Ugljanin - Velikosrpski nacionalizam objektivna i realna opasnost

U Stranci demokratske akcije Sandžaka danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio predsjednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin, na temu aktuelne političke situacije u Sandžaku.

7d4ea9b24dbebd47eaead5dc8a20c7dc 

Predsjednik Ugljanin je istakao da je Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka 29 godina parlamentarna stranka na svim nivoima političkog organizovanja i da je to stranka sa regionalnim sandžačkim i bošnjačkim nacionalnim identitetom koja je zvanično registrovana da legalno i legitimno zastupa i štiti interese i prava bošnjačkog naroda i historijske regije Sandžak.

28. jula 2019. godine na Svečanoj skupštini povodom 29 godina rada SDA Sandžaka usvojena je Platforma za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, koja je dostavljena svim državnim organima u ovoj zemlji, svim političkim strankama i međunarodnoj zajednici.

„Mi tačno znamo šta su glavni problemi u Sandžaku i znamo kako da te probleme riješimo. Mi znamo šta ugrožava vitalne interese i prava bošnjačkog naroda i imamo rješenje za to.

Sve smo definisali u formi uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak kao i jasne stavove o šesnaest krupnih pitanja za koje postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu u svijetu.

Od osnivanja Stranke ukazivali smo na opasnost i posljedice velikosrpskog nacionalizma.

Velikosrpski nacionalnizam predstavlja objektivnu i realnu opasnost za biološki opstanak Bošnjaka i političku egzistenciju bošnjačkog naroda, što se u praksi pokazalo tokom poslednjih 29 godina na prostoru bivše SFRJ.

Velikosrpski nacionalnisti na svim nivoima vlasti svemu daju srpski prefiks, koriste najteže zločine za ostvarivanje političkih ciljeva,uključujući i genocid nad Bošnjacima.

Epidemija velikosrpskog nacionalizma ovih dana zahvatila je i Crnu Goru i predstavlja veliku opasnost za mir i sigurnost u Crnoj Gori uključujući i posebnu opasnost za bošnjački narod u južnom Sandžaku. 

Inkubator velikosrpskog nacionalizma se nalazi u Beogradu i predstavlja direktnu opasnost za bošnjački narod, a drugoročno i za srpski narod i Republiku Srbiju.

O svim ovim pitanjima razgovarali smo sa visokim predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije prilikom njihove posjete Beogradu.

31. januara 2020. u Beogradu, na sastanku sa Visokim predstavnikom EU i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Borelom istakao sam prijedlog za fer i slobodne izbore i zahtjev da se Sandžak tretira kao zasebna izborna jedinica i da se održe izbori za organe Sandžaka. Naš zahtjev mu je predat i u pisanoj formi na koji smo dobili i pisani odgovor.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović na sastanku sa Komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem 06.februara.2020. godine tražio je reviziju manjinskog Akcionog plana sa ciljem da se u njega uvrsti i Platforma za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije  Sandžak. Istaknut je naš zahtjev za formiranje Komiteta za Sandžak pri Evropskoj uniji, da bi se riješili svi nagomilani problemi koje Vlada Republike Srbije ignoriše kroz postojeći Akcioni plan. 

Sve ovo je i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg predstavničkog tijela svih Bošnjaka tražila od predsjednice Vlade Republike Srbije na sjednici Republičkog savjeta za nacionalne manjine 5. februara 2020. godine na sastanku koji je održan u Beogradu.“

Komentari  
+10 # Krmadin 2020-02-13 16:01
Da neces opet u Tursku kao onomad kad je postalo gusto?
Prijavi moderatru
+8 # Sablja ostra 2020-02-13 18:15
Nikad njemu nije bilo gusto, vec stalno opusteno. I to sto je kao bila raspisana potjernica je obicna igra bila. Otisao bez problema sa pratnjom. Mada ovo za srpski nacionalizam svi znamo da je tako.
Prijavi moderatru
-1 # Tt 2020-02-13 19:25
Nece sprema se za koaliciju za vucicem
Prijavi moderatru
+11 # Mire 2020-02-13 16:34
Cekaj cekaj, rekao si da ste EU parlamentarcima i u pisanoj formi na engleskom predali zahteve, i rekao su da si dobio odgovor od njih, ali nam nisi rekao sta su ti odgovorili?
Sta to znaci, nije bitno sta govoris , vec sta postizes time sto govoris?
Pusti bre covece pametne iz stranke da rede svoj posao, bolje ce ga raditi bez tvog nadzora i poklapanja i naklapanja, spasice i tebe i SDA od vrlo brzog zaborava, novo je doba covece!
Prijavi moderatru
+17 # Hasko 2020-02-13 16:39
Opasnost kad nema ministarske fotelje ispod tvojeg dupeta, što se nadje fotelja više nema opasnosti nego se Koštunici naručuje lijepo vreme, Tadiću se daje zlatna plakata, ruši se duhovno jedinstvo sa Sarajevom i formira srpska islamska zajednica u Bg, prisustvuje se vojnim vežbama po Pešteri, gostuje se kod Marića i izjavljuje da je sveti sava naš predak. E moj muto stranka ti se rasparčala na hiljadu delova imaš ti prečih problema
Prijavi moderatru
+12 # Dijaspora 2020-02-13 17:56
Hasko svaka cast za komentar, mene se cini da je on pisman sto je reko da ce da bojkutuje izbore video je da se zeznuo da ce izbori ipak bit pa da ugrabi jos koju godinu da krade.
Kaze da ima plan kako da resi probleme, heejj sta radis 30godina, vidi da je gotov onaj gegic mu vratio za sve godine sto ga suljo koristio.
Prijavi moderatru
+9 # Hix 2020-02-13 20:14
Hasko je Pogodio u srz, samo to naivnima nije jasno. Onaj koji misli da ce suljo bojkotovali izbore je mnogo naivan. On da se odrekne Poslanika i vlasti? Nikada! Svo ovo njegovo lajanje je zbog vlasti i nista drugo.
Prijavi moderatru
-1 # Sulejman Veličanstve 2020-02-13 20:48
Hix- A vi se ponadali i obradovali da će ih zaista bojkotovati, jer Zukorkić jedino tako ima šanse, pa sad kad vidite da taj bojkot i ne mora da bude, vi ludite.
Prijavi moderatru
-2 # Sulejman Veličanstve 2020-02-13 20:53
Dijaspora- Vi Zukorlićevi zaljubljenici nemate veće brige od te, da li će Ugljanin bojkotovati izbore ili neće, a tako ste se radovali kada je to rekao, pa kako vreme prolazi taj bojkot i nije baš izvestan, a vi ludite što Ugljanin nije čvrst u tome, a po meni bi bio budala kada bi bojkotovao.
Prijavi moderatru
-2 # Dijaspora 2020-02-13 22:31
Nee nama je sve jedno nego se cudimo koliko vi malo imate pameti, prvo kaze bojkot i onda vi ovde na komentare podrzavate taj bojkot 2dana kasnije menja misljenje i vi za njim, isto ko Muha bez glave ste.
A to sto se tice rezultata da te podsetim izbori 2016
SDA 30'092
SPP 32'562
Tako da mi jako mirno spavamo sto se toga tice, nego ovaj gegic vas upropasti,koliko cete imat sad kad tutin bude glaso za tog gegica.
Nesto kontam taj gegic nije bio toliko poznat jako rijetko bi se culo za tog gegica, kako izgleda on ce bas da vas unisti pester i tutin su za tog gegica izgleda jaka neka licnost taj gegic.
Prijavi moderatru
+5 # Sandzaklija do Koske 2020-02-13 16:42
Nije samo velikosrpski
Prijavi moderatru
+3 # Milos 2020-02-13 16:45
Hahahahahaha
I ipak jos uvek ima curana koji glasaju ovu ludu :D
Prijavi moderatru
+6 # New World 2020-02-13 17:28
Šta suljko kaže nisam pročitao, odavno je taj kod mene izgubio svaki kredibilitet...

Interesantno mi samo bude čitat komentare.
Prijavi moderatru
+2 # Samir 2020-02-13 17:31
Ugljanin u ovom politickom okruzenju zaista nema puno manevarskog prostora. Sandzacko pitanje jeste internacionalizovano, Ali ne u dovoljnoj mjeri. Nedostaje diplomatska sinhronizacija na relaciji Sarajevo-Prishtina-Ankara- Beograd- Brisel. U Srpskoj opoziciji postoji doza razumjevanja za Sandzacko pitanje i s toga Sandzacke politicke partije moraju da traze partnerstvo iskljucivo sa takvim politickim partijama i u Srbiji i u CG Ali i sirem okruzenju. Za rezultat je nuzno pre svega podignuti naroda u Sandzaku i to ne samo boshnjake vec i ostale kojih se ovo pitanje tice i dobro im objasniti zasto samo u uslovima demokratije i njihov zivot moze da bude bolji od postojece politicke korupcije koju sprovode sovinisti i lazne patriote. Za opstanak Sandzaka mora da postoji vise opcija...i glavni stubovi u Sarajevu i Prishtini pre svega. Sto hitnije raskrinkavanje laznih patriota pre svega medju boshnjacima a onda i ostalim koji igraju na kartu sovinizma i nacionalne netrpeljivosti.
Prijavi moderatru
+2 # Samir 2020-02-13 17:33
Svijest naroda...lapsus
Prijavi moderatru
+5 # Dijaspora 2020-02-13 18:05
Samire cuo si skoro sta mu je sarajevo odgovorilo, albanci ga samo koriste za glasove bosnjaka na kosovo, a kako vidim erdogan vise nesto ćaska sa rasimom. Samo da je ono jedinstvo bosnjaka pocetkom '90tih mogli bi nesto da uspemo ovako je sve zivo unistio pa cak i sda stranku, ali sto je srpsku islamsku zajednicu napravio sto je udario na Islam i na Allaha tesko se njemu.
Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-02-13 19:21
Dijaspora- "Udario na islam i Allaha", teško tebi ako u istu ravan stavljaš jednog hohštaplera Zukorlića i velikog Allaha dž. š. a takođe zato što islamsku zajednicu nazivaš srpskom, jer ne mogu muslimani biti srpski, da si rekao srbijanska IZ, to bi bilo nešto drugo.
Prijavi moderatru
+3 # Dijaspora 2020-02-13 19:52
Samire u koji dokumenat ti pise srbijansko nidje
Dobro znas istinu da je suljo pomogo srbima da razbiju islamsku zajednicu i napavio srpsku islamsku zajednicu .
Prijavi moderatru
+2 # NP 2020-02-13 20:31
"...što islamsku zajednicu nazivaš srpskom..."
..
Ne naziva je Dijaspora nego oni sami sebe tako nazivaju.
iZ Srbije.
Zastava Srbije ili srpska zastava?
IZ Srbije ili srpska IZ?
..
Oni su prihvatili Beograd umesto Sarajeva, oni su prihvatili da budu pod čizmom BG samo da tim čizmom zgaze IZuS.
Ali Allah s.w.t. odlučuje a ne ljudi.
IZuS je samo ojačala a ovi su propali.
Prijavi moderatru
+5 # Sulejman Veličanstve 2020-02-13 20:44
NP- Samo Srbi daju prefiks "srpski, srpska, srpsko" itd svemu i svačemu, i vi Zukorlićevi. Pogledajte Hrvatsku, BIH, Kosovo, itd, svi oni govore "srbijansko, srbijanski, srbijansku", itd, znači ako se država zove Srbija, onda je prirodno da nešto bude srbijansko, pogotovo što tu živi trećina stanovništva koji nisu Srbi, a kada bi se država zvala Srpska, onda bi moglo da se kaže da je nešto srpsko.
Prijavi moderatru
+5 # Samir 2020-02-13 19:59
Nije Ugljanin tu nista unistio, kao sto rekoh vi u Sandzaku djelujete u suzenom Manevarskom prostoru i bez Sarajeva i Prishtine mozete da zivite samo u okvirima koje vam omoguci BG sve dok je Srbija van EU...a ako ikad tamo i stigne pitanje Sandzaka moze bit otvoreno u EU parlamentu. Za sada nedostaje samo tuzna protiv Srbije u Strazburu i bolja povjezanost s Prishtinom i Sarajevom. Erdogen ima preca posla u Siriji Ali im treba traziti da se Kongres o Sandzaku sazove u Istanbulu i da tu utvrdimo sve o buducnosti i koegzistenciji s Srbijom i CG.
Prijavi moderatru
-3 # Dijaspora 2020-02-13 23:07
30godina je suljo na vlast, zasto nije tuzeo srbiju u strazburg?
Kad ima tako dobre veze sa erdoganom zasto taj kongres nije pokrenuo?
Iiii sta bi sa drzavom sto nam je obeco za izbore BNV. Samire ti su u pravu za sve ali kako ne vidis da je taj suljo 30god na vlasti pitas li se ikad heej bre toliko puta si obeco nista nisi ispunio uradio za narod sandzaka, u tome je stvar samire kontas rado bi ti nacrto ali nije moguce ovde da se crta.
Prijavi moderatru
+4 # Samir 2020-02-14 03:48
Ugljanin je svoju karijeru skoro zavrsio i u ovim godinama on i ne moze dalje, dovoljno je sto je bio suzdrzan i Sandzak postedeo ratnog razaranja, jer iako bi taj rat dobili u ekonomskom smislu bi se vratili 200god u riverc a pola muske populacije bi nam izginulo narod u raseljenju itd. Znaci tad i sad nije isto. Sandzaku trebaju skroz nove mlade politicke snage, ova generacija je odsuzila svoju svrhu. SDA i SDP treba da stimulisu omladinu Sandzaka za vrijeme koje dolazi, jer u EU parlamentu ce i Sandzak stici na dnevni red, a buducnost Evrope nije u ratovima kako Moskva prizeljkuje vec u integracijama, stoga ce i Sandzak i BG i PG da uz pomoc EU nadju najbolji Kantonalni model za Sandzak...a vjerujem i da ce se RS etnitet vremenom transformisat u slican. Dakle ratovi za bolesne i etnicke ideale u Evropi su prevazidjena stvar i jedino aktuelno pitanje je kako se uklopiti u globalne tokove. Evropska desnica se mora smiriti s profesionalizmom.
Prijavi moderatru
+4 # DP 2020-02-13 18:29
Neka Suljo toga sada. Mi sada imamo Sandzacko Vojvodstvo na celu sa Vojvodom Zlukomanom.
Njegov sef Seselj ga je,pa skoro,ustolicio.
Prijavi moderatru
-6 # NP 2020-02-13 19:19
Zaista se divim tebi i po nekima kako uspevate da u temi koja veze nema sa Zukorlićem ipak napišete neku gadost o njemu.
Ne znam koja je to fobija kod vas.
Neki strah od Zukorlića - šta li?
Čoveče,
ovde se radi o izlapelom Suljku koji buši rupu u brodu koji se zove SDA a ne o Zukorliču.
Zar vam nije pametnije da se pozabavite time i otarasite se izlapelog Sulja i dovedete nekog mladjeg, pametnijeg i sposobnijeg na čelo stranke nego da bulaznite o drugom?
Ja nisam simpatizer SDA i nikad nisam ni bio, ali vam ISKRENO zelim da dodje neko pametan na čelu SDA i time budete konkurentni na političkom polju - jer konkurencija radja kvalitet i kod vas i kod drugih.
Ovako i sa ovim grobarem SDA nećete daleko dogurat
Prijavi moderatru
-1 # NP ali pravi 2020-02-13 20:36
Vi što ste došli iz Orlja i samo čekate da branite Zukorlica kad ga napadju a nemate veze sa bilo čim. Vasa jedina uloga ovde je da branite Zukorlica. Suljo je bijo i ostao jedini koji je bar nešto na madjunarodnom planu radijo za Sandžak zato je i sabotiran iz Bograda. Vi mozete iz inata da ovo ne priznate al odlično znate da je tako. Vidite šta radi Dodik, za njega je bijo protiv teza Muftija, sećam se dobro kad je rekao " a šta ako se i u Sandzaku zatalasa" i Beograd je odma Dodiku skratio lanac da ne laje, a Muftiju su kupili. Sad kad je Muftija (kupljen,ucenjen, ili ko zna šta već) sad Dodik i dalje laje a Muftija ćuti, tako da je jedini koji mu se sad suprotstavlja je Suljo. Al vama ne vredi pričati mada sve to znate dobro al većina su BOTOVI a neki cak i nisu Bosnjaci al su po bošnjačkim nickovima.
Prijavi moderatru
-3 # NP 2020-02-13 20:57
"Suljo je bijo i ostao jedini koji je bar nešto na madjunarodnom planu radijo za Sandžak"
..
Šta?
Šta je to radiJo za Sandjak?
- Jel' to što je obećao autonomiju, prodao puške i odneo spisak kupaca UDBI?
- Baš me zanima dje si ti bio kad je on sa minbera posle dzume u Altun Alem držao govor?
- hoćeš li reći dje si bio tog dana?
Znaš li da je rekao (posle onog "petoljirke" "puške") - "ja sam zadnji ćovek koji će napuhćit Sandjak"
- Znaš li da je taj dan otišao za Tursku?
- Znaš li da se vratio na crveni tepih Miloševića?
- Znaš li da su njegovi poslanici glasali da četnici dobijaju penzije?
- Znaš li da se za njegova vakta DVA dana glasalo za Ustav gde smo i zvanično postali manjina?
- Znaš li da je Vučić u Suljov Tutin i Sjenici na zadnjim izborima dobio 80% glasova - više nego u Rašku?
.- Znaš li da dok ovo pišeš Tutin nema
pijaću vodu?
...itd
Prijavi moderatru
+4 # NP ali pravi 2020-02-13 21:12
Ada to oko pušaka je Muftijna priča ko je to potvrdio jel ona Tutic Hajro možda? Čovek koji uništi sandžak jedan od jačih titula u DB-u...
Prijavi moderatru
-9 # NP 2020-02-13 21:39
Brate, ako pišeš u inat - piši.
Neću se raspravljat.
Za puške koje su kupljene preko SDA moja bliža rodbina je debelo platila - prebijana je i to zverski.
Jedan rođjak koji nije hteo da prizna da je kupio pušku je prebijan svaki dan dok je nisu našli. Toliko je prebijan da nije mogao na svoje noge, savijan je u sirove kože ... i preživeo je.
U penziju je, pa ako hoćeš da te upoznam sa njim - bujrum.
Mada ne verujem da nisi čuo za ta prebijanja, nego samo ovde pišeš braneći Sulja lažama a ne argumentima
Prijavi moderatru
0 # Dijaspora 2020-02-13 23:11
NP ali pravi
Ti trazis dokaz??? Otidi u pester i potrazi ljude koji prebijeni zbog tog oruzija neki su i porli od batina, ti se pravis a sam znas da je to istina, isto kao sto je istina za rasima i njegovu drogu, to svi znaju.
Prijavi moderatru
+2 # Vl. Han 2020-02-13 20:52
Tebe sto se pises sa ovo NP molimo mi iz Vladicina Hana,da nam pomognes. Posto vidimo da si dobar pijatel sa onim bradatim vodiinstalaterom,Zlukijem ili kako ga zovete,molimo te da ga posaljes kod nas,jer imamo probleme sa kanalizacijom,a o pitkoj vodi da nepricamo,katastrofa. Mi cemo se oduziti za to i svi Bosnjaci iz Vladicinog Hana ce glasati za njegovu privatnu kompaniju kao i prosli put.Vidimo da je izvrstan majsor za vodovod i kanalizaciju.
Prijavi moderatru
+3 # Pa 2020-02-13 21:45
To znaci da je Akodemek dobio jos jedno novo zvanje: Majstor za vodovod i Kanalizacije. Voli on unapredjenja.
Prijavi moderatru
+5 # Sesko Voja 2020-02-13 19:17
Mene i moje Rladikale je ponovo strah da ga nas Efendi-Vojvoda,‘ODZA ponovo ne ispusi od ovog Sulja.
Prijavi moderatru
-2 # Enes 2020-02-13 19:38
Suljo kralj,mi tacno znamo kako,mi tacno znamo sta hocemo, i tako 29 godina tacno i jasno nista pozitivno nije uradio i tacno i jasno ovi glupi oko njega ga i dalje podrzavaju i tacno i jasno se SDA raspada i sve je perisan,i tacno i jasno ce Suljko slagat i izac na izbore i ko daga muha pecila nije.E hajde botovi sad bujrum udrite po Zukorlicu
Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2020-02-13 19:47
"Naš zahtjev mu je (Борелу) predat i u pisanoj formi na koji smo dobili i pisani odgovor."
И ШТА ПИШЕ У ТОМ "pisani odgovor"?????
Је ли одговорио кад Јевропа намерава да Јопет васпостави турске санџаке по захтеву Немањића? ;-)
Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstve 2020-02-13 20:36
"Epidemija srpskog nacionalizma", tačnu i pravu dijagnozu je Ugljanin dao za srpsku svijest u zadnjih nekoliko vijekova u nazad, a i za 21, takođe.
Prijavi moderatru
-2 # Enes 2020-02-13 21:06
Hoceli neko da potvrdi dali je Suljo slago ili nije??Ako jeste nije mu prvi put, a ako nije onda cu i ja da bojkotujem izbore zajedno sa Hasbom :lol:
Prijavi moderatru
+2 # Ha 2020-02-13 21:19
..... ne sviraj kuhrcu
Prijavi moderatru
0 # Sulejman Veličanstve 2020-02-16 15:54
Enese, to moraš pitat Sulja ako te toliko zanima.
Prijavi moderatru
+3 # Brada 2020-02-13 21:04
Aksam hajrula Zuvojinko Kucukoglu.
Ada bezi bahsuze sa tastature i cuvaj onu u helankama,ona Osmo Salihov ti je podera.Je li ti ona snaha,ili sta ti dodje?
Vidis li jadjo da te ovi vode samo zamajavaju dok Osmo radi posao. Onu crnku sa loknicama je prepustio Besku Rahimovom,bas nam prica Rahim. Bahsuz je Osmo veliki i voli onu stvar,a vala i ona sa helakama,a ti znas koja je,je mnogo i vrckala i izazivala ga. Ako ovako Osmo nastavi,mi cemo uskoro imati Litiju na Jarutu i to od Osmovih proizvoda.
Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2020-02-13 21:23
КуРчукоглу, не изврћи у "Kucukoglu" и не измишљај глупости, ја следим мога идеала војводу санџачкога иако неЈмам браду, а ти никако да схватиш да није штош у бради! ;-)
Prijavi moderatru
-4 # Muamer 2020-02-14 03:28
Tesko vama ljudi, pa vi izgleda ne vidite da ste za psohijatriju.Sta ste se zapalii suljo reko muftija brada...Ja neznam jel vi sednete ponekad i analizirate sami sebe.Vi ste bolesni definitivno.Mlatite prazni slamu 30 godina.Dok je vas takvih blago nasim politicarima.Da vam dam predlog procitajte sve komentare jos jednom od pocetka i videcete o cemu pricam.Boze me sacuvaj sta je hadaljeva ode...
Prijavi moderatru
+6 # mikla 2020-02-14 11:04
predizborna kampanja.fašizam buja na sve strane.
Prijavi moderatru
+5 # Semir 2020-02-14 12:10
Nijedan koji su optuzeni u montiranom procesu za terorizam 24 bosnjaka u kraljevu nije rekao ugljanin nas namestio,nego su ljudi bili odbornici u SDA visoki funkcioneri,medju njima šemsudin kucevic rahmetli,šeka gracanin,fadiln ugljanin,dina škrijelja babo,Abaz rasljanin...i jos mnogo drugih.Koja je uloga bila muamera i hajra tutića tih godina?
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 26    B.Polje 6
 Sjenica 1    Rožaje 0
 Tutin 0    Plav 0
 Prijepolje 6    Gusinje 0
 Priboj 3    Pljevlja 0
 N.Varoš 5    Berane 0
Podaci ažurirani 07.04.2020 godine

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click