Zašto Rusija ima manje zaraženih od Luksemburga?

Vladimir Putin izjavio je da je njegova zemlja uspela da zaustavi masovno širenje koronavirusa zahvaljujući ranim i agresivnim merama.

8882741425e77c2d8e4a4a706807533 v4 big 

CNN se pita: Da li Rusija drži korona virus pod kontrolom?

Prema informacijama koje su objavili ruski zvaničnici, čini se da je Putinova strategija funkcionisala.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Rusiji je iznenađujuće mali, uprkos tome što Rusija ima veoma dugu granicu sa Kinom i da je prvi slučaj oboljevanja zabeležila još u januaru.

Broj zaraženih se povećava, ali Rusija, zemlja sa 146 miliona ljudi, ima manje potvrđenih slučajeva koronavirusa od Luksemburga - zaraženo je samo 367 ljudi.

Za razliku od toga, u Luksemburgu koji ima 628.000 stanovnika, ima 798 slučajeva koronavirusa i osam smrtnih slučajeva.

Ruske mere ranog reagovanja poput zatvaranja granice u dužini od 2.600 kilometara sa Kinom već 30. januara i uspostavljanje zona karantina, možda su doprinele odlaganju izbijanja epidemije u punom jeku, naveli su pojedini stručnjaci.

"Generalni direktor SZO rekao je ''testirajte, testirajte, testirajte''", izjavila je u četvrtak CNN-u dr Melita Vujnović, predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji.

"Pa, Rusija je to započela bukvalno krajem januara", kazala je Vujnovićeva i dodala da je Rusija pored testiranja, preduzela i širi set mera. 

Rospotrebnadzor je saopštio u subotu da je ukupno uradio više od 156.000 testova na korona virus.

Poređenja radi, prema podacima CDC-a, SAD su tek početkom marta počele se testiranjem, dok je Rusija saopštila da je masovno testirala ljude od početka februara, uključujući ljude na aerodromima, fokusirajući se na putnike iz Irana, Kine i Južne Koreje.

To ne znači da nije bilo "rupa" u ruskoj odbrani.

Rusija nije odmah započela testiranje onih koji dolaze iz Italije ili drugih teško pogođenih zemalja EU, ograničavajući kontrolu ljudi koji su dolazili iz Evrope merenjem temperature i uvođenjem dvonedeljnih karantina.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, većina slučajeva koronavirusa prijavljenih u Rusiji došla je iz Italije.

Ipak, Rusija se bori sa velikim javnim skepticizmom, što je nasleđe iz sovjetske prošlosti.

Na društvenim medijima, Rusi su postavljali pitanja koja se odnose na lošu transparentnost u njihovoj zemlji, kao što je zataškavanje nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine i reakcija zemlje na epidemiju HIV-a 80-ih. (b92)

Komentari  
-1 # Krmadin 2020-03-23 04:17
Zato sto su jos pre 3 meseca zatvorili granicu sa Kinom i zato sto testiraju sve redom.Uradili su blizu 200.000 testova.Daj Boze da je u Srbiji uradjeno 500-600 testova.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 26    B.Polje 6
 Sjenica 1    Rožaje 0
 Tutin 0    Plav 0
 Prijepolje 6    Gusinje 0
 Priboj 3    Pljevlja 0
 N.Varoš 5    Berane 0
Podaci ažurirani 07.04.2020 godine

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click