Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje ponašanje policije i tužilaštva u Novom Pazaru

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje ponašanje policije i tužilaštva u Novom Pazaru prema službenicima Islamske zajednice.

resad ef plojovic2

I nakon što su upozoreni, čelnici Policijske uprave Novi Pazar nastavljaju sa pozivanjem službenika Islamske zajednice na informativne razgovore u vezi sa akcijom raščišćavanja harema Arap džamije od 08.04.2020. godine.

Toga dana uposlenici Islamske zajednice, pretežno vjerski službenici, po nalogu Mešihata, u jutarnjim časovima sudjelovali su u akciji uklanjanja građevinskih ostataka u dvorištu Arap džamije sa ciljem uređenja vakufskog prostora za doček nastupajućeg Ramazana i predstojećeg otvaranja obnovljene džamije.

Tokom akcije svi učesnici su se pridržavali propisanih pravila vanrednog stanja, sa posebnom pažnjom na međusobnu distancu i nošenje zaštitne opreme.

Tokom dva sastanka u Policijskoj upravi Novi Pazar, uključujući i sastanak sa aktuelnim načelnikom policije, pokušali smo objasniti da ne postoji ni elementarna sumnja kršenja bilo kog zakonskog propisa. Međutim, i pored toga Policijska uprava nastavlja sa pozivanjem službenika Islamske zajednice, čime pokazuje da iza ovakvog ponašanja postoje neke druge namjere.

Ovakav odnos nas podsjeća na vrijeme agresije na Islamsku zajednicu kada su policijski organi bili u službi rušenja poretka Islamske zajednice i otimanja džamija i vakufske imovine.

Da policija ni tog jutra nije bila dobronamjerna pokazuje i izjava R. Dugopoljca koji za medije kaže da ga je policija obavijestila o akciji kod Arap džamije. Zašto bi policija obavještavala ona lica koja su ranije izricala prijetnje i najavljivala konflikt, osim ako i sama (policija) ne želi konflikt.

Ovakav odnos policije i tužilaštva doživljavamo diskriminatorskim jer smo svjedoci da ovih dana državni organi u sporu sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko vjerskih okupljanja tokom Uskrsa imaju sasvim drugačiji odnos, gdje predsjednik Republike kaže „da mu ne pada na pamet da hapsi vladike i sveštenstvo“ već da će „kleknuti pred Patrijarhom i moliti ga“.

Dok se pred jednom vjerskom zajednicom kleči i moli, nad drugom se koristi sila policije i tužilaštva. Toliko o ustavnom principu ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica.

Osim toga, očevici smo da se na prostoru Sandžaka, a posebno u Novom Pazaru, kriminalne strukture afirmišu svim raspoloživim sredstvima od strane određenih političkih faktora u čemu neskriveno učestvuju i strukture policije, tužilaštva i pravosuđa.

Nažalost, tokom proteklog stoljeća kratki su bili periodi pozitivnog ambijenta za Islamsku zajednicu i njene pripadnike u ovoj zemlji.

No uprkos svemu, snaga vjere, dobročinstva i strpljivosti, ali i spremnosti da branimo lično i institucionalno dostojanstvo i čast, kao i zakonom zagarantovana prava, bili su i ostali prepreka za sve one kojima islam i muslimani smetaju i koji bi da im reduciraju njihova prava i slobode i nameću predstavnike i vođe po mjeri svojih ukusa i interesa.

Još jednom pozivamo policiju i tužilaštvo da prestanu sa ovakvim ponašanjem kako bi izbjegli odgovornost za dalju eskalaciju ovoga problema.

Informativna služba Mešihata

Komentari  
+12 # Bego 2020-04-16 15:43
Kako vas nije sramota srusli coveku lokal u sred noci. Da ima pravde odavno bi myftiguz i njegovi klimoglavci bili corci, koste vi da rusite bez pesude suda.
Prijavi moderatru
+5 # Sandzaklija_ 2020-04-16 16:21
- Slušaj ovog Zukorlićevog hajvančića...I pored upozorenja policiji,ona nastavlka sa pozivanjem...hahaha. Oni uzeli da ruse covjeku lokal star 50 gofina...kao da su neka izvrsna vlast...i onda kao da zakon ne vazi za te hohštaplere upozoravaju policiju. Eee...Boze sačuvaj,dokle je dosla ova Drzava...da neki obični špijun DB moze da rusi lokale i privatnu imovinu a da drzavni organi samo zato što je spijun BIA-e ne smiju ni da ga pozovu...Sačuvaj Bože. Kalvi su ovo hohštapleri i banditi.
Prijavi moderatru
+18 # Mars 2020-04-16 17:38
Gdje si Tito da potjeras ove zulumcare na goli otok.
Prijavi moderatru
+16 # New World 2020-04-16 18:17
Ma sve vas treba pohapsiti posle onog neljudskog čina! Ovako vam je samo data prilika da se dogovorate.

A da se bunite, to pravo bih vam ja svakako oduzeo!
Prijavi moderatru
+19 # Safet 2020-04-16 19:07
Policija da je imala muda zabranila bi rusenje objekta, u normalnoj drzavi se tacno zna ko ima nadleznost da srusi nesta, a ne kome padne na pamet. Sad sa ovim privodjenjima pokusavaju samo da zamazu oci javnosti, eto ko biva i oni postoje, a rusitelji toboz glume zrtve.
Prijavi moderatru
-17 # mehmed 2020-04-16 20:37
Aferim Mesihatu IZ sta brani VAKUF .

Cini mi se da su ovo posljednji pokusaji Naograisanih Zavidnika :

ljajica ,
bisevca ,
uhljebljenika...

da se bez suncanih naocala odupru BLIJESAKU zvani Zukorlic .

Vakuf je nadzivio mnoge---prezivjet ce i ove ISCJEDJENE LIMUNOVE .
Prijavi moderatru
+10 # Bego 2020-04-16 22:05
Vakuf je prezivo mnoge, ali muftiguza tesko jer kako je krenulo svece se prevesti na mytiguza i njegove dousnik. Tako da od vakufa ostace samo ime.
Prijavi moderatru
-8 # mehmed 2020-04-16 22:52
Sta o ovom problemu mogu reci ljudi koji zivotare u otetim dzamijama ??

a sta bi mogli prozboriti one mnogobrojne Srpske muftije ( cuo sam da hipjk jusufspajic TELEFONSKI - iz Saudijske Arabije postavlja Srpske muftije na radna mjesta !!! ???
Prijavi moderatru
-9 # mehmed 2020-04-16 23:07
Jednog dana ce nekim ljudima ,

Zukorlic dati najinteligentniji moguci odgovor na ovaj problem... a moztda i pouku

za razumjevanje te pouke... covjek treaba da barata cinjenicama i da ima pozitivnu energiju .

Primjetio sam da neki komentatori , daju crveni karton.. cim vide Zukurlicevo ime .
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click