Zukorlić: Intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira cijeloj javnosti nije pravi intelektualac

Muamer Zukorlić održao je devetu besjedu po redu na temu: „Ultraglobalizam i obnova robovlasništva“. Akademik Zukorlić ocijenio da je kroz prizmu kapitalizma došlo do sukoba krupnog kapitala koji za cilj ima pokoriti svijet i ranije proklomovanih ideja Zapadne civilizacije.

dfhgdf5675

„Do sada je globalizam, iako suštinski problematičan, idejno problematičan – metodološki razvio određene poruke čak i ideje, iako nisu bile temeljne, bile su veoma važne. Među njima su ideje slobode, ideja ljudskih prava, ideja jednakosti, čak i sve ideje francuske revolucije su generalno pozitivne, jedino je problem što su relativno kasno doživjele hipokriziju, te su smještene u metodičku kategoriju, a ne u suštinsku. Suštinska, stožerna je interes krupnog kapitala. Sadržaj je bio krupnog kapital, a pakovanje je bilo sačinjeno od ovih kitnjastih ideja koje pominjem. Pa ste prethodnih decenija imali taj konflikt, konflikt ideologije i metodologije, pa dalje između metodologije, ideologije i metode, jer zapadna civilizacija se nije usuđivala da se odrekne proklamovanih ideja na kojima je nastala renesansa, humanizam, sekularizam, kasnije demokratija i svi oblici formulacije slobode“, istakao je akademik Zukorlić.

On se osvrnuo i na monopol finansijsko-kapitalističkih elita.

„To je kao monopol krokodila, kao monopol svinja, to je kao kad biste pustili te dvije kategorije da uređuju živote, prostore, vrtove, kuće. Znate kakav je mentalitet krokodila, onako kao izgled zante da ima samo usta i rep, nema ništa drugo. On je sazdan čitav da proguta. Njegova velika usta su njegov mentalitet. E to je mentalitet finansijsko-kapitalističke elite“, kazao je akademik Zukorlić.

Zukorlić je posebnu pažnju usmjerio na fenomen slobodne misli, poručivši da intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira cijeloj javnosti nije pravi intelektualac.

„To što su neki državnici u prvoj sedmici krize izletjeli pa slobodno govorili svoje mišljenje, jer su im njihovi ljekari, savjetnici, infektolozi i epidemiolozi tada kazali svoja mišljenja sloodna, mogla su ona biti tačna, manje više – pa i netačna, šta? Bože moj. Prvi put virus, pa pogriješio. U čemu je problem? Ali nemojte mi samo reći, eto, da premijer Britanije nije bio obaviješten. Nemojte molim vas, nije to Koštunica. One Britanije, koja je i dan danas metodološki ostala imperija. I sad kao takva jedna država nije imala informacije, onda on da one stavove, pa onda dijametralne stavove, pa se čak i slučajno zarazi. Meni je nešto to previše filmski da se sve to njemu desi jadniku.

Prvo da toliko pogriješi u procjenama, onda pogrešno vodi državu nekoliko sedmica, pa da onda mora da se kaje i izvinjava, a onda kao kaznu ili kao nagradu dobije da bude zaražen. Je li malo previše? Zapamtite, intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira cijeloj javnosti nije pravi intelektualac. Gospodo vi koji hoćete sačuvati slobodnu misao morate se za nju i izboriti i tražiti argument pa makar se cijeli svijet vlada i vlasnika država i državnika složio da je drugačije i kazali vam ne. Slobodni intelektualac se ne smiruje dok ne dobije agumente ili dokaze za ono što se pokušava servirati ili nametnuti. Zato vam ne moram sve reći, hajde malo i vi promislite.“, istakao akademik Zukorlić.

Komentari  
-14 # Mars 2020-04-19 10:42
E svasta, ovaj ce za.ebati Aristotela i Sokrata..otkrio novu mogucnost zaglupljivanja neobrazovanih.filozofiranje...sad ce se opet sve velikosrpske medije otimati za njega..gori je od zadruge..
Prijavi moderatru
+1 # Suad 2020-04-20 13:39
Mars sto posto istina !!!
Prijavi moderatru
-10 # Sandzaklija_ 2020-04-19 13:15
- Al se ovaj šarlatan nalupeta nekakvih gluposti ovih dana,sačuvaj Bože. Dok se cijeli svijet bori protiv ove bolesti koja suštinski,indirektno i direktno,uništava svjetsku ekonomiju...bori se na naučnoj osnovi...ovaj šarlatan iz Orlja prica nebuloze o francuskoj revoluciji,i o "mentalitetu krokodila" koji bi sve pojeo. Pa kud ćete bolji primjer krokodila od njega samog koji bi sve da pojede i proguta po Sandzaku...gde šta može čovjek otima...usta mu se raširila toliko da ne moze da prožvaće...pola grafskog Trga u Pazar oteo,rusi ljudima lokale koji ih drze po 50 godina....Ovog licemjera,ovo je sačuvaj Boze.
Prijavi moderatru
-9 # Suad 2020-04-19 14:47
Dokon covek nezna sta ce sa sobom. Pusti zapadnu civilizaciju, gledaj Pazar i Sandzak gde vlada robovlasnicki sistem. Neosigurani radnici rade po 7 dana bez prekovremenog rada i bez povecanja plate godinama. Ne filozofiraj previse nego okreni se i pogledaj sta se desava u tvojoj sredini i gde ide Srpska i tvoja civilizacija sa najvecom korupcijom i procentom zagadjenja zivotne sredine. Da ne nabrajam i druge factore slabosti. Nisi izabran i nisi predstavnik zapadne civilizacije vec Srpske i Sandzacke koje nemaju nikakve demokratske kvalitete niti rezultate vaseg rada i vodjstva.
Prijavi moderatru
+3 # Salaheddine 2020-04-20 03:30
Sta je botovi jel vam to mutavi suljko naredio da lajete pa jos iz karantina :lol: koji ste vi bednici ! Za vas je samo karantin i pendrek pa toj tintari praznoj ! Slusajte najpametnijeg bosnjaka debili ,nesposobni!Kako vas je zanimljivo slusati a pogotovu mi koji zivimo u normalnim drzavama ,gledamo vas i smijemo se vasim glupostuma!
Prijavi moderatru
+1 # Suad 2020-04-20 13:37
Izgleda da i ovde radi Muftijina cenzura cim ovi sarlatani veruju u ove zapadne krokodile. Cudo ovaj akademic ne pominje Saudijske princeve i seike okolnih drzava od kojih islamski svet nema nikakve koristi i koji neznaju sta ce sa bogatstvom dok se u Africi gladuje i Corona siri. Dok ima ovih sendvicara, dupelizaca kao ovaj SalAlahsadin koji veruje u zapadne krokodile nema prospekta i poboljsanja. B
Prijavi moderatru
0 # Suad 2020-04-20 13:42
Sammm apsolutno si u pravu. Steta sto ovi zapadni krokodili nisu pitali Mufta kako da uvedu demokratiju i organizuju fakultete sigurno bi vise napredovali.
Prijavi moderatru
-1 # Mars 2020-04-20 19:51
Pusti ti ove Gastarbeitere, filozofija im je izgleda jaca strana...uce po nekoliko sahata, to su obavezni nastavni programi sirom Deutsch-Baustella..zato i razumeju ovoga ExMufty- Kanta..
Prijavi moderatru
0 # mehmed 2020-04-24 12:24
Treba imati MANJE zavisti , pakosti , zlobe.

a VISE istinskog znaja te pozitivne ljudske energije


da bi se shvatila SVJETSKA VELICINA UCITELJA koji se eto zove Zukorlic .
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click