Najveći broj građana BiH želi iseliti zbog uslova rada, Njemačka za većinu prvi izbor

Njemačka Fondacija Friedrich Ebert je objavila publikaciju "Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine", koja između ostalog sadrži podatke o razlozima iseljavanja stanovništva i u koje zemlje bi najradije otišli.

resize

Uslovi rada su dominantan razlog zašto građani žele napustiti Bosnu i Hercegovinu. Ispitanici, njih 87,3 posto, su naveli upravo ovaj razlog, a među ostalim razlozima su sljedeći:

- korupcija i nepotizam 77,4 posto;

- nekvalitetne javne usluge 73,9 posto;

- bolja budućnost za porodicu i djecu 73,3 posto;

- bolji kvalitet života u inostranstvu 65,8 posto;

- želja za ostvarenjem uspjeha i napretka 63,9 posto;

- politička neizvjesnost 62,9 posto;

- odsustvo perspektive 61,4 posto;

- strah od neizvjesnosti 57 posto.Očekivano, najveći broj je onih koji žele iseliti u Njemačku - 42,7 posto. Među državama u koje bi građani Bosne i Hercegovine željeli emigrirati su i:- Austrija 10,8 posto;

- bilo gdje 8,6 posto;

- Švicarska 6,5 posto;

- Švedska 5,5 posto;

- Sjedinjene Američke Države 4,1 posto;

- Slovenija 3,8 posto;

- Kanada 3 posto;

- Norveška 2 posto;

- Australija 1,7 posto;

- Danska 1,4 posto;

- Italija 1,3 posto;

- Irska 1,2 posto;

- Velika Britanija 1 posto;

- Nizozemska 0,8 posto;

- Hrvatska 0,8 posto.

Prema podacima spomenute studije, 97,5 posto ispitanika bi u inostranstvo vodilo djecu, 91,2 ne bi željelo da se njihova djeca vrate u Bosnu i Hercegovinu i 99 posto smatra da je kvalitet života djece bolji u inostranstvu nego u Bosni i Hercegovini.

Najviše je onih koji bi po iseljavanju novac slali roditeljima - 89,9 posto, 41,8 posto je onih koji bi ga davali u humanitarne svrhe, 34,5 posto bi davali užoj porodici, 25 posto za troškove domaćinstva, 17 posto za kupovinu nekretnina i 15 posto bi novac davalo prijateljima.

Navedeni su i razlozi za posjetu Bosni i Hercegovini, pa je 83,4 posto ispitanika istaklo porodične razloge, a zatim slijede:

- godišnji odmor 51,5 posto;

- prisustvo događajima 22,1 posto;

- obavljanje formalnosti 20,6 posto;

- savjetovanje i edukacija 9,8 posto;

- poslovni razlozi 4,2 posto;

- volontiranje 1,1 posto.

Bilo je i onih koji su poručili da ne bi dolazili u Bosnu i Hercegovinu - 7,3 posto.

Autori publikacije su profesori Anto Domazet, Vjeskolav Domljan i Almir Peštek te magistar Faruk Hadžić. Uzorak ili broj ispitanika je 2.028 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine. (Klix)

Komentari  
0 # Filozof 2020-09-28 15:37
Svi beze iz bih ludare.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari