Priboj - Meštani Glišinih voda svakodnevno strepe: Kuće nagnute, otapanje snega pokrenuće klizište

- Najteže je noću, kad legnemo da spavamo i najmanja škripa prozora i vrata nas budi, jer se plašimo - kaže meštanin Nasup Karaosmanović

kliziste5 830x0 

I dok se građani širom Srbije raduju lepom i toplom vremenu, to nije slučaj sa meštanima koji žive u pribojskom naselju Glišine vode kod Priboja jer visoke temperature i otapanje snega svake godine prouzrokuju pokretanje klizišta koje se nalazi iznad njihovih kuća i predstavlja jedan od gorućih problema ove opštine.

kliziste1 830x0

- Ovde su neke kuće nagnute i po pola metra. Nije svejedno živeti i svakodnevno strepeti da se klizište ne pokrene i odnese sve što smo godinama stvarali. Najteže je noću, kad legnemo da spavamo i najmanja škripa prozora i vrata nas budi, jer se plašimo - kaže meštanin Nasup Karaosmanović.

U naselju se nalazi 25 kuća, a među stanovnicima su mala deca i stariji ljudi.

kliziste 815x458

- Ne znamo šta da radimo. Ovde su nam kuće i sve što imamo, ali ako se problem ne reši moraćemo se seliti, jer ovde pod ovakvim uslovima nema budućnosti - rekla je Raza Karaosmanović.

Glišina voda je naselje iznad puta koje spaja stari sa novim delom Priboja, a klizište koje se ovde nalazi najveće je u Srbiji. Opština Priboj nije u nadležnosti za rešavanje ovog prblema, zato se dopisi upućuju državnim institucijama.

Lokalno rukovodstvo se krajem prošle godine sastalo sa Republičkim štabom za vanredne situacije gde je dogovorena izrada projekta uz pomoću čije realizacije bi se klizište konačno saniralo.

- Neminovno je da će se klizište pokrenuti usled otapanja. Problem koji imamo je zaista alarmantan i pronalazak brzog rešenja je neophodan. Konačno se krenulo sa reči na dela. Nakon što Republički štab za vanredne situacije donese nepohodne zaključke, pristupiće se realizaciji, a novac za sanaciju klizišta će izdvojiti Kancelarija za javna ulaganja - rekao je Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj.

Klizište Glišine Vode prvi put pokrenuto je 1974. godine, prilikom izgradnje pruge Beograd – Bar. Odmah je postalo pretnja za sve meštane ovog naselja, ali i za drumski, železnički saobraćaj, kao i za vodovodni sistem.

(Rina)

Komentari  
+6 # Malo Morgen 2020-02-03 23:25
Nije to "glišina voda" nego "glisna voda".

I kamen bi da posrbe?
Prijavi moderatru
+2 # Enko 2020-02-04 11:07
Zasadite drveca said velikim korenjenjem LA kanatska topola Ili orah
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click