Turski ambasador o Erdoganovoj posjeti i velikim projektima

Tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji biće položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, a biće otvoreno i šest fabrika, kaže za "Blic" ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič.

sxscdvfgbfnhngbfvdcs

Predsednik Erdogan u Srbiju dolazi 7. oktobra, ostaje dva dana, šta očekujete od ove posete?

- Predsednik Republike Turske nakon dve godine opet dolazi u posetu Srbiji. Ove godine je 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, a prijateljstvo između dva lidera je na najvišem nivou. Ovo prijateljstvo se naravno odražava i na naše bilateralne odnose. Tokom posete biće održan i drugi sastanak Visokog saveta za saradnju. Razgovaraće se o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim dešavanjima. Za vreme posete održaće se i poslovni forum na kome će prisustvovati oko 200 privrednika iz Turske, ali i trilateralni samit lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

 


 

Koliko su odmakli razgovori u vezi sa autoputem Beograd - Sarajevo i koliko je on bliže realizaciji?

- U Sremskoj Rači, u prisustvu dva predsednika i članova predsedništva BiH, položiće se kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, koji je predložen kao projekat tokom posete predsednika Turske 2017. godine. Radove ćemo započeti na deonici Sremska Rača - Kuzmin, čiji je izvođač turska kompanija "Tašjapi", a pripreme na projektu deonice Požega - Kotroman su u toku. Pripreme za pomenutu deonicu biće završene 2020. godine, posle čega ćemo započeti radove i u tom delu. 

Šta se dešava sa gasovodom "Turski tok"?

Da bi jedna zemlja mogla da se ekonomski razvija, potrebna joj je jeftina energija, a jeftina energija može da se dobije samo diverzifikacijom izvora energije. U tom kontekstu, "Turski tok" je jako važna prilika kako za Tursku, tako i za Srbiju. Radovi u Turskoj u vezi sa "Turskim tokom" idu po planu. Očekuje se da tok gasa počne krajem 2019. godine.

Deo javnosti u Srbiji veruje da kroz ekonomsku saradnju Turska zapravo želi da proširi i učvrsti svoj politički interes na Balkanu. Šta biste na to odgovorili?

- Turska je balkanska zemlja. Iz Beograda do Turske se avionom putuje sat vremena, a kolima šest-sedam sati. Iz tog razloga, bilo bi pogrešno govoriti da Turska, koja je u geografskom, istorijskom i demografskom smislu deo Balkana, traži politički uticaj na ovim prostorima... s obzirom na to da smo već u regionu, mi smo zemlja iz regiona. Naš osnovni cilj je da unapredimo ekonomske i trgovinske odnose sa Srbijom i da naše odnose učinimo institucionalnim. Naš primarni cilj je bezbednost i stabilnost na Balkanu. Pogrešno je tražiti druge motive iza želje Turske da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom. Naš cilj je da proizvodimo i rastemo zajedno. Zar to nije prirodno?

Da li znate da je stranka Bakira Izetbegovića (SDA) nedavno usvojila deklaraciju koja bi trebalo da dovede do ukidanja Republike Srpske u BiH. Da li bi Turska podržala ovakvu ideju?

Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je na snazi već 24 godine, okončan je rat koji je doprineo očuvanju mira. Ako dođe do nekih izmena ili poboljšanja ovog sporazuma, to se naravno mora uraditi uz saglasnost svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija. Nakon deklaracije SDA, Bakir Izetbegović je, takođe, naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo uz saglasnost svih strana. Smatram da će rezultati trilateralnog samita lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će se održati tokom posete predsednika Erdogana, ostvariti konkretan doprinos celom regionu.

Otvorićemo šest fabrika, radove na autoputu...

Turski investitori su zainteresovani za ulaganje u Srbiju. Ima li na vidiku novih projekata?

Ekonomska i trgovinska saradnja između dve zemlje raste svakim danom. Trgovinska razmena koja je pre dve godine iznosila 800 miliona dolara danas iznosi više od 1,3 milijarde dolara. Pojavljuju se i nove mogućnosti za saradnju. Tokom posete biće položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin. Takođe, otvorićemo šest fabrika u okviru investicija koje su započete 2017. godine. Pored toga, otvorićemo i projekte koje je realizovala TIKA, kao što je tvrđava Ram. Svakako će dva lidera razgovarati i o novim projektima korisnim za obe zemlje.

Komentari  
+2 # DP 2019-10-07 10:43
Ko o cemu Turci o Srbima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # TorcidaExtremi 2019-10-07 11:11
Šta je izvozom mesa za Tursku? Izvozom mantija? Šta je sa mostom poviše vrbaka? Renoviranjem obdaništa na rekrecionom centru. Restauracija hamama. Otvaranjem barem jedne fabrike. Dali nam kredite za put Np-TT i kamatu 10 miliona da zarade braca turci i mi svi zadovoljni, ne pomažu se tako bracaa
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Musliman 2019-10-07 13:57
Braća Turci! I vi ste mi neki muslimani! Ovo sa slike da mi bude brat! U Sandžak dođe samo kad treba da se slika i da se najede!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-07 20:46
Kako te nije sramota ovih reči? I posle kada Turci svašta čuju i pročitaju, naravno da će više poštovati i ceniti Srbe, a u vas se mogu samo razočarati. I tako se ne dobija naklonost. jer imaju Turci muslimana u svom okruženju na buljuk koji lepše pričaju o njima, nego razmaženi i gotovanski Bošnjaci. O vama oni brinu od kada su došli na Balkan i naučili vas islamu. I koliko vidimo nisu se nikad odrekli briga o vama, zbog toga je Alija na samrtnoj postelji i predao vas baš Erdoganu u amanet.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-10-07 23:32
Ima li neka medalja za Oliveru?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-10-08 20:31
Meni je dovoljna i pohvala od tebe, a ti škrt na hvali, a izdašan u pridikovanju i uvredi. Još se nisam osvestila od onog gnusnog poređenja sa Nurkom i šefom. Doduše, jesi mi malo polaskao, što sam protumačila kao bledu ispriku, međutim ja još čekam onu pravu, konkretnu i iskrenu pre svega. Pa bujrum NP, budi ono što svima nama ovde soliš, čovek pre svega.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari