Sud u Nemačkoj zabranio tablice ''HH 1933''

Viši upravni sud u Minsteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih tablica s oznakom "HH 1933" zbog toga jer previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast, zbog čega se kosi s pravilima poštovanja morala i običaja.

image 766753 860 poster 16x9 sxtw 766753

"Kombinacija slova i brojki je, na osnovu opšteg poznavanja istorije, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja", navodi se u obrazloženju Višeg upravnog suda u Minsteru.

"HH 1933" asocira na nacionalsocijalistički pozdrav "Hajl Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista došao na vlast u Nemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonemačkog grada Virsena, u blizini granice s Holandijom, kojem je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute tablice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla. Vlasnik se potom obratio sudu u Diseldorfu, koji je odbio njegov zahtev, zbog čega se potom obratio višem sudu u Minsteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda. 

 
X

Right Click

No right click