Tokom posete Erdogana Srbiji otvara se šest fabrika, niti jedna u Sandžaku

Ambasador Turske u Beogradu Tandžu Biglič kaže da će, tokom posete Srbiji, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o novim projektima korisnim za obe zemlje i najavljuje da će biti otvoreno šest fabrika.

vucic erdogan 

"Predsednik Turske nakon dve godine opet dolazi u posetu Srbiji. Ove godine je 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, a prijateljstvo između dva lidera je na najvišem nivou. Ovo prijateljstvo se naravno odražava i na naše bilateralne odnose", rekao je Biglič za "Blic".

On je dodao da će tokom posete biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin, kao i da će biti otvoreno šest fabrika, u okviru investicija koje su započete 2017. godine.

"Pored toga, otvorićemo i projekte koje je realizovala TIKA, kao što je tvrđava Ram. Svakako će dva lidera razgovarati i o novim projektima korisnim za obe zemlje", rekao je ambasador.

On je naglasio da ekonomska i trgovinska saradnja između dve zemlje raste svakim danom.

"Trgovinska razmena koja je pre dve godine iznosila 800 miliona dolara danas iznosi više od 1,3 milijarde dolara. Pojavljuju se i nove mogućnosti za saradnju", rekao je ambasador.

Biglič je rekao da će u Sremskoj Rači, u prisustvu dva predsednika i članova Predsedništva BiH, biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, koji je predložen kao projekat tokom posete predsednika Turske 2017. godine.

"Radove ćemo započeti na deonici Sremska Rača-Kuzmin, čiji je izvođač turska kompanija "Tašjapi", a pripreme na projektu deonice Požega-Kotroman su u toku. Pripreme za pomenutu deonicu biće završene 2020. godine, posle čega ćemo započeti radove i u tom delu", poručio je Biglič.

On je dodao da će tokom posete Erdogana biti održan i drugi sastanak Visokog saveta za saradnju, a razgovaraće se i o bilateralnim odnosima i regionalnim dešavanjima.

"Za vreme posete održaće se i poslovni forum na kome će prisustvovati oko 200 privrednika iz Turske, ali i trilateralni samit lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je on.

Osvrnuo se i na "Turski tok", navodeći da je on jako važna prilika kako za Tursku, tako i za Srbiju.

Ambasador je rekao da radovi u vezi sa "Turskim tokom" idu po planu i da se očekuje da tok gasa počne krajem 2019. godine.

On je naveo da je osnovni cilj Turske da unapredi ekonomske i trgovinske odnose sa Srbijom i da naše odnose učini institucionalnim.

"Naš primarni cilj je bezbednost i stabilnost na Balkanu. Pogrešno je tražiti druge motive iza želje Turske da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom. Naš cilj je da proizvodimo i rastemo zajedno. Zar to nije prirodno?", upitao je on.

Biglič je dodao i da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i poručio da bi do eventualnih izmena Dejtonskog mirovnog sporazuma, moglo da dođe uz saglasnost svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija.

"Smatram da će rezultati trilateralnog samita lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će se održati tokom posete predsednika Erdogana, ostvariti konkretan doprinos celom regionu", rekao je Biglič.

Komentari  
+12 # NP 2019-10-04 14:47
Konačno dobar naslov o Erdoganu i maćehin. .. ovaj, bratskoj Turkoj
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Trindad i Tobago 2019-10-04 15:26
Kakav tendeciozan naslov! A bicikla za Sandzak ne pominjete!?
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Olivera 2019-10-04 17:35
Nisu vam Srbi krivi što ih Turci više vole od vas. U vas očigledno nemaju poverenja, zato vas i zaobilaze. Neka da Allah da u skorijoj budućnosti zaluta neki turski investitor, a kad se pojavi nedajte mu da ode.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # NP 2019-10-04 18:46
Turci vole biznis.
Vučko ih primi u Beogradu i da im po 10.000 eura po radniku ali pod uslovom da prave fabrike negde po užoj Srbiji.
Primer je tekstilna fabrika u selu kodi Raške.
Tvoj prikriveni cinizam je poznat.
Nikada nisi i nećeš biti fer pa osuditi takvu ekonomsko-diskriminatorsku politiku Srbije prema Sandzaku.
Zašto toliko fabrika po užoj Srbiji a ni jedna u Sandzaku?

Zašto li ćute oni turkofili koji su me nedavno kritikovali da mrzim Tursku i ako sam
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Musliman 2019-10-04 20:17
Erdogan se sjeti Bošnjaka kada mu trebaju glasovi i kada treba da priča priču kako je on zaštitnik muslimana! Zato je dužnost svakog muslimana da nakon ovoliko jasnih dokaza prepozna Erdogana kao munafika i da mu ne pruža bilo kakvu podršku, jer time vara muslimane! Erdogan je lažov na kvadrat! Ujedno, ovih dana ćemo mi Bošnjaci gledati Erdogana i Dodika kako se grle! Prijatno onima koji mu i dalje vjeruju, a oni iskreni koji su ga prepoznali neka ugase televizore da im se ne bi zgadilo!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-10-05 13:04
Nisi u pravu, Erdogan itekako misli na Bošnjake. Pa oni su mu ostavljeni u amanet. Međutim, Erdogan zna i to da je Bošnjacima ipak dobro jer žive pored svojih dobrih komšija Srba. Kako oni u BiH, tako i ovi u Sandžaku. Samo još i da Bošnjaci toga postanu svesni.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-10-04 20:27
Molila bih komentatora sa nikom registarske tablice najvećeg sandžačkog grada da mi se ne obraća pre nego što se izvini za uvredu od pre neki dan. Do tada - ignore, ako treba i do kijametskog dana.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-10-04 21:42
Ti si ipak drag komentator.
Šta bi mi bez tebe? :)
Da te nema trebalo bi te izmisliti - kako bi inače znali šta misli većina srbofila?
Elem ...
"Uvreda" je bila da si ista ili slična kao neki komentatori/ce ovde.
Da li sam pogrešio?
Evo primer i nadam se da nećeš izbeći odgovor:
- U užoj Srbiji se otvorilo ko zna koliko fabrika uključujući i Turske a u Sandzaku baš ni jedna.
- Da li je u redu od strane države takva diskriminacija prema Sandzaku?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-10-05 12:59
Pogrešio si, a da se nisi izvinuo, bar ne direktno.
Hajde da postavimo pitanje ovako. Šta to Sandžak može da ponudi investitorima da bi imali interes da otvaraju pogone u tom kraju?
Država će vrlo rado podržati i investitore koji žele da ulažu u Sandžak, ali njih na žalost nema na vidiku. Hajde, pitaj njih što nisu zaiteresovani? Prve treba pitati Turke, jer bi oni bili možda najiskreniji? Zašto vaši predstavnici iz SVIH sandžačkih partija ne pitaju u Beogradu, šta to vama fali pa vas zaobilaze. Treba nešto i lokal da ponudi investitoru.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-10-05 19:31
Izbegavaš odgovor prebacujući težište odgovornosti sa države na lokalne političare koji participiraju u vlasti Srbije.
"Hajde da postavimo pitanje ovako. Šta to Sandžak može da ponudi investitorima da bi imali interes da otvaraju pogone u tom kraju?"
Odgovor:
Sandzak može da ponudi isto ono što je ponudila opština Raška pa je tu otvorena TEKSTILNA fabrika kapaciteta 1000 radnih mesta.
U gradu tekstilaca imali smo obučenu radnu snagu potrebnu investitoru.
Ali ... državi to nije bio interes.
Elem:
Da li država Srbija vrši ekonomsku diskriminaciju u Sandzaku tako što otvara sijaset fabrika po Srbijo a u Sandzaku ni jednu?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Gosa 2019-10-06 21:48
Zašto ne konkurišu radnici iz Pazara nema ovde dovoljno tekstilaca u Raškoj zbog čega ne konkurisu
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2019-10-05 19:42
Jedino si u pravu u zadnjoj rečenici :
"Treba nešto i lokal da ponudi investitoru"
Da.
Treba. Ali su nesposobni.
Da vidiš njihove radosti kad otvore i puste u rad neku klackalicu na rekreacionom parku. Ili otvore neki sportski teren - što reče jedan komentator - imamo više sportskih terena nego Brazil.
Domet opštinskih vlasti je otvaranje kružnog toka veličine tepsije.
Umesto da investitorima ponude iz opštinskog budzeta dodatnih 500
ili 1.000 eura po radnom mestu oni se raduju - biciklima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Huso 2019-10-04 21:42
Kakav Erdogan. Srozao je Tursku ekonomiju, nezaposljenost je rekordna, velika inflacija i ogromni dugovi i crediti za izgradjivanje aerodroma i ostale infrastructure da bi se reklamirao i pokazao navodni rast i prosperitet. Diktator kao i ostali koji dodje u Sandzak, podeli bicikla i kupi glasove.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Fuck 2019-10-04 21:54
Kod nas dobrovoljno dolaze samo ovi Gastarbaiteri kad ih Evropljani puste da se podkrepe cevapima i punjenim paprikama a ostali ko je lud ovdje biznis praviti, propadose svi pa ovi nasi biznis lopovi,zna to Erdogan.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Basa 2019-10-04 22:03
Da nas Turci zaobilaze to je ocigledno, Ali I ubedjen sam da niko kod nas u sandzak u nebi hteo da radi za 25 hiljada Dinara, kao sto je slucaj po srbiji. Zato Sandzaklije moje nek nam je ziva diaspora, I da mi budemo ono sto smo do sada bili(snalazljivi)
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Dijaspora 1 2019-10-04 22:49
Da je bilo pameti kod vlasti mi bi imali bar jednu fabriku prije masovnog odlaska na zapad.
Tada bi se mi jagmili za radno mesto i deo nas bi ostao ovde. Radili bi i danas.
Državi odgovara ovaj masovni egzodus radno sposobnih ljudi prema zapadu.
Ko god se zaposli i sredi papire verovatno se neće vraćat. Njihova deca i unuci - neće sigurno.
Ubiše nas bez metka.
Ali jedino dobro u svemu ovome je to što dijaspora neće dat na muku svoje u Sandzaku i mladji naraštaji će se iškolivati i promjeniti stanje na bolje ako mi nijesmo umeli.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Sandzaklija 2019-10-04 22:50
Ljubav turaka prema srpkinjama i euru je mngo jaca od tamo nekih naivnih bosnjanja koji ovog diktatora gledaju kao u novog Tita !? Ovde se misli na takozvanu "SDA " i njihov telici sektasko-barbarski njuh za "pravdom" ....u iscekivanja "TURSKIH FIRMI" mozda u zamenu dobijemo i koje polovno biciklo,nikad se ne zna!?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Turcin 2019-10-04 23:03
Za Srbe samo najbolje ali za one bivse nista.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-05 20:59
Sandžaklije, treba poterati sve vaše političare, bez obzira kojih su boja, da naizmenično džagnu malo Turke po pitanju ulaganja i u vaš kraj. I ja bih da sam na vašem mestu molila Allaha da se Emina što pre uda za Sarana, jer je on biznismen sa određenim vezama u Turskoj, koji će sigurno doći u Sandžak kao novopečeni zet. E onda neko treba da ga uzme za ruku pa da prošeta okolinom, kako bi video sa čime Sandžak raspolaže. Tu je naravno i Emina koja može realno da mu predstavi mentalitet i kakvoću stanovništva. Pa kad se sve sabere i oduzme, neka Saran biznismen bude impresioniran potencijalnim mogućnostima tazbine.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-05 21:00
I molila bih vas da od sada manje pljujete po Srbiji, jer to dobra doneti ne može. Ali može doneti, ako kao njen deo s pravom izrazite nezadovoljstvo što velike investicije izbegavaju Sandžaklije koje su spremne da rade, ali bez odlaska u inostranstvo. Jer država će morati da obrati dužnu pažnju na taj momentat i da vam odgovori i uveri kako sve čini da svim građanima bude bolje, pa i vama. I da ne pišete svašta o Emini, već da budete ponosni na nju. Jer ona je kao neki naš ambasador u Turskoj. A da bi bila i neka vrsta lobiste, potrebne su dobre vibracije i sa vaše strane.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-10-05 22:59
Dobar je ovaj tvoj pomak te priznaješ da država treba (mora) da obrati dužnu pažnju ...itd.
A opet uprskaš:
Mi eto pljujemo po Emini pa zato nema investicija.
)))
Vidi, ja jesam ljut na državu što ne otvara fabrike u Sandzaku. Makar jednu.
Ali šta će se desiti?
Kad Nemačka liberalizuje dobijanje radnih viza (što će se po najavama desiti od Nove godine) pa i poslednji radno sposobni Sandzaklija ode ... tad će Srbija naći nekog investitora da NAMERNO otvori fabriku od 2 - 3.000 radnih mesta (a možda i više) da bi posle mogli reći "eto, otvorili smo vam fabriku a vi nećete da radite"
Sad sam ljut a tad ću biti besan.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-06 12:29
Ne verujem da će sve radnosposobne Sandžaklije otići put Nemačke kad se liberalizuje dobijanje radnih viza. Sigurna sam 100% u to. Npr. da li će hodže isto tako ostići, ili će ipak ostati? Ako pak ode većina radne snage, uvek će biti priliva nove iz drugih delova Sandžaka pa i šire. Ništa se ti ne sekiraj.
Da pljujete Eminu to je dokazivo, samo izoluj članke o njoj od ranije i pogledaj komentare. Ja sam skoro jedina na njenoj strani i podržavam je. jer hteli vi to priznati ili ne Emina je mnogo moćnija nego što bi to bila neka obična pevačica. Držite se vi nje, moj vam je savet. Znam ja da ona nije ta koja odlučuje, ali bi njena lepa reč i njen primer skrenuo pažnju mnogima koji bi mogli nešto da učine po pitanju investiranja.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Baka 2019-10-08 15:55
"Radnosposobne sanždankije neće otići"?
Poštovana Olivera , pre 20 dana sam došao iz Nemačke i moram da te demantujem
svi radnosposobni stanovnici i sanžaka i šumadije i cele srbije i balakana su već odavno otišli o. Zašto bi radili u srbiji za 200 -300 e kad mogu za 2000 eura u DE?
Zašto bi živeli ovde poniženo brinući da li imaju za struju režije, detetu patike ili eskurziju,
kad mogu dostojanstveno raditi i zarađivati i osećati se kao čovek pa i u toj Nemačkoj?
"Balkanski jezik" (kako kažu nemci) se govori na svakom koraku, više se i ne okrećem kad čujem naš jezik postalo mi je normalno.
Ko god mašta da će nam turci, rusi, francuzi ili amerikanci podići plate i dati bolji standard u dubokom je snu. Tužno je i jako teško napustiti svoju zemlju i najviše bih volio da se svi vratimo i radimo i zarađujemo i budemo srećni,ali na žalost izgleda da ovde to nije moguće.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari