Zukorlić – Situacija sa korona virusom pokazala da je Novom Pazaru neophodan klinički centar (Video)

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Posle ručka” na Happy televiziji na temu vanrednog stanja i trenutne situacije sa korona virusom.

Capture 1

Zukorlić još jednom ukazao na problem stigmatizacije Novog Pazara i njegovih građana koji su kako navodi, kroz dvodenvnu hajku, prikazivani kao najnedisciplinovaniji u zemlji.

– Imali smo izvještaje da Novopazarci krše norme, izlaze masovno u vrijeme policijskog časa, što nije bilo tačno. Dešavali su se iznimni slučajevi koji svakako treba procesuirati. U Novom Pazaru se dešavalo sve ono što se dešavalo u svim većim čaršijama, ali ja vam govorim da se samo Novi Pazar izdvajao kao meta kroz medijske natpise.

Komentarišući snimak od 20. marta “Novi Pazar u vrijeme vanrednog stanja” na kojem se vide ulice pune građana, akademik Zukorlić poručio da je riječ o stigmatizaciji, te da je snimak trebalo uporediti sa situacijom u istom vremenu u Beogradu, Subotici, Novom Sadu.

– Svako izdvajanje je stigma. Mi nismo uporedno vidjeli kako je isto vrijeme u drugim mjestima. Nisam za to da se neko izdvoji i kaže “E ONI POSEBNO NE POŠTUJU”, zato što to nije tačno. Ovo je bilo dizanje sistema. Po prvi puta se desilo da se sa ovim suočavamo i trebalo je da uđe u svijest građanima.

Zukorlić govorio i o zahtjevima koje je ranije iznio a tiču se uslova za muslimane koji su smješteni u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu (odvojenost muškaraca i žena, halal ishrana i mjesto za namaz), kao i zahtjevu da se u Novom Pazaru hitno formira Covid centar u kojem će biti smješteni pacijenti iz Sandžaka.

– Moja je ideja prevashodno bila opremanje prostora u Novom Pazaru, to je bila opcija A. Zato smo mi kazali i meni je drago da su državni organi to odmah prepoznali i da su taj naš zahtjev usvojili i krenulo je opremanje Medicinske škole za te svrhe. Ovim smo postigli dvostruki efekat, prvo ćemo da rasteretimo Sajam a drugo lakše ćemo ostvariti potrebe muslimana.

Akademik Zukorlić kazao da je u situaciji sa korona virusom došlo da izražaja ono na šta je ranije ukazivao, a to je neravnomjerna geografska raspoređenost kliničkih centara.

– Na jednoj četvrtini zemlje imamo četiri klinička centra. Mi imamo cijelu zapadnu Srbiju, cijelu južnu Srbiju bez kliničkog centra. Zato je insistiram, i ovo je sad prilika da se možda i sa ovim privremenim bolnicama i dodatnim ulaganjima u Novi Pazar  udare temelji kliničkog centra, koji će onda da pokrije sav taj prostor. Ja govorim o kliničkom centru kao pravu građana, kao realnoj potrebi zbog geografske udaljenosti i značajnog broja stanovnika.

Donaciju 13 respiratora, akademik Zukorlić vidi kao znak da državama ima kapaciteta za jedan ovakav projekat.

Pogledajte snimak cijele emisije:

(Sana)

Komentari  
0 # Safet 2020-04-09 23:28
Koliko je glupa ova voditeljka... Tragedija.
Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-04-10 14:34
Svaki Interviju , svak rijec, svaka recenica , svaki savjet -poka svako ucinjeno djelo , svaki pokret ruke , gestikulacija , ton ...su u skladu sa svestranom VIZIJEOM OVOG KOMPLETNOG INKSANA - ZUKORLICA .

Svaki TVOJ intrviju , obracanje , besjeda.. moze da posluzi za pisnje KNJIGE .. KNJIGA ...

TVOJI kriticari su u najmanju ruku zavidni ...
Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-04-10 14:37
Mozda je novinarka tendenziozna , zlobna a istovremeno neizmjerno glupa .
Prijavi moderatru
0 # mehmed 2020-04-10 23:06
Pitanje za one koji omalovazavaju Zukorlicevu genijalnu Viziju

Zasto ova voditeljka ( dobro jest da preglupa ) te kamare
drugih Medija ne pozivaju u svoje Emisije :

ljajica , sulju

, jusufapahica , zilkica , nusufovica

bezbrojne novokomponovane Srpske muftije

bezbrojne Uhljebljenike ...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click