Esad Rahić: Sandžak i pokušaji albanizacije

 Sandžaku svi brodovi aktuelnih razmišljanja i promišljanja plove između sjena historijske prošlosti i bremenite savremene zbilje. Između ove dvije krajnosti veoma je teško, ali ne i nemoguće, podvući čvrstu, jasnu i trajnu razliku koja bi ovo pitanje konačno svela i dovela na brisani prostor definitivnog odgovora i razrješenja, što bi zauvijek razmrsilo ovaj segment balkanskog Gordijevog čvora.

esad rahic 2 696x469 

Piše: Esad RAHIĆ

Historijska je istina da su nakon Bečkog ili Morejskog rata (1683–1699) izvjesni dijelovi današnjeg Sandžaka ostali bez stanovništva jer je prvobitno stanovništvo, naročito u periodu od 1689. do 1690. godine bilo značajnim dijelom istrebljeno ili raseljeno. U ovako tragičnoj i skoro beznadežnoj situaciji i po muslimanski i po kršćanski živalj dogodilo se preseljenje značajnih dijelova nekih arnautskih plemena početkom 18. stoljeća (Klimenti ili Keljmendi, Hoti, Škrelji, Gege i drugih), naročito na Pešterskoj visoravni i drugim dijelovima današnjeg Sandžaka. Na ovaj su način bar donekle razriješena istovremeno dva pitanja: pacifizacija nemirnog arnautskog etničkog elementa u krajevima gdje su dotad živjeli i naseljavanje i etničko popunjavanje polupraznih ili praznih teritorija današnjeg Sandžaka s novom etničkom i vjerskom populacijom, što će udahnuti život i dati svježu biološku, privrednu, kulturnu i konfensionalnu supstancu i transfuziju ovom prostoru.

Novi moment u ovoj historijskoj i genetsko-etničkoj storiji bilo je postepeno prihvatanje islama od novodoseljenika, čime je došlo do vjerskog i kulturnog izjednačavanja sa starosjedilačkim bošnjačkim življem i s novim talasima muhadžirskih bošnjačkih pokreta usmjerenih u pravcu Sandžaka, što je dodatno ojačalo bošnjačku etničku komponentu u Sandžaku.

Sve je ovo utjecalo da se stvori neophodna duhovna baza za etničko miješanje u kojem je definitivnu prevagu odnio bošnjački etnos i njegove kulturne i jezičke odlike. Etnička, kulturna i jezička asimilacija bivšeg arnautskog življa na sandžačkim prostorima u nepovratnoj je finalnoj fazi upravo ovih godina, jer i u najtvrdokornijim i jezički najotpornijim sredinama, odnosno u pešterskim selima kao što je Baćica, Boroštica, Ugao i druga, očevi su posljednja generacija koja govori, pored primarnog bosanskog, i “arnautskim” jezikom, dok njihova djeca znaju samo bosanski jezik kao jedini i neprikosnoveni maternji jezik.

Dobro je zapazio prof. dr. Sreten Vukosavljević da je sandžački bošnjački živalj najzaslužniji što albanske etničke migracije nisu u potpunosti zapljusnule i prekrile i prostor Šumadije i šire, jer je upravo asimilacija arnautskih plemena u Sandžaku i njihovo utapanje u bošnjački etnos bio taj kineski zid koji je spasio arnautizaciju današnje centralne Srbije i šire. Naravno da ove činjenice ne trebaju izazivati osjećanje trijumfa kod sandžačkih Bošnjaka niti “žal za prošlošću” kod Albanaca jer je u pitanju samo jedan od mnogobrojnih historijskih procesa slične sadržine koji su se odvijali na prostorima bivšeg Osmanskog carstva. Nisu rijetki slučajevi da su se brojčano značajne bošnjačke etničke grupe na Kosovu i Metohiji i Albaniji tokom vremena albanizirale, kao što su se Albanci u Nikincima, Hrtkovcima i još nekim naseljima tokom vremena kroatizirali. 

Slično je bilo i s Klimentama i drugim arnautskim plemenima u Šumadiji i drugim prostorima današnje centralne Srbije koji su se tokom vremena posrbili, među njima i dvije najznačajnije srpske porodice Karađorđevići i Nenadovići, koje su albanskog porijekla. Milioni potomaka Bošnjaka i Albanaca u Republici Turskoj neminovno idu u pravcu asimilacije i utapanja u većinski turski narod.

Šta reći na kraju… Sandžački Bošnjaci ponosni su što u njihovim genima ima i nezanemarljive arnautske biološke supstance, ali su iznad svega dični na činjenicu da pripadaju jedinstvenom i etnički i duhovno nedjeljivom bošnjačkom etničkom korpusu i prostoru koje natkriljuje nebo bosanskog jezika.

Naravno, sve gore rečeno intenzivira težnju da s albanskim narodom još više učvršćujemo bratske odnose i međusobno poštovanje, ali kao dva posebna naroda s izvjesnim etničkim prožimanjima u prošlosti i istom vjerom – islamom. Pritom nijednog trenutka ne zaboravljamo i ne zapostavljamo ogromnu zahvalnost za bratsku pomoć koju nam je albanski narod više puta pružio u mnogim, često presudnim historijskim događajima i što su nas ponekad spašavali u pojedinim dijelovima Sandžaka i od potpunog etničkog istrebljenja. Naravno, bratski odnos, pun međusobnog pijeteta, moramo imati i s drugim susjednim narodima, s kojima smo se također, ali u daleko manjoj mjeri, etnički prožimali tokom proteklih stoljeća.

Etnički čisti narodi ne postoje

Ne postoje etnički čisti narodi na planeti. Svaki od postojećih naroda u manjoj je ili većoj mjeri nastao etničkim i kulturnim miješanjima i prožimanjima s drugim narodima. Zato je iluzorno i ponekad čak i drsko tražiti samo od bošnjačkog naroda da kontinuirano dokazuje svoju etničku čistoću, jer etnički potpuno čisti narodi ne postoje. Ovo je period kada historijska istina konačno pobjeđuje višedecenijske laži i iluzije, kada zbilja trijumfira nad zabludom, a činjenice potiskuju neosnovane pretpostavke. Bajkovite teze i teorije kvazihistoričara, bez potpore u historijskoj stvarnosti, raspršile su se nepovratno poput oblačića sapunice pred naletom vjetra realnosti. Historijska strategija zasnovana na temeljima dnevnopolitičkih potreba urušila se sama od sebe. Na neistini zasnovane historiografije naših posesivnih susjeda doživjele su potpuni fijasko. Naš je narod u svim segmentima doživio punu zrelost i samosvijest o svom posebnom identitetu i nikakvi pokušaji i agresivni nasrtaji politika i historiografija susjednih naroda ne mogu poništiti i zaustaviti istinu o autohtonosti bošnjačkog naroda.

Izvor: STAV

Komentari  
-23 # Made_in_Sandzak 2020-01-04 21:56
99 posto sandzaklija su autohtoni Albanci, Iliri.
Tako će ostati za uvijek!
Ponosan na svoje porijeklo( Shala )
Dušmani nas asimilirali ali vratit će se to na svoje akobogda!
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Ro 2020-01-04 22:34
Ililri su i Bosnjaci Bosne i Hrvati. Genetski vise imaju Bosnjaci ilirskog gena nego Albanci. BOSNA je bila sjediste tj centar Ilirije koja je stara 1000 godina. Ilira je imala vise plemena koja su se tek u 18 vijeku podijelili u vise nacija. Zato ostavi se te tvoje demagogije. Albanija je kao drzava nastala nesto vise od 100 god kao i Hrvatska. Zato ti budi i cetnik ako hoces drugom nemoj da nameces
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # sjenicko polje 2020-01-04 22:54
Upravo tako!Na danasnjem Kosovu i u Albaniji,postojala su samo 3 ilirska plemena:Dardanci,Taulanti i Albanoi,dok je u Hrvatskoj,BiH,C.Gori,Sandzaku i dijelu zapadne Srbije zivelo preko 20 ilirskih plemena.Tvrdnja da su samo Albanci potomci Ilira je zlonamj
erna podvala i manipulacija(DNK analize su pokazale da je kod Albanaca dominantna slovenska linija,a kod Crnogoraca ilirska).
Pesterci su dijelom albansko-katolickog porijekla,takodje neki stanovnici NP i Tutina,ostali Sandzaklije nisu!Mnogi poticu od muslimanskog zivlja Crne Gore,a neki od hercegovackih muhadzira(izbeglica)...Sandzaklije moje,uzmite se u pamet.
Odgovori | Prijavi moderatru
-16 # Milos 2020-01-04 23:49
Hahahahahaha
Ne mlati ovnu sjenicki :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Rudnicki bik 2020-01-05 00:01
Sjenicki ovnovi pasu na cistim pesterskim pasnjacima...
...sibani planinskim vetrovima...
...ali,napade ga trihinelozni krmak,nicim izazvan...
...napade ga,a zatim ode da se valja u svojoj blatnjavoj kaljuzi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sado 2020-01-04 22:37
Ti se vrati u Albaniju.
.ebo te Enver Hodža.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Meti 2020-01-05 15:55
Bravo
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Бобан 2020-01-05 16:21
Прво постави питање ко су тзв бошњаци??? То су Срби који су примили ислам односно потурчили. Албанци односно шиптари су пореклом из Кавкаске албаније и немају никакве везе са Илирима.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Rudnicki bik 2020-01-05 17:46
Kuš,krme!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2020-01-06 10:24
Kako je tebi ispran mozak, ada procitaj nesto hadalju jedan. Samo nemoj da je sponzor te knjige SANU :)
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Cika kure 2020-01-06 12:44
Sta bre dusmani asimilirali..

Sta su vam srbi krivi zato sto Te majka i otac nisu naucili materni jezik. Kako albanci u presevskoj dolini bujanovac medvedje su sacuvali jezik. Lako je optuziti uvek druge Zato sto su tvoji pokarambasili da Te nauce ko si i Sta si.

Oprostite molimte Ali vi sami vise ne znate ko i Sta ste . Cas ste bosnajci cas albanci cas sandzaklije niko vas vise ne razume


Ima Internet skole da naucite albanski jezik naucite se od greske koje su vam preci napravili Pa naucite vasu decu albanski


DA SE ZNA KO STE STA STE
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Elhamdulillah 2020-01-07 01:29
Nauci ti ko te stvorio i Shehadet izgovori. Te vase bolesne nacionalisticki ideje ne prolaze kod Bosnjaka, Allahovog roba.
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Amir 2020-01-04 22:09
Bošnjaci nemaju nikakve potrebe da asimiliraju druge narode ... Mnogo se Mađara, Srba i Hrvata naselilo u BiH i oni su se integrisali u bosanski narod, ali niko ih nije prisiljavao na to. Svako treba govoriti jezikom kojeg je naučio od matere tj. maternjim jezikom ...
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Milos 2020-01-04 23:25
Hahahahahahahahahahaga
"Starosedelacko Bosnjacko stanovnistvo"
Hahahahahahahahaha
Lelelelelele :lol: ime i nacija vam stari 15 godina.
Dajte ljudi,ako se vi pravite budale nemojte praviti ostali pismeni narod.Pa svi znamo da je 60% Bosnjaka arnautskog porekla..a ostali islamizirani Drobnjaci,Vasojevici,Kuci(pravoslavni),Bratonozici,Brdjani..
Gde nalazite ove nove Dzudze vise? :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Rudnicki bik 2020-01-04 23:37
Izlupeta se tursko kopile i osta zivo...
Turci vam 500 i kusur karali zenskinju i milom i silom...
Urnisali vam genetiku.Pokrij se tim svinjskim usima,krme.
Odgovori | Prijavi moderatru
-13 # Milos 2020-01-04 23:46
Krme ti je djed bio srpski brate! :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Rudnicki bik 2020-01-04 23:57
Istina boli.
Smrdine,cak i da hocu da ti budem saveznik,posto te mrze svi u bivsoj YU,ne mogu...
Vi ste Smrdi,patoloski sovinisti i sami sebi pravite neprijatelje.
U bivsoj Yu,samo vam ledja nisu okrenuli cigani.
Turski kopilane, idi u Anadoliju i poseti grobove onih,koji su te natenene pravili.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Milos 2020-01-05 00:04
Hahahaha
A.kakav ti je osecaj kad sad odes u krevet a znas da ti je pradjed bio neki Milos? :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Rudnicki bik 2020-01-05 00:10
Dragojlovice,Sj,kraj XIX v:Nacepio aga Catovic na sijenu cipcijku
...vidi to njen otac,pa ce:,,Nemoj,ago,nije pravo''...
''Nije-rece aga-e sad cu da ga bolje upravim''...
..............................................................
legenda,koja se i danas prepricava.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Milos 2020-01-05 00:17
Catovic?
Pravo tursko prezime :lol: :lol:
Hahahaha..i taj Catovic cuveni poturica kao djed ti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Rudnicki bik 2020-01-05 00:25
Cata je turska rijec za pisara.
Kako god,umakao ga je i dić'o,do mile volje...
Posto nije imao kondom,verovatno je pazio,pa ga vadio,haha.
:-*
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # montenegro 2020-01-05 00:29
I ti si cuveni posrbica,pa sta ima veze.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 08:33
Rudnički bik- I ti znaš da su Srbi sami dobrovoljno nudili svoje ćerke, žene, snahe, itd Turcima, da bi im ovi dali njivu, livadu, itd i za bolji tretman kod tadašnjih vlasti, aga i begova.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Rudnicki bik 2020-01-05 09:22
Znam.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Senex 2020-01-06 15:49
Trčaćete preko Prokletija sa aljbanezima, uskoro.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Rudnicki bik 2020-01-07 22:45
Jednom ste isli preko Albanije.Drugi put vam necemo dati da dodjete do mora.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # ciganin 2020-01-05 00:13
Slovenci,Hrvati,Bosnjaci,Crnogorci,Makedonci,Crnog orci...svi vas ocima ne mogu.
Smo smo vam jos mi ostali,haha
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Milos 2020-01-05 00:19
Hahahaha
Vi ste nasa braca bre.Ajmo prekosutra je socijala i materijalno..a i uskoro ce Djurdjevdan pa da se kupamo :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # ciganin 2020-01-05 00:27
Abre,Srbine,bratko moj.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 10:10
Hahahahaha, Zašto se ovaj libi cigana kad vodi poreklo od njih, ruskih cigana?
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # ciganin 2020-01-05 00:32
*albanci
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # POTURICA 2020-01-05 07:21
Pa nismo prešli na islam prvim dolaskom Turaka, neko ja već pri kraju vladavine Turske prelazio.
Što znači da su i Turci i naše Nane guzičili.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Bosnjak 2020-01-05 08:32
Posrbice,ne predstavljaj se lazno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 08:19
MILOS- Za tvoju informaciju Esad Rahić je istoričar, i njemu ne mogu da sole pamet srpski kvazi-istoričari koji istoriju pišu i falsifikuju po uputstvima nacional- fašističkih elemenata iz srpskog naroda, koji kroz vijekove pokušavaju da nametnu neku svoju istoriju, ali hvala allahu dž.š. danas Bošnjaci imaju obrazovane ljude koji istražuju istorijska kretanja kroz vijekove, i to ne samo iz srpskih nego i iz mnogih drugih izvora, tako da, prošla su vremena kad je srpska riječ bila "poslednja", i bilo bi dobro da se okanete glupog ubeđivanja u nešto što svi danas znaju da je laž i falsifikat, a to je srpska istorija koja ne samo da laže o sebi samima, nego laže i o drugim narodima, o njihovom postanku i razvoju kroz istoriju, a ti uzmi pa malo prouči od kad datira naziv BOŠNJAK, ili DOBRI BOŠNJANI, pa ćeš videti da to nije prije 15 godina, nego mnogo prije nego što se pominju Srbi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Milos 2020-01-04 23:55
Ustani Ejupe Musovicu..i ti Mesa Selimovicu..
Da cujete od Dzudzova da niste srpskog porekla..
Da se siti naslusate danasnjih umnih BOŠ(na turskom-nista,praznoglav)njaka! :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Bosnjak 2020-01-05 00:15
Bošnjak je od Bosnia-c,Bosnia-cco...je*em te nepismena,svinjo manipulatorska.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Milos 2020-01-05 00:22
Ada kako nije..
:lol:
Glupsone poturceni..hahaha
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Bosnjak 2020-01-05 00:36
Kopilane turski,nedojebani...
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Milos 2020-01-05 00:47
Boš=ništa! 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Bosnjak 2020-01-05 00:55
Kopilane turski,nedojebani-neopevani...
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 10:01
Milos- Valjda cijelo čovječanstvo teži napretku, zato mi i jesmo prešli u islam, i hiljade hrišćana prelazi u islam i dalje, a ti ako nećeš da napreduješ, možeš da se vratiš u paganstvo.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # ISTINE RADI 2020-01-05 00:02
Ovdje je prenijeto samo pola kolumne iz najnovijeg broja sarajevskog sedmičnika "Stav". Kolumna u originalu ima naslov "AKO BISMO UVAŽILI SRPSKU I HRVATSKU LOGIKU, ZAKLJUČILI BISMO DA ONI POTJEČU OD BOŠNJAKA" i prvi dio kolumne govori o pokušajima srbizacije i kroatizacije i negiranja bosanskog jezika. Ovaj drugi dio iste kolumne govori o pokušajuma albanizacije. Vjerovatno je ovakva verzija preuzeta od "Sandžačkih novina".
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Nur-Bec 2020-01-05 00:24
Kako manipuliraju naslovima to je nevjerovatno!
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2020-01-05 00:33
"Zato je iluzorno i ponekad čak i drsko tražiti samo od bošnjačkog naroda da kontinuirano dokazuje svoju etničku čistoću, jer" нико Рахићу то од вас не тражи до тебе и таквих попут тебе "етнички чистих" идеолога, под чијом идеологијом је потпуно етнички очишћено Сарајево где су Срби били половина и предратна већина, као и остали градови диљем Педерације! Кад протераш оно што ниси успео побити од једаног народа са његове земље, зар то није ГЕНОЦИД, етнички чисто геноцидни Рахићу који пиштиш о геноциду као ку.ва о поштењу!?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 08:28
Životinjko- Trebao bi da se stidiš svoje pripadnosti, zbog toga što su tvoji sunarodnici stotinu godina ubijali i proterivali Bošnjake sa svojih vekovnih ognjišta, a ne da govoriš o Bošnjacima koji su kako ti kažeš "genocidni", a koji su mnogo puta doživeli genocid, a to je bilo 912-e, 914-e, 918-e, 925-e, 941-5-e, 992-5-e, a i u komunizmu 60-ih godina kada su hiljade Bošnjaka proterane u Tursku.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Rudnicki bik 2020-01-05 09:21
Ti krmka pokusavas da civilizujes?!?Ti krmka pokusavas da uljudis?!?Ti apelujes na njegovu svinjsku savest?!?
Sulejmane,naucno dokazano:izvadi krmka iz njegove kaljuge i smesti ga na cisto mesto,on ce da pocne da nazaduje,stagnira,mrsavi i na kraju ugine...
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Still got the blues 2020-01-05 15:33
Da 1912, lepo rece...Gde ste pre toga? Poturice jadne...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Rudnicki bik 2020-01-05 17:50
''...nemoj,ago,nije pravo..''
''Zar nije-upita aga-e,sad cu da ga bolje upravim ! '' ...
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Veterinar 2020-01-05 00:54
Brate koliko ste vi bolesni jbt. Ljudi idu na Mesec a seljaci i nepismeni bistre istoriju i politiku. Prvo sam nadimak '' rudnički bik'' vidiš odmah da se radi o intelektualcu. Rudar pa ti neznas ni ko ti zenu k.. a a kamoli šta drugo. Onda na primer govoriš o bošnjacima kao narodu što ne negiram ali ne pišeš bošnjačkim jezikom već srpskim. Još ćeš reći da je Islam stariji od Hrišćanstva iako i sami imate u veri Isaha po hrišćanski Isusa kog Muhamed pominje a istog psujete samo jer srbi veruju u njega. Nažalost zbog ovakvih otpadnika koji se okrenu veri nakon kriminala od kojeg steknu bogatstvo pa posle tupe k...c na veličanje sebe kao vernika ne bi li se u očima naroda pokazao a nezna da je sve to bogohuljenje jer pred boga moraš biti ponizan a on sve vidi. I na kraju družim se sa bošnjacima i nijedan nikada neće reći da je arnautskog porekla. A svi koji se istovete sa albancima nemoj da tu upliću bošnjake i srbe.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Rudnicki bik 2020-01-05 01:07
Prelistaj malo istorijske knjige
Rudnicki bik nije rudar,nego nadimak Sali-age,rodjenog brata Kucuk Alije,koji je na planini Rudniku kod G.Milanovca imao svoj han i koji je insistirao na ''pravu prve bracne noci''.
Nijedan brak se u tom delu Sumadije nije sklopio,a da on nije prvi ''naceo'' mladu.
Takvih,kao Sali aga bilo je mnogo po Bg pasaluku.
Toliko o etnicki cistoj krvi vas Srba.
Pametnom dovoljno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Veterinar 2020-01-05 01:15
A to ti bio pa vido. Pa ja čitam malo drugačiju istoriju gde je sve drugačije al vodiš tebi je bitna prošlost a sadašnjost ti pored nosa prolazi i ne vidiš. I Hrvati su radili Dnk nacije pa kad su videli da su preko 60 posto srbi onda odustali od daljeg istraživanja. Ma još dok niste ni postojali ko nacija mi smo bili tu i radili šta smo hteli a vi pričate o turcima. Tačno je da su turci radili svašta i da su turčili srbe al eto vidiš danas imamo vas Poturčene Srbe ili ti izdajice.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Rudnicki bik 2020-01-05 01:28
O tome je pisao vas V.S.Karadzic...ostavio je i svedocanstvo da ga je su Sali agu Karadjordje i Stanoje Glavas sreli kod manastira Voljavce 1803 g.ali nisu imali smelosti da ga napadnu.
Ako su nas i turcili,nisu se izivljavali nad nama,kao nad vama,jer to islam nije dozvoljavao..
Onda ispada da smo mi cisti Srbi,posto vi nikako niste,niste ni mogli da to budete,nakon 500 godina.
Poturice nikako ne mogu da budu izdajice turskim kopiladima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Vuk St Karadzic 2020-01-05 01:09
Ja sam iz bosanskog uzeo slovo H,ja sam krao i prepisivao iz bosanskog jezika.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Bosnjak 2020-01-05 02:43
Kazes da se druzis sa bosnjacima,a govoris da su Poturceni Srbi,iliti izdajice...
Zasto vredjas svoje ''prijatelje'',neiskreni covece ?!?
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Veterinar 2020-01-05 01:23
A osim toga vi učite verske knjige na arapskom i to je ok jer vera potice sa arapskih prostora a bili ste nomadi pre islamizacije pa me baš interesuje ko vam izmisli jezik. Čobanin nije sigurno ali ne treba da forsirate toliko te stvari. Budi to što si i niko ti nr brani al ne nameći drugome svoje tumačenje jer si glup. Za vreme YU vi ste više voleli Tita od svih naroda a on dade da se štampa Bukvar za decu i to Srpsko hrvatskog jezika. E sad jebi ga ako vam je lakše eto hajde neka ima taj bošnjački jezik.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Rudnicki bik 2020-01-05 01:44
Vrijeme radi protiv vas.Narod ste u izumiranju.Ona sljiva,ciji vas hlad ceka,pocela je da se susi i sve je manja i manja...
Umesto da se uzmete u pamet i pomirite se sa Hrvatima i Bosnjacima,(koji su vam najblizi),a vi zagovnjaste i sa Crnogorcima.
Zivite u iluziji da ste veliki narod,a tako ste mali.Ubise vas kompleksi.
ZAPAMTI:
Najgore prolaze oni,u kojima se naduje govn*,a oni pomisle da je to junacko srce.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Rudnicki bik 2020-01-05 01:47
I dalje volimo Tita,vise nego iko drugi...naprosto ga obozavamo...da necemo mozda da volimo one kvislinske,fasisticke sluge Drazu,Nedica,Ljotica ? ...to ostavljamo vama.Usput,da nema ustasa i Hrvata,trebalo bi ih izmisliti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Srbi Turska Kopilad 2020-01-05 04:45
Ja sam srbin ali priznajem da mi je cukundeda Kara Murat
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Bosnjak sa Kosova 2020-01-05 04:47
Držite se braćo Sandzaklije, i nas su Albanci pokušali da poalbanče ali se nismo dali ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Bosnjak 2020-01-05 08:35
Posrbice,ne predstavljaj se lazno.Poznat mi je tvoj stil pisanja,provaljen si.Srpski šer sala nije.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 08:37
Bošnjak sa Kosova- Tako je, a mogu ti reći da su Bošnjaci iz Bosne najverniji svojoj pripadnosti, mogu oni odseliti bilo gdje, ali bosanski jezik opstaje, eno ih u Turskoj otišli prije 150 godina, a i dalje govore pravim bosanskim jezikom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Rudnicki bik 2020-01-05 09:12
Sulejmane,ne nasedaj,,,zar ne vidis da se ovaj lazno predstavlja?To je vlasce,klempavo krme.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Bosnjak sa Kosova 2020-01-05 10:34
Rudnicki Vole i Bosnjak, koji je vas problem?

Jer vi mislite da u albanskoj vlasti bilo na Kosovu ili Albaniji nije bilo pokusaja Asimiliranja manjina? Za vrijeme Envera Hodže sve im je oduzeto, tek od prije 5 godina su manjine dobile neka prava. Isto je pokusavano i na Kosovo posle 1999 kad su srbi otisli a Albanci preuzeli vlast.

To sto vi pojedini Sandzacki Magarci imate krizu identiteta pa vam se svi smiju i sto ste ko curice zaljubljeni u Albance je vasa stvar ali i sramota, a bogme i Problem ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Rudnicki bik 2020-01-05 17:56
Zabij sebi badnjak u guzicu i razguli...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Kosovar 2020-01-26 04:14
Nema bošnjaka na Kosovo oni su Gorani (Bugarskom)porijeklo oni pričaju bugarski -albanski.Oni su postali bošnjaci posle rata na Kosovo pošto bili lojalni Miloševićem režima iz zbog toga upisali kao bošnjaci da bi moglo živjeti na miru u slobodnoj kosovo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2020-01-05 05:37
Malo tendenciozan naslov, pokusacu da vam malo rasclanim substancu. Kao prvo etnicko tj plemensko porijeklo nije staticna kategorija vec proces brojnih socioloskih promjena u vremenu i prostoru. Albanci jesu kao etnicka kategorija autenticni preci Ilira obzirom da im je i jezik nastao i formirao se na kompaktnom prostoru u kome su zadrzali hegemoniju. Ilirska plemena su inace nastanjivala prostor od Istre do dijelova Bugarske i od Panonije do obala danasnje Grcke. U drugom vijeku p.n.e ere su totalno porazeni od Rimskog carstva koje izvrsilo i prvi genocid i kulturolosku asimilaciju nad njima, da bi se taj proces kasnije nastavio i Helenizacijom i Slavizacijom Ilirika pod okriljem crkvi i kriscanstva. Nakon propasti Ilirskog carstva zapocinje i proces tzv etnicke i plemenske hibridizacije Ilirika sa plemenima koje su Rimske legije porobljavale i Ilirik postaje svojevrsna farma robova u sirem kontextu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Samir 2020-01-05 05:57
Dakle posmatrati Ilirik kroz prizmu jednog etnosa je totalni absurd u kontextu realnih desavanja na tim prostorima. Planinske visoravni na Iliriku su bile ot[censored]ije na te procese plemenskih hibridizacija u pocetku, ali stvaranjem hriscanske crkve se i ti prostori znacajno asimiliraju dolaskom brojnih slavenskih plemena u pocetku kao roblje Rimskih legija a kasnije i organizovanim pohodima na Ilirik. Crkva koja je vremenom postala instrument vlasti svuda u Evropi je u tim procesima znacajno uticala na kreiranje raznih etnosa na Iliriku i forsirala razlicite etnose u zavisnosti od potreba u vremenu i prostoru. Tako je npr slavizacija Ilirika na zapadu i sjeveru pre svega vrsena uz pomoc crkve koja je za cilj imala da u svoje pastirstvo sto brze uvede sve slavenske narode zbog njihove brojnosti i potrebe da ih pripitomi crkvenim ucenjem pa je stoga stvarala i pomodarstvo u slavizaciji Ilirika. Na taj nacin su slavizirana sva ilirska plemena
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2020-01-05 06:13
Ilirik je na taj nacin uz pomoc Crkve vecim dijelom i slaviziran na Zapadu i Sjeveru a u juznom dijelu heleniziran u tim crkvenim procesima. Usput bih vam pojasnio da ni danasnji hrvati,srbi ili pak makedonci nisu stigli na Balkan kao definisane nacije vec barbariska plemena koja je crkva integrisala na ove prostore...a samim tim i asimilirala mnoga ilirska plemena sa novopridoslim stanovnistvom. U ovom kontextu govoriti o nekakvom procesu Albanizacije na Balkanu je skroz paradoxalno kad je evidentno da Albanski etnos jeste baza svih ostalih etnosa na Balkanu jer su brojna ilirska plemena asimilirana u Grke,Hrvate,Boshnjake,Crnogorce, Makedonce i Bugare i tzv Srbe. Nemoguce je do kraja istraziti ko je sve balkanske porodice imaju Albansko porijeklo....Ali svakako se moze zakljuciti na osnovu nekih prezimena koje imaju samo znacenja na albanskom da zaista i imaju to porijeklo u svom etnosu...mada je taj broj znacajno veci u svim okolnim narodima
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Milos 2020-01-05 09:28
A da nisu Bosnjaci mozda potomci cuvenih rimskih legija? :lol:
Kakvi Iliri crni.
Pa Suljko vam je Siptar iz Mitrovice. :D
Tesko vama o cemu vi razmisljate i sanjate da ste...Cijes Iliri?!hahahahaha
Pa dovoljno je prevesti tursku rec Boš i sve je jasno.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Srbi Turska Kopilad 2020-01-05 10:02
Nemon tako Milose mi smo pravoslavni Turci a sto se imena tice mi smo Servi a to znaci Sluge. Bizantinci su nas zbog toga i naselili na balkan da sluzimo
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 10:17
Miloš- Slušaj Miloše, vi Srbi se hvalite da ste pismeni, ali ovi komentari koje pišete ne pokazuju baš neko obrazovanje, a da ste pismeni kao što tvrdite, znali bi ste da Bošnjaci na Balkanu poseduju najveći procenat Ilirskih gena, tj. najveći procenat starih naroda koji su živeli na ovim prostorima, zatim idu Albanci, pa posle Srbi, i ovo nisam ja izmislio nego evropski inatitut za proučavanje takvih stvari, ili kako se već zove, a ako je potrebno naći ću ti tačan naziv instituta-organizacije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Milos 2020-01-05 10:51
Aahahahah
A sta cemo sa hiljade i hiljade Srba poturcenjaka?
Sta bi sa njima?
Ajde ne zamlacuj se.
Sto bi Turci za vas rekli NISTAVILA jedna i "bolje valjan neprijatelj nego rdjav prijatelj"
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 10:53
Rifat Hadžiselimović- član akademije nauka i umetnosti BIH govori o tome u oktobru 2019-e godine u Sarajevu pa kaže: najveći procenat gena ilirskog porekla poseduju Bošnjaci, a slovenskih gena samo 15%, Hrvati najveći procenat gena imaju od zapadnoevropskih naroda, a 20% slovenskih, dok Srbi imaju najmanji procenat ilirskih gena, a najveći procenat slovenskih 30%. Ovaj procenat gena koji imaju Bošnjaci, imaju takođe i Hrvati i Srbi u BIH, jer Rifat govori o svim narodima koji žive u BIH, a i iz istorije znamo da su u BIH do 18-og vijeka bili svi Bošnjaci, doduše imali su tri vjere, islam, katolicizam i pravoslavlje, ali nisu Bošnjaci jedini na svijetu da imaju više vjera, vidimo da Albanci i dan danas postoje oni koji su muslimani, ili katolici, ili pravoslavci. U Bosni je došlo do promjena tokom 18-og i 19-og vijeka pod jakom srpskom i hrvatskom propagandom, gde su Bošnjaci pravoslavci postali Srbi a Bošnjaci katolici su postali Hrvati, ali dobro, svako može da sebe naziva kako hoće.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Milos 2020-01-05 11:23
A sta veLJi Suljko iz Ugla?
Jel on cljan te visokoznanstvene ustanove?
Cujes Bosnjaci pravoslavci..nema Bosnjaka pravoslavaca niti ih je ikad bilo.Ima samo Srba muslimana.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 22:28
Jok, Vučić, Vulin, Mali, Stefanović, su članivi akademije?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Rudnicki bik 2020-01-05 18:03
U latinskim i dubrovackim izvorima-bosniac , bosniacco...(bosnjak)...
Kad vec pominjes Rim,pomenucu ti Vizantiju,kojoj ste bili ''servi''(robovi)...
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-01-05 10:40
Ovaj naslov u opšte ne odgovara tekstu, ne znam šta je cilj uredniku. Ovde se govori o tome da su Albanci bošnjanizovani ako tako mogu reći, a ne obratno jer je pola Pešteri poreklom od Albanaca, a danas su svi Bošnjaci.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2020-01-05 11:23
Naslov i tekst su preuzeti od portala "sandzacke",a oni cesto pisu ovako tendenciozne naslove i tekstove upozoravajuci na toboznju "albanizaciju".Ko zna kome pripadaju svi ovi nasi portali?Ko ima medije taj ima i moc .To je danas najjace oruzje.Najbolji primjer je Vucko.U Sandzaku jedino SDA nema svoj medij,tj portal.Prije su imali sandzakavaz,ali je vec odavno ugasen.Ako si clan te partije,a predpostavljam da jesi zasto nesto ne uradis po tom pitanju?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # mikla 2020-01-05 16:57
Koliko samo fašista med komentatorima :D
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari