Zukorlić: Opasnost zvana SPP izmirila i ujedinila SDP i SDA, kao rođena braća pljačkaju ovaj narod

U prvoj besjedi nakon vanrednog stanja predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić govorio je na temu “Vjera i politička svijest“.

zukorlic besjeda suljo rasim 696x469

Istakao da je ova tema veoma aktuelna i treba se tretirati kroz pitanja koja se otvaraju, kroz polemike koje se vode u raznim krugovima, prije svega vjerskim ali isto tako i džematskim.

On se osnvrno na to kako islam tretira sekularizam, kazavši da je sekularizam agresivna ideologija koja je nastala u pogledu zaštite vlasti i dominacije jednog svetonadzora i to materijalističkog.

“Islam na sekularizam uopće ne gleda kao na nešto što je njemu izazovno. Ne, to je nešto što nas se ne tiče. Mi jedino sekularizmom možemo da se bavimo kao muslimanske manjine u nemuslimanskim većinama, ali ne sa aspekta kvalitativne ocjene već sa aspekta realnog stanja na tu pojavu. Prema tome sekularizam, kao i sve ono što je on iznjedrio od sistema, uključujući i samu demokratiju, sa aspekta realnosti u kojoj se nalazimo, treba posmatrati kao vodu kojom plovi naš brod. Ta voda je negdje čista, najčešće prljava, negdje mirna, najlešće nemirna. Zato je besmisleno raspravljati o toj vodi, mnogo je bitnije baviti se svojim brodom. Baviti se kvalitetom svoga broda. Nedopustiti da neka daska protruhne na njemu, da probije voda, nedpustiti putnicima na brodu da vam probijaju brod. Baviti se brodom a ne vodom i govoriti zašto ti muftija ploviš tom prljavom vodom koja se zove sekularizam, koja se zove demokratija”, kazao je Zukorlić.

 

Naglasio je da su neznalice oni koji govore da islam nema veze sa politikom.

“Taj nema nikakve veze o islamu. Kaže, ovo je vjera, ovo je dawa, pusti politiku. Tako samo džahili govore, to su neznalice, mogu da budu proglašeni kakvim god alimima, to nisu alimi, to alim ne može da izgovori osim ako se ne radi o ljudima koji dolaze iz škola koje su zbog svojih političkih okolnosti profilirale određene šejhove, daije, predavače da na taj način vjeru našu čine impotentnom u pokušaju da to podijele. Nažalost, pojam politika je toliko oprljan, pa ako kažete da sa tačke islama nije moguće odvojiti vjeru i politiku, vi osjetite prljavost u ustima što spajate te stvari, ali to je prosto tako i cjelokupno učenje islama i doktrinarno, akaidsko i svi drugi aspekti, tretira pojedinca kao osnovnu komponentu zajednice a potom tretira zajednicu. Da li je moguće tretirati zajednicu bez politike, šta je zapravo politika? Politika je disciplina, aktivnost, djelovanje i bavljenje zajednicom, to je politika. Politika je viši stepen djelovanja, baviti se politikom znači ne biti životinjski sebičan”, istakao je Zukorlić.

Pogledajte video :

Među građanima koji su Zukorliću postavljali pitanja bilo je i onih koji su tražili rješenje za probleme koji se tiču prekompozicije vlasti. Zukorlić je odgovarajući na ta pitanja istakao da je jedini način da se na narednim izborima glasovima porazi postojeća struktura vlasti u Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima, te da se postignu odlični rezultati na nivou republike i pokrajine, a da onda se sa te pozicije sve istraži.

“Zašto postoji ovoliki strah od SPP-a na vlasti, zato što znaju da kad SPP dođe na vlast, neće se desiti i ne može se desiti kao što se desilo sa aktuelnom vlašću SDP-a koja je bila u sukobu sa vlašću SDA pa kad je došla na vlast, organizirala je istrage. Sjećate li se izvještaja o milionima ćevapa, o milionima kilometara pite i milionima novca koji su pojeli činovnici stranke SDA dok su bili na vlasti ali to je trajalo dok su bili u sukobu, onom krvavom, dok su se ubijali, pucali i tako dalje, šta se onda desilo, izračunali su da im je opasnost koja se zove SPP veća nego njihovi međusobni sukobi, izgrlili se, izljubili se, danas su kao rođena braća i u BNV, i u Gradskoj Upravi Novog Pazara, i Tutina, i Sjenice i zajedno pljačkaju ovaj narod, zajedno mu piju krv kroz korupciju, zajedno ispumpavaju sredstva, odgovorno vam to tvrdim.

Oko 20 miliona eura je budžet grada Novog Pazara, odgovorno vam tvrdim da od četvrtine do trećine tog budžeta curi u privatne džepove političkih grupacija koje su na vlasti, samo to da zatvorite, četvrtina od 20 miliona je 5 miliona eura, 5 miliona eura koje idu u privatne džepove na razne načine, zaustavite i imate procvat ovog grada, imate procvat svake mjesne zajednice, jučer su mi saradnici dali jednu informaciju, u budžetu grada imate 1.700.000 eura za nevladine organizacije, zamislite 1.700.000 eura, od svih nevladinih organizacija koje su dobile taj novac, dvije 2,3% je standardno da eto narod zna da postoje ma kakve bile, a znamo kakve su ali apsolutna većina tih NVO su fiktivne, fantomske čiji su vlasnici najbliži saradnici vlasti i one se koriste za ispumpavanje novca građana u privatne džepove. Zamislite ovaj grad Novi Pazar ima oko 17 mjesnih zajednica, zamislite da je oko 1.700.000 eura dato mjesnim zajednicama a ne izmišljenim nevladinim organizacijama, svaka mjesna zajednica bi dobila po 100.000 eura, zamislite šta bi oni mogli od 100.000 eura da urade, da urede razne površine zelene, korita, igrališta za djecu, čistoću, zamislite to, ovo je samo jedan primjer”, rekao je Zukorlić.

Izvor: SANA

Komentari  
-99 # Sandzaklija_ 2020-05-18 20:41
- E vala se Zukorlic koji je po spostvenom priznanju "sišao sa konja na magarca",nudio i nudio cas SDA...pa čas SDP stranci...i jedino kome je uspeo da se ponudi i okrene mu "zadnjicu" je Vučku i njegovoj SNS.
- Naravno...niko normalan u Sandzaku ne bi petljao sa šarlatanom koji je sišao "na magarca"...sa takvim jednim zlom koje ne preze ni od toga da ga čuva srpska BIA....Jedina svrha i smisao njegovog uplitanja u politiku je da se dočepa nekog budzeta koji bi onda iscijedio za svoje lopovluke...i nista drugo.(kao sto se u njegovoj IZ nikad nije znalo gde su pare). Taj projekat srpske BIA-e su konačno prepoznali i u BiH i konacno ovo su njegovi poslednji trzaji. Zato se ovoliko trudi nebi li zavadio SDA i SDP do te mjere da bi onda neka od tih stranaka morale sa njim u koaliciji,kako bi se dočepao vlasti. No,hvala Allahi dz.s. svi sada vrlo kasno znaju o kakvoj se prevari i podvali radi kada je u potanju ovaj šarlatan iz Orlja i na svu sreću svih Bosnjaka do toga neće doći.
Odgovori | Prijavi moderatru
-95 # Safet 2020-05-18 21:07
Oni pljackaju narod, a ti bogatiji od obojice makar tri puta, pa kako Muftija? Kako posteno zaradi toliki novac u zemlji dje 70-80% naroda jedva satavlja kraj sa krajem. Pa da je ovo Svajcarska mnogo bi bilo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-93 # Safet 2020-05-18 21:19
Ili mozda te pune parama oni sto ne mogu da zavrse fakultet u Sarajevu ili nekom drugom ozbiljnijem univerzitetu, pa dodju tebi pljunu pare i dobiju diplomu za neznanje. Zbog toga si se uvukao Vucicu u prkno da ti legalizije prevaru, to jeste da dobijes akreditaciju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+39 # mehmed 2020-05-18 22:32
Bosnjaci - ne pljujte jedan drugoga .

Zbog vaseg nejedinstvu i izgubljenog dostojanstvo , ce svaka bagra u vama vidjeti kante za pljuvanje.
Odgovori | Prijavi moderatru
-87 # Sandzaklija xy 2020-05-19 01:16
U pravu si. Za pocetak upozori Zukorlica. Ovaj tekst gore je njegov.
Odgovori | Prijavi moderatru
-79 # Sandzaklija xy 2020-05-19 02:40
Svi Zukorlicevi botovi u akciji, a ne bi cudilo i pomoc od Vucicevih.
Odgovori | Prijavi moderatru
+79 # Tutinac 2020-05-19 07:25
Uhvatila vas panika,došao vam kraj hajdučiji.Opametio se narod..Stvarno mi zao ova dva "siromaha".Za vas je svako bot ko nije sa vama.Pune su drustvene ustanove uhljebljenika SDA i SDP.Ne dolaze na posao godinama,primaju plate,ide radni staz.Toj vrsti ovaj sistem odgovara,za haram ne znaju.I ta vrsta je najglasnija,lopovi kažu "držite lopova".U srcu Evrope sprovode politiku aparthejda,niko nema pravo na život,osim njih.Obaveza"ostalih"je da pune budžet da bi ga oni pljačkali.Ne placaju poreze,ni vodu i mnogo toga.Primjer,kako ispumpavaju drzavne pare je 585000eu,koje Opština tutin daje godisnje AS-i za čiscenje grada a ujedno placaju građani i pravna lica.Sve ce izaci na svetlost dana ubrzo da zna narod.
Odgovori | Prijavi moderatru
+76 # Tutinac 2020-05-19 07:41
U srcu Tutina,neasvaltirane lice,za razliku od Pešteri,gde asvaltiraju sokake.Bacica sa ulicnom rasvetom sija kao Las Vegas.Koštampolje ima reflektore na igralištu.Ljider dobi plac za kucu u N.Pazaru u zamenu za izgradnju skijališta u Orlju,poznata transakcija.I šta bi?Pojela maca.U Tutinu su skoro ostavili u arhiv na "čuvanje"349 placenih projekata a ni jedan realizovan.Najčuveniji je LESKOVA SITI i 7000 zapošljenih.Ovo da čita Anderson,najčuveniji pisac bajki,pozavideo bi našim "ljiderima".
Odgovori | Prijavi moderatru
+23 # mehmed 2020-05-19 11:02
Samo se vi dopisujte ..... i izbacujte " prljav ves " vasih suparnika i neprijatelja.
Dajete dusmanima povoda da vas smatraju neukim tj.zaostalim.

Sami sebi odgovorite : Ili tracite vrijeme ili obicnom vodom lijecite bolesti zvane : neznanje , zavist ....
Odgovori | Prijavi moderatru
+21 # mehmed 2020-05-19 11:26
U svakom Mediju , Skupstini S. , formiranju samoodrzive IZ..., Zuko je pokazao briljnatan moralni nivo, vizionarsku genijalnost.

Nema za sada Inksana koji ce mu parirati.

Poslovica kaze : pridruzi se onom koga nemozes pobjediti .
Odgovori | Prijavi moderatru
-14 # Safet 2020-05-19 12:19
Sta rade Zukovi botovi. Muftija je napravio ozbiljnu armaju botova po uzoru na SNS, kako to oni zovu "internet tim". Nema sta... respektabilno za jednu tako malu stranku. Vazda je muftija pokazivao zavidne organizacione sposobnosti.
Odgovori | Prijavi moderatru
-17 # Sandzaklija_ 2020-05-19 13:59
- ...kazu da sam placen,kazu da sam BOT,kazu da sam krezav - kompletan idiot...
...kazu da za sendvic pisem komentare,da idem na miting kad dobijem pare...
...KAZU DA SAM TUPAV,KAZU DA SAM PLITAK,ALI JA VIDIM NAPREDAK,OSJECAM BOLJITAK...(boljitak sa sarlatanom iz Orlja)...:)

- Ni jedna pjesma ne objasnjava bolje mentalni sklop galasaca Zukorlic Muamera i Vucic Aleksandra...to je jedno potpuno ispran mozak.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # mehmed 2020-05-19 14:36
Evo jedne paralele:

Cuo sam, da u N.Pazaru , trebas na stolici dugo sjediti i gledati , gledati i gledati..kako kolone ljajic - suljo Administracije = Uhljbljenici polije radnog vremena kuci odlaze..( poznato je da se Administracia iz Budzeta Srbije financira .... )

Zukorlic i njemu slicni Inksani , su za 23 godine izgradili kompletnu - NAJLJUDSKIJU IZ na Dunjaluku...

A NI JEDAN DINAR IZ BUDZETA SRBIJE NISU UZELI .

A ono sto je JE NAJVREDNIJE : OKO .700 ZAPOSLENIH U IZ - i SU SAMOODRZIVA ZAJEDNICA...
Da je Zuko Srbin...za zivota bi ga Srbija u SVECA nominirala...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # mehmed 2020-05-24 10:37
ISTINSKIM VJERNICIMA ( Zukorlicevog, Dudicevog kova...)

Bajram Serif Mubarek Olsun.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari