Ispovest vatrogasca koji je utrčao u VATRENU STIHIJU u Novom Pazaru - ''NISMO RAZMIŠLJALI O SEBI, SAMO DA IH SPASEMO, ALI NAŽALOST...''

"U trenutku gašenja požara, nismo razmišljali o sebi, već nam je cilj samo da spasemo ljude. Nažalost, iako smo učinili sve u svojoj moći jedna osoba je stradala", kaže za "Blic" vatrogasac Almir Plojović koji je u nedelju gasio vatrenu stihiju u stambenoj zgradi u novopazarskom naselju "Lug".

hoju98789

U požaru je nažalost stradala 75-godišnja Hajrija Trtovac, koja je sama živela u stanu na četvrtom spratu, ali je uorkos tom ljudskom gubitku mladi vatrogasac Plojović za sugrađane bio heroj, jer je "ušao u razbuktali požar", a koliko je bio savestan i požrtvovan, naveli su Novopazarci, koji su posvedočili to da nije želeo da se osveži vodom, da ne bi gubio dragocene sekunde.

Mladi vatrogasac priseća se da su u nedelju, u 11.47 sati dobili dojavu i kolege i on su se odmah uputili u Mitrovićevu ulicu, gde su na prijavljenoj lokaciji, na četvrtom spratu stambene zgrade, zatekli požar u razbuktaloj fazi.

- U tom momentu bilo nas je sedmoca i tri vozila, ali smo zatražili pojačenje i uskoro nas je bilo 12 na terenu - priča mladi vatrogasac.

Odmah su uočili da dim izbija sa terase što im je ukazalo da je požar u razbuktaloj fazi, da je veći požar i da preti da se proširi na okolne stanove. Zbog toga je odlučeno da se uporedo sa gašenjem požara evakuišu stanari.

- Zadatak kolege Veljka Jolovića i moj bio je ulazak u prostoriju, nalaženje ugrožene osobe i gašenje požara, a ostralih ekipa evakuacija građana. Kolega Jolović i ja smo bili u žarištu požara, gde smo se međusobno podržavali i timskim radom uspeli da obuzdamo vatrenu stihiji, načog čega je požar lokalizovan u 12.15 sati a ugašen u 14.30. Važno je što je sprečeno širenje požara da zahvati i druge stranove - navodi Plojović.

Ovaj mladi vatrogasac, koji radi nepunih godinu dana, verovatno će ovu intervenciju pamtiti ceo život.

- Na početku karijere sam. Spreman sam da pružim svoj maksimum i pomognnem kolegama i sugrađanima koji se nađu u nevolji - kaže mladi Plojović koji zahvaljuje na poverenju i podršci starijih kolega iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Novom Pazaru, koji dele znanje i uče mlađe vatrogasce. Takođe pohvaljuje i sugrađene koji su nudili pomoć tokom intrervencije, ali "nije bilo potrebe za tim".

On negira napise pojedinih medija da je "Zaštitna oprema na njemu gorela i otopila se".

- Sva naša oprema je po svetskim standardima i pruža nam maksimalnu zaštitu. Ona štiti nas, a mi građane. Prilikom ove intervencije, koja je zahtevala brzi ulazak u stan, niko od kolega nije povređen, niti je oštećena naša zaštitna oprema - konstatuje mladi vatrogasac.

(Blic)

Komentari  
-2 # mehmed 2020-04-30 15:46
Cinjenica da u Evropskom N. Pazaru u stanovima gore zivi ljudi..

i to u gradu gdje skoro 30-tak godina vlada " fotelja - kravata " je bolnija od one : dali je zastitna opreme izdrzala vrucinu ,...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click