršku sproveo u djelo.

“Ovakav je objekat nedostajao ovom naselju, a mi, budući džematlije, trebamo učiniti sve kako bi on živio, kako bismo ispunili svoje dunjalučke obaveze i tako obezbijediti lijepo mjesto na ahiretu. Ovo je zalog za ahiret, ali isto tako i zalog za našu budućnost, našu djecu koja će se ugledati na nas”.

Berin ef. Ljajić, glavni imam medžlisa IZ-e Sjenica kazao da su vakufi su najbolje investicije, a vakifi su najpametniji investitori.

“Poruka svih ovih silnih uvakufljenja kojih smo svjedoci svakodnevno jeste da pitamo sami sebe kakvi smo mi to investitori? Kad je u pitanju imetak svakog od nas, svi gledamo da ne pogriješimo, ali često puta zaboravljamo da su vakufi najbolje investicije, a da su vakifi najpametniji investitori. Njihova investicija ne prestaje sa smrću, njihova filijala se nikada ne zatvara. Ona traje vječno i kada presele dobra im se djela pišu. Nećemo stati sve dok svaka mahala ne bude imala po jedan mesdžid”.

(Sana)

Komentari  
-36 # ...gradite... 2020-09-25 23:03
...da imamo posle sta da rusimo...
Odgovori | Prijavi moderatru
+23 # Hajde 2020-09-25 23:33
A dodji majstore, junacino, da rusis, cekamo te.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2020-09-26 03:02
... са Хисламским багером за увакуфљивање! Има да се зна ко једини има право да руши у глуХо доба! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Mačor 2020-09-26 08:37
Kog ti čekaš,mišu repati???
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # Tutin 2020-09-26 04:38
Srbija je Islamska drzava ima vise dzamija nego crkvi
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Srbija 2020-09-26 08:40
Srbija dozvoljava masovnu izgradnju dzamija,kako bi se sandzacki narod zatupio i zaglupio.Srbija zna sta radi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Olivera je moje ime 2020-09-26 17:05
Baš suprotno Srbijo. Zato što Srbija zna da su džamije za Sandžaklije ipak najbolje fabrike i da one proizvode ono što je dobro, lijepo, korisno i kvalitetno, što one uče dobru, istini, moralu, poštenju, pravdi, jedinstvu. Odvraju od neistine, nemorala i svega što uništava jednu zajednicu. One su vodič za bolju budućnost. I zato Srbija računa da je bar Sandžak na dobrom putu za bolju budućnost, pa se zato zauzima za druge regione da i njima obezbedi bolju budućnost u vidu investicija između kojih su istaknute one iz Turske.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Srbija 2020-09-26 21:13
Haj ne seri,Olja...dobro znas da ni ti ne verujes u to sto kazes.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Olivera je moje ime 2020-09-26 21:20
Kakav je to rečnik? Hoćeš da budeš kao i priličan broj komentatora ovde, da upotrebljavaš ružne reči? Ja na SL komentarišem, a serem na drugom mestu, kao i većina, nadam se.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Srbija 2020-09-26 22:23
Nazalost,ti to radis ovde.
Odgovori | Prijavi moderatru
+22 # Mudrac 2020-09-26 08:44
Reče jednom jedan mudar čovjek:''Putniče,ako nekad dođeš u zemlju u kojoj su bogomolje blistave i velelepne,a škole i bolnice stare i oronule-gledaj da što prije pobjegneš iz nje''...
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Sjenica 2020-09-26 08:59
E,to ti je sjenicka i sandzacka stvarnost!
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # Granice uma 2020-09-26 09:01
...Interesantno.,a ne smijem da ti dam plus...
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Mudrac 2020-09-26 09:08
...Znam i ne zamjeram ti...a ti razmisli zašto si došao u tu fazu da mi nisi smio dati plus...ja tebi hoću.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2020-09-26 09:31
Samo ti mud(r)ače glasaj za SDA i SDP pa se posle čudi što nema fabrika.
30 godina jal Kurta jal Murta na vlasti a ti hoćeš da prikalemiš Zukorliću (koji je tek došao na vlasti) sve ono što ne valja.
Džamije, medrese, škole Kur'ana časnog, obdaništa... sve je to napravljrno bez pomoći države a od dobrovoljnih davanja vjernika.
Od poreza i prireza tj državnih para ili ti vlasti za 30 godina pogledaj šta je napravljeno a šta zatvoreno i uništeno.
I još nešto mud(r)ače:
- Pročitaj ovde komentare i biće ti jasno ko je graditelj a ko rušitelj.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Sjenica 2020-09-26 09:45
Dzamije,medrese,skole Kur'ana = NISTA,NULA!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2020-09-26 11:29
De, razjasni sta si hteo reci ovim komentarom ako zelis da ti odgovorim
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera je moje ime 2020-09-26 17:07
On misli na materijalno, a ne na duhovno. I zato mu odgovori obavezno, nemoj da ga lišiš tog zadovoljstva.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sjenica 2020-09-26 21:17
Ne verujem ja u bajke za odrasle.Olivera,procitana si.Podrzavas zaludjene Sandzaklije,ne bi li napravila jos veci razdor između nas.Volim vlahnje i zato te sa zadovoljstvom nabijem na svog pitona.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera je moje ime 2020-09-30 18:37
Puž golać je pre nego piton, smela bih da se kladim.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sjenica 2020-09-26 21:23
Ne zelim,posto me ne zanima misljenje kur*a lipovog.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Dijaspora 2020-09-26 09:47
Neka taj bradati lopov ponovo dođe u Nemacku da nam trazi novac,pa ce da vidi sta ce ga snac.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # dijaspora 2020-09-26 10:49
Ti si pa junak i branices mu?
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # srky 2020-09-26 19:21
Sta da neko trazi od tebe,ti si na crno gore.
Ovamo nemas kud,a tamo ti gori podnoge.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Granice uma 2020-09-26 09:34
U ovom kratkom životu kojeg mnogo volimo težimo svemu više nego vječnosti.a svi znamo da prolazimo i da nas brzo neće biti na ovom svijetu..no ipak..!!! ...kod ovih graditelja mene više odbija druga stvar.ima jedan ajet u časnoj knjizi kur'anu koji kaže,."oni koji su dzamiju sagradili da bi štetu nanijeli i neverstvo osnažili i RAZDOR medju vjernike unijeli pripremajuci je za onog koji se proti Allaha i njegova poslanika još prije borio.-sigurno ce se zaklinjari ,,mi smo samo najbilje želeli,,-a Allah zna da su oni pravi lažljivci. Et-Tewbe 107.,...ako pogledaš ko je,s kim i kako došao na vlast u sjenici.s koliko glasova tamošnjeg naroda a znaš u kakvom je srodstvu sa ovim javnim prezentatorima,dzamija i njhovih gradnji,onda mi ovaj ajet ne da mira.!!!tebi,neka je halal tvoje razmišljanje. ja ti želim da koračaš putevima istine i znanja...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2020-09-26 09:47
Ako ti baš taj ajet neda mira - znači počni ponovo da obnavljaš gradivo - od ilmihala pa redom.
Uzmi tefsir Ibn Kesira pa pogledaj tumačrnje tog ajeta.
I da si realan kao što nisi - video bi ko u zadnjih 30 godina gradi dzamije i shvatio da su to jedni te isti ljudi - da su pokušali da ih otmu i prisvoje otpadnici ili ti rušitelji a najbolje reći kao i što jeste - izdajnici i razbijači IZ.
A ko je u pravu - vidi se po tome koga je Allah s.w.t. kaznio i propada a ko niže uspehe i gradi
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Granice uma 2020-09-26 10:21
..Ponovo ti np,svodiš kur'an časni,samo na prošlo vrijeme.ko vas to i gde tako uči nije mi jasno..s takom mišlju i sviješcu nije ni čudo što dižete ruku na svoj narod i rušite im imovinu,odakle mukotrpno na ispravan(halal)način prehranjuju svoje porodice...vi nećete da radite to je svima jasno.vi ste vrsta ljudskih parazita.naš narod ima jednu ispravnu izreku,. ,,šejtan niti kopa niti ore,,.nemoj sebe molim te,svrstavat u ovu kategiriju bića...
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # NP 2020-09-26 11:15
Rekoh ti - obnavljaj gradivo.
"...s takom mišlju i sviješcu nije ni čudo što dižete ruku na svoj narod i rušite im imovinu,odakle mukotrpno na ispravan(halal)način prehranjuju svoje porodice..."

Da si naucio makar u mektebu sta je Vakuf, ne bi sada izvrtao stvari.
Shvatio bi da svijest nije izgradjena kod Bosnje dok god poseze rukom ka Vakufu i zeli ga prisvojiti. A to znaci da nije ni kod tebe dok god odobravas taj potez.
Vakuf je nesto za sta vredi poginuti. Pljuvati kao ti na IZ koja stiti SVOJU imovinu mogu samo neuki ljudi. Ili zlonamerni - sto se ipak nadam da nisi.
- Ako mislis na berbernicu - izgradjena je na Vakufskoj zemlji. Da bi dinar od nje bio halal trebala se prihvatiti ponuda IZ - nova berbernica - 5 g. besplatno koristenje a ostalo vreme dok postoji - samo 50 % zakupa.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Granice uma 2020-09-26 11:56
Shvatanje islamske zajednice kao hodzanskog skupa i vakufa kao imovine što samo hodzama pripada je po meni pogrešno i štetno.po meni i mojem razumijevanju,islamska zajednica obuhvata celokupni narod,islamske vejre,jednog područja.ili planetarno gledano,celokupni umet današnjice..vakufi ne predstavljaju samo imovinu hodza,nego svih stanovnika odredjenog područja.pa samim tim i hodza kao i svih drugih podjednako..no šta god ja pisao,mislim da je beskorisno za tvoje ubedjenje..no ovde bi mogli da na pomognu živi vakifi oko ove definicije.posto se jedan od najvećih darodavaoca naših prostora javlja na ovom portalu(mehmed),može da se javno izjasni i kaže,kako je on nijetio i nijeti dobra koja je vakufio.dali pripadaju samo hodzama ili i ostalim stanovnicima koji tu žive.??ako se slažeš,zamoli mehmeda da nam objasni..pa da i drugi čitaoci prime pouku.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # NP 2020-09-26 12:46
Rekoh i ponavljam:
OBNAVLJAJ GRADIVO!
"Shvatanje islamske zajednice kao hodzanskog skupa i vakufa kao imovine što samo hodzama pripada je po meni pogrešno i štetno"
ili zaista ne znas sta je Vakuf ili izvrces cinjenice?
Ti pokusavas da rastegnes znacenje Vakufa kao da je to alajbegova slama i moze svako da je prisvoji i svi preci od Islamske zajednice?
A ne znas ni sta je Islamska zajednica posto ONI KOJIMA JE VAKUF POKLONJEN I DAT NA UPRAVLJANJE smatras bezvrednom hodzanskom skupinom a ne onako kako i jeste: VJERSKIM PREDVODNICIMA.
Da ti skracim pricu:
- Daj kupi neko poljance i pokloni je deci iz komsiluka da igraju fudbal i budi dobrotvor...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera je moje ime 2020-09-26 16:54
Zaista si smor! Mehmed i ti - mrtva trka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # sara 2020-09-29 22:05
Granice uma
Bravo, komentari su divni, sadrzajni sa vrlo dobrim poznavanjem tematike, vredi procitati
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Olivera je moje ime 2020-09-26 16:59
Zašto ne bi smeo? Ko upravlja tvojim mozgom? Ti ili ......
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Sjenica 2020-09-26 12:21
Sjenička čaršija će imati 8 džamija i u njima ukupno 8 džematlija :lol:
Jednom je jedan govorio "mnoštvo džamija - manjak džemata" a sada kada se uzimaju dobre donacije sad to više ne govori. Da nas Allah S. W. T. sačuva od licemjerstva.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sjenica 2020-09-26 21:27
Sve je to jedna prda,ovaj narod se pretvorio u mnoštvo zombija.Zombiji nisu moj narod.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Obicno 2020-09-26 13:12
Islamska zajednica je postala politicka stranka,neobrazovane hodze kreiraju javno mnjenje zatucanog bosnjackpg stanovnistva.
Ovi ovdje su odavno izgubili moju podrsku i nema dotacija vise sa moje strane.
Na zalost mnogo je jos nasih ljudi u dijaspori koje je lsko izmanipulirsti.
Ima i takvih koji dotiraju novac nezakonito stecen a ovima na dlici to nije bitno,sve je halal.
Jako tuzno.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # NP 2020-09-26 13:36
Obicno takvi kao ti - lazu.
I ne da lazu nego prosipaju industrijsku lazu i okrivljuju hodze da su zatucani i da kreiraju javno mnjenje.
Allah te uputio - zar si slijep kod ociju?
Najgledaniji programi nisu dersovi hodza vec Pinkovi " Parovi" "Zadruge" ili kako se vec zovu.
Uzori nisu hodze nego dileri, kriminalci i ostali kriminalni sljam.
Degradirani i polupismeni politicari poput Hazba su do juce vodili Sjenicu.
Hoces li da se on vrati?
Da zloupotrebljava sluzbeni polozaj i seksualno iskoristavaju potcinjene sluzbenice, pa posle (ovim "pametnim" poput tebe) soli pamet i izlazi pred namesteni poligraf i kaze - Verujte meni i poligrafu a ne svojim ocima?
Hoces li takav sljam bude uzor?
...
Islam je protivteza takvom jadnom moralu koji ti propagiras.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Ipak 2020-09-26 21:04
Ipak je tvoj Zlukorle cest na Pinku i Hepy Tv isto kao i parovi i zadruga.
Da li gledati njega ili onog Golhubovica je isti kuhrac. Mafijas ovaj,mafijas onaj.
Ostalo je glupo sa tobom polemisati.
Skracena forma pisanja je pravi pab,a ti bi trebao da razmisljas o rijaliti zvezdi iz Orlja,pa onda da se bavis Islamom i tumacenjem casnog Kur‘ana.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera je moje ime 2020-09-26 16:53
"Volim da kažem da su džamije najbolje fabrike".
Eto Sandžaklije, puni ste najboljih fabrika i šta biste više? Ove ostale samo mogu da vam zagađuju životnu okolinu, koja se iovako ne može pohvaliti čistoćom. Pa kada bi se kojim slučajem i fabrike pokazale kao zagađivači, morali biste se hteli, ne hteli iseliti iz Sandžaka. Ovako, neka vas sa najboljim fabrikama, živi nam i zdravi i tu na svom ognjištu, koje tako ponekad fali dušama vaših dijasporaca.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sjenica 2020-09-26 21:19
Kad četnikuša oput tebe podrzava dzamije i dzamijase-ko ima imalo mozga-ukapirace.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # dabogda ti cetnikuso 2020-09-26 21:42
...zivela od svojih crkava,bez opasnosti da ti fabrike zagade zivotnu okolinu,pa da moras da se iselis iz Smrdije...
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # srky 2020-09-26 22:17
Nije olja cetnikusa,ona je polutanka.
Tako je sama jednom napisala ovde.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sjenica 2020-09-26 22:26
Tim gore,takve su najgore.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # mehmed 2020-09-26 23:03
Najljudski , najmudriji , najpoucniji ,najvizionarskiji komentar je dao postovani NP.
Aferim tebi NP--
Ti si mirno , umno , skoro sve ostale Komentatore , ostavio ,da kao neplivaci , bauljajuu u brzoj rijeci...- zna se - rijeka prazne flase..izbaci na obalu..

A sto se tice Zukorlica- savjetujem zlobnim komentatorima
-otidjite na neko predavanje koje ON drzi studentima u Beogradu , Novom Sadu...
ili pozovite NJEGA da On sa studentima , dodje na neko vase predavanje...
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Sjenica 2020-09-27 09:04
Sto se ne upoznas sa NP?Ko zna,mozda se vremenom izmedju vas dvojice rodi i nesto vise...
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # zar stvarno mislis.. 2020-09-27 09:18
...da neko i cita do kraja komentare onog NP?
PREOPSIRNO,PREDOSADNO FILOZOFIRANJE.
Pravi smor,kojem jedino ti mozes da konkurises!
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-09-27 12:51
Aferim COVJEKU - Maslaku - postovanom VAKIFU :
Neka je sretno otvaranje ove dzamjie.
Zlobnim komentatorima NIJE MJESTO U TOJ DZAMIJI.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # mehmed 2020-09-27 13:29
Dali zlobni komentatori mogu da razluce:

iza VAKIFA Maslaka OSTAJE NESTO TRAJNO... STO SE SVJETLOST ZOVE ..

a da iza njih OSTAJE TRAJNO - NESTO se ZLOBA ZOVE.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Црвско 2020-09-27 14:48
Шта су вакифу Маслаку Маслаци из села Црвско?
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari