Sjenica - Smrt najpoznatije i najvoljenije ženke beloglavog supa (Video)

Smrt najpoznatije i najvoljenije ženke beloglavog supa, Dobrile sa Uvca, najverovatnije je splet nesrećnih okolnosti, ocenila je direktorka Specijalnog rezervata „Uvac“ Miljka Dučić za Radio Beograd.

fdgr6t4

Fotografije sa mesta gde je pronađena, i kako je pronađena Dobrila "potresni su za svakog čoveka, naročito ljubitelje prirode i ugroženih vrsta ptica", ocenila je Dučićeva i dodala da je vest o Dobrilinoj smrti naročito pogodila čuvare rezervata koji su pticu pratili i, po njenom povratku iz Turske, zbližili se sa njom.

„Dobrila je bila i popularna i omiljena ptica, i cela priča oko nje je nosila pozitivnu energiju. Nekako je uspela da svojim postojanjem i srećnim spasavanjem iz Turske bude primer odlične saradnje kako se u zaštiti neke ugrožene vrste mogu ujediniti ne samo institucije u jednoj zemlji nego i zemlje između sebe“, rekla je Miljka Dučić za Radio Beograd.

Ženka beloglavog supa prošlog proleća izlegla se na liticama Uvca. Prilikom markiranja, zbog svoje mirnoće, umiljatosti i pitomosti, dobila je ime Dobrila.

Dobrilina smrt je, po svemu sudeći, splet nesrećnih okolnosti. Pronađena u neposrednoj blizini gnezda gde se prošle godine ispilila kod Orlovice, gde se najčešće i vraćala jer je često viđana na hranilištu.

„To stenje, gde je kolonija beloglavih supova na Uvcu i nastanjena, obraslo je visokim šibljem. Bukvalno je zarobljena između četiri drveta kao u kavezu. Tako je telo i pronađeno“, emotivno je ispričala Miljka Dučić.

Prema njenim rečima, odašiljač koji je Dobrila ponela 25. maja na puštanju u prirodu poslednjih dana davao je čudne signale, kao da se ptica kretala stotinak metara oko svog matičnog gnezda. 

Avionom iz Turske

U žižu javnosti Dobrila je došla prošle godine, kada je nestala, a onda, nakon više meseci, u dosta lošem stanju, pronađena u Turskoj. 

Posle dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica nije oporavila, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u Srbiju, u matičnu koloniju na Uvcu. 

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija „Turkiš erlajns“ obezbedila je besplatan prevoz za Dobrilu do Beograda.

„Turkiš erlajns“ je snimio i dokumentarni film o njenom nesvakidašnjem putovanju avionom.

Beloglavi sup je veoma retka ptica, koja pripada zaštićenoj vrsti. Jedan je od najvećih čistača prirode.

Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari