Muratović: Nećemo odustati od svoje politike pomirenja među Bošnjacima bez obzira na uvrede i podvale Sulejmana Ugljanina

Vijećnička lista Matica Bošnjačka u četvrtak, 26.12.2019. godine održala je u svojim prostorijama konferenciju za novinare na kojoj se obratio dr. Admir Muratović a povodom, kako je rečeno, nimalo prijatnih nezakonitih radnji kada je u pitanju najveće predstavničko tijelo Bošnjaka u državi Srbiji.

2 13 

Prije nekoliko dana, zakazujući petu sjednicu iako je pitanje za milion eura koliko je zvaničnih sjednica održano u ovom mandatu s obzirom na to da je od same konstitutivne sjednice a nakon toga i smjene prethodnog predsjednika BNV rad ove najvažnije institucije za Bošnjake doveden u pitanje uz nimalo prijatne sumnje da se njegov rad iznova želi zloupotrijebiti i tretirati u uske stranačke i partikularne svrhe.

Ono što karakteriše zakazivanje ove sjednice da je to učinjeno na nezakonit način s obzirom na predložene tačke dnevnog reda gdje se desilo grubo kršenje Statuta i Poslovnika o radu BNV. Dakle, ako uporedimo treću sjednicu koju je zakazao bivši predsjednik i petu sjednicu, a četvrta se negdje izgubila vidjet ćemo da, pozivajući se na iste članove Statuta i Poslovnika o radu, predsjednica BNV utvrđuje dnevni red s tačkama koje su u suprotnosti i sa Zakonom o nacionalnim savjetima i sa Statutom i Poslovnikom o radu. Naime, nakon prve tačke dnevnog reda koja je glasila Konstatovanje prestanka mandata vijećniku BNV dolaze 2, 3 i 4. tačka dnevnog reda u kojoj stoji Prijedlog odluke o povjeravanju prava IO Vijeća da donese Završni račun Vijeća za 2019. godinu. Ovako formulisana tačka dnevnog reda u direktnoj je suprotnosti sa Statutom BNV, članom 14. ovog dokumenta gdje izričito stoji da su ovo ingerencije BNV odnosno 35. vijećnika BNV.

Isti je slučaj i sa tačkom 3. Prijedlog odluke o povjeravanju prava IO da donese odluku o razrješenju i imenovanju članova odbora Vijeća. Dakle, isključiva nadležnost donošenja ovakvih odluka je na BNV odnosno na 35 vijećnika BNV. I ono što je, nažalost, obilježilo 30 godina rada ove institucije u različitim oblicima jesu formulacije koje ne prate činjenice gdje imamo da Ministarstvo za lokalnu samoupravu  donosi odluku o smjeni članova IO jer su zloupotrijebili svoje ovlasti. Mi imamo 4. tačku dnevnog reda u kojoj stoji, Konstatovanje prestanka mandata članovima IO Vijeća i izbor IO Vijeća zbog podnošenja ostavki.

Nažalost, ono što je poruka ovakvog djelovanja – predstavljanje bošnjačkog naroda kao obične mase koja svoja prava ne artikulira zahvaljujući ovakvim odnosom prema najvažnijim dokumentima  jer ukoliko svoje odluke ne potkrepljujete dokumentima koja ste sami donijeli onda vi predstavljate običnu masu a nikako sebe ne možete delegirati kao ozbiljan i organiziran narod. Mislim da suština ovakvog djelovanja koje nije od jučer je nastojanje devalviranja svih važnih stvari koje jesu u interesu bošnjačkog naroda kako bi se smišljeno onemogućilo ostvarivanje onoga što jeste zacrtano i Zakonom o nacionalnim savjetima i svim dokumentima koja reguliraju rad ove najvažnije institucije.

Matica Bošnjačka s obzirom na sve one nemile događaje ničim izazvane i kad je u pitanju konstituirajuća sjednica ovog mandata koji je još važeći a nakon toga nemilih događaja na drugoj odnosno trećoj sjednici koja se održava isti dan prosto je zaključila da ne postoji ni minimum normalnih uslova za rad. Zbog činjenice da smo kao lista osvojili nešto malo manje nego što je osvojila lista koja nažalost i na štetu bošnjačkog naroda svih ovih godina zloupotrebljava i prosto je zarobila ovu najvažniju instituciju, nemamo pravo da se isključimo iz određenog oblika praćenja rada.

U tom kontekstu izdali smo saopćenje gdje smo ukazali na sve ove stvari- nezakonitost u radu BNV, ukazali kao što smo i prošlog puta kada su prvo BNV, vijećnicima, većini, delegirali neka pitanja za koja su oni smatrali da su u interesu partije koja ih je delegirala. Kada nisu dobili podršku određenih struktura koje čine zajedno s njima većinu u BNV onda su oni ta pitanja, kao što čine i sada, delegirali Izvršnom odboru. Upozorili smo da su odluke nelegalne i da će se desiti jedna blamaža interesa bošnjačkog naroda. BNV je jedino vijeće u ovoj državi gdje je Ministarstvo za rad i lokalnu samoupravu poseglo za tim da smijeni ljude koji su obnašali pozicije u Izvršnom odboru.

Iznova, nakon 5. sjednice mi smo saopćenjem za javnost upozorili na najnovije nezakonitosti u radu i samo ukazali na sumnju, kako stoji u formulacijama, da se ovim nastavlja dalja razgradnja i obesmišljavanje najznačajnijeg predstavničkog organa Bošnjaka u Rsrbiji i otvaraju nove mogućnosti za malverzacije i zloupotrebe budžeta namijenjenog za ostvarivanje kolektivnih i individualnih prava svih bošnjaka. Konstatirajući da zbog činjenice da smo dobili toliki broj mandata, toliki broj glasova bošnjačkog naroda u državi Srbiji posebno u Sandžaku, mi nemamo pravo da šutimo nad takvim primjerima brutalnog kršenja vrijednosti preko kojih trebamo sebe delegirati  na pozicije koje nam pripadu i svrstati se u red organiziranih naroda.

Međutim, neobjašnjiva je reakcija koja je uslijedila čak i za samog aktera konferencije. Doduše, više nije jasno kada gospodin Ugljanin priča u ime svoje partije a kada u ime BNV. Desilo se nekoliko puta u ovom mandatu da stranačke konferencije održava u prostorijama BNV gdje se smišljeno svih ovih godina provlači znak jednakosti između nečeg što je partikularno i nečega što je opšte dobro nastojeći sebe predstaviti u smislu „BNV to sam Ja“ na način koji je, ko prati rad Sulejmana Ugljanina u zadnjih 30 godina,  iznenađenje. Znali smo svo ovo vrijeme da taj čovjek misli ono što je rekao onoga dana i kada su u pitanju vrijednosti bošnjačkog naroda i kada su u pitanju pojedinci koji personificiraju borbu za te vrijednosti.

Dosad je Ugljanin koristio pojedince iz svog političkog aparata da oni zvanično iznesu ono što on misli. Konačno je, nažalost u ne baš prijatnom trenutku, načinom na koji je počeo konferenciju čestitajući novogodišnje praznike pozdravljajući ljude koji su stigli iz dijaspore, iskoristivši momenat da unesete nemir posebno na takav brutalan način nešto je što zavrijeđuje posebnu pažnju. S obzirom na to da smo mi ozbiljni ljudi i znamo svih ovih godina da se to nekad drugačije čini, Sulejman Ugljanin ništa slučajno ne govori i vodi računa o formulacijama pa i kad ima problema s načinom  na koji iznosi te prethodno definisane formulacije  one su jako precizne i iza njih stoji strategija ponovnog vraćanja bošnjačkog naroda na jednu situaciju u kojoj bi se on najbolje snalazio. To je period 2000-2010. godina kada je promovirajući jedan svađalački diskurs, razdor među Bošnjacima, opstajao uz pomoć određenih struktura na pozicijama vlasti. Na toj konferenciji Ugljanin je govorio o nečemu što je, kako je definisao, kulminacija tridesetogodišnjeg rada na polju ostvarivanja  nacionalnih prava Bošnjaka iz statusa Sandžak u kontekstu ponovnog promoviranja projekta interesantno definisanog i obrazloženog pod nazivom Specijalni status Sandžak.

Jedino ono što ja uz sve pokušaje nisam uspio razumjeti je to kako je moguće da prvo politički ostvarite određenu priču ma kako se ona zvala a da nakon toga krećete u naučno-istraživački rad koji treba da bude platforma te priče koju ste već usvojili. Naravno, to opet potvrđuje moju tezu da se radi o devalviranju svih onih ideja koje u budućnosti trebaju dovesti do rješavanja pitanja statusa Bošnjaka u ovoj državi i statusa regije Sandžak u kontekstu evropskih integracija u smislu formiranja jednog prekograničnog regiona čiji će zadatak biti da štiti interese bošnjačkog naroda.

To je nešto čime se Ugljanin bavi svih ovih godina. Ako se vratimo na početak njegove političke karijere bili su tu različiti projekti od Saveza s Albanijom, Referendum o državi Sandžak, Referendum o autonomiji Sandžaka. Jedino što Ugljanin neće da objasni da li iza svih ovih projekata slijedi i 1993. godina i njegovo bježanje za Tursku gdje pored činjenice da ga nije bilo briga to što su njegovi saborci brutalno prebijni po policijskim kazamatima u Sandžaku, on se 1996. godine i to narod u Sandžaku zna, poslije dogovora sa Slobodanom Miloševićem iznova vraća preuzimajući dvije obaveze na sebe. Možda je trenutk da se to i saopšti iako je i ranije bilo o tome govora.

Sulejman Ugljanin je preko posrednika od Miloševića dobio obavezu da prekine svaku vrstu priče o autonomiji Sandžaka i da krene u razbijanje jedine institucije koja je Bošnjacima Muslimanima ovog prostora garantirala sigurnost, a to je Islamska zajednica.

Mi nismo zaboravili 1996. godinu i ono što je Ugljanin odmah poslije toga krenuo da radi. Naravno, kada su u pitanju priče o nacionalnim interesima o tome koliko je ta politička grupacija spremna da to realizira, najbolje svjedoči 2006. godina. Tada je zajedno sa svojom aparaturom pokrao rezultate izbora za Ustav R Srbije gdje je jedna paradoksalna situacija da na nivou ostalih gradova u ovoj državi Ustav je jedva prošao a kada su u pitanju gradovi u Sandžaku imamo da su Bošnjaci izbačeni iz Ustava gdje su im brutalno uskraćena prava. Ustav je imao prolaznost oko 70 posto, a svi pamtimo da su i kamere bile postavljene na određenim mjestima za glasanje gdje u toku dva dana nije ušlo ni pet osoba a rezultati su pokazivali da u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i ostalim sandžačkim opštinama i gradovima narod je čekao u redovima da glasa za Ustav.

Također, taj veliki zaštitnik bošnjačkih nacionalnih interesa u periodu kad obnaša funkciju ministra u Vladi R Srbije na jednom gostovanju na TV Palma na pitanje kako vidi rješavanje statusa Sandžaka, te da je nekad organizirao određene referendume, rekao je „Kako da se otcijepi. Nikada da se otcijepi jer dolje su najstariji spomenici pravoslavne kulture“. Tada mu je i Sveti Sava bio rođak, a onog trenutka kad je izgubio političku poziciju u Beogradu njegovo djelovanje svedeno je na to da je u svom radu glasnogovornik određenih interesa koji su nekada iz same države, nekada iz regiona i u trenutku ko više plati on pjeva njihovu pjesmu. Nekada oscilira pa je turkofil, nekada srbofil, nekada veći Albanac od svih Albanaca na svijetu a nekada za interese svih onih koji u sandžačkim Bošnjacima vide švedski sto tad je lažni patriota koji jedino što je uspio svih ovih godina obesmisli sve one projekte koji su bili u interesu bošnjačkog naroda.

Ugljanina je pogodilo to što smo mi izrazili bojazan da donošenjem ovakvih skandaloznih odluka koje su prije svega nezakonite i nemamo transparentnost u radu BNV, gdje smo izrazili sumnju da se tu otvara prostor za određene malverzacije. To kao da je tek došao na političku scenu u Novom Pazaru pa nemamo prostora da izrazimo sumnju. Ako su njegovi politički partneri zaboravili 13 miliona eura koje je Ugljanin ukrao od ovog naroda, ako su zaboravili da je čak i ono što se zove njegovo privatno vlasništvo dobio razmjenom zemljišta za Ski centar u Žuču , poklonjen Gradu Novom Pazaru a zauzvrat plac za izgradnju porodične kuće. Ako su drugi zaboravili mi nismo da je Ugljanin izlazeći iz kancelarije gradonačelnika Novog Pazara iznio komplet namještaj kao da je njegovo privatno vlasništvo. Onda se ljuti kad upozorimo da određeno djelovanje može dovesti do zloupotreba. Ako je neko zaboravio mi nismo onih 700 hiljada eura ćevapa kao ni druge zloupotrebe budžetskih sredstava.

Ako Ugljanin smatra da je sve uredu zašto medijima ne dozvoljava da prate sjednice BNV. Kako je moguće da po pitanju našeg saopštenja nemamo reakciju ni predsjednice BNV ni bilo kojeg organa u BNV koji bi se prvi trebali osjećati prozvanim. G. Ugljanin zlouptrebom pozicije stranke koja trenutno ima većinu u BNV daje sebi za pravo da tretira ovako važna pitanja i iznosi kvalifikacije bez imalo dostojanstva. Ne mora se slagati sa stavovima Matice Bošnjačke ni bilo koje organizacije, ali kad čujete od nekoga ko je na ovaj ili onaj način obilježio 30 godina političkog života u Sandžaku, zastanete i zahvalite Bogu što je ovaj narod imao toliko kapaciteta da izdrži i takve političke monstrume kakvi su ljudi koji sebi daju za pravo da govore u ime ovog naroda.

Ako ste pratili posljednje zasijedanje Skupštine Grada Novog Pazara SPP je, napajajući se i na kulturnoj pozadini na kojoj je nastala Matica Bošnjačka bez obzira što možda u tom trenutku to nije „politički korektno“ ili nekome drugom može donijeti političke poene mi smo pozdravili izbor nove predsjednice gradskog parlamenta i kazali da ono što je sastavni dio naših kulturnih vrijednosti daje snagu da čestitamo demonstrirajući između ostalog i ono što je suština našeg političkog djelovanja a to je Pravda i pomirenje. I Bog dragi kaže da pravda zahtjeva stav i onda kada to i nije možda u vašem partiukularnom interesu. Pomirenje jedino ima smisla ukoliko se prvo desi na relaciji bošnjačkog naroda, bošnjačkih političkih organizacija i drugih predstavnika našeg naroda.

U našem djelovanju tretiramo fenomene, pojave ali nikada nismo sebi dozvolili da kvalifikacijama, posebno onim koji se ne mogu opisati za razliku od onog što je Ugljanin govorio i izjavio na posljednjoj konferenciji za štampu nikada se nije desilo u relacijama među Bošnjacima, da neko takve brutalne kvalifikacije kaže o nekome o čijim kvalitetima g. Ugljanin može samo da sanja.

Zbog svojih frustracija, činjenice da mora odraditi nečasne zadatke koje mu je možda neko drugi delegirao on se postavlja na način kako to radi.

Politika pomirenja jedina je alternativa iako je s ljudske strane teško istrpjeti onakve kvalifikacije, da na ovom putu treba mnogo strpljenja i snage.

I konferencija za štampu i stavovi Sulejmana Ugljanina  bili su direktan udar na politiku i ideologiju pomirenja u Sandžaku.

Predstavnici Matice Bošnjačke, ili SPPa ili BKZa, ili IZ  bili su veoma oštri u danima i godinama kada je trebalo braniti sve vrijednosti koje su bile napadnute od strane politike Sulejmana Ugljanina. Onoga trenutka kada su te vrijednosti odbranjene, kada smo došli do situacije da bez obzira što Bošnjaci glasaju za jednu, drugu ili treću političku partiju kada je u pitanju IZ i kada su u pitanju ove vrijednosti Ugljanin ili neki drugi ne mogu da angažiraju ni svoje najokorijelije simpatizere u napad na ove vrijednosti. Ti ljudi znaju da napadanjem na ove vrijednosti napadaju sami na sebe. Kada smo trasirali put jednog novog diskursa u javnom životu u Sandžaku očigledno je to nekome zasmetalo. I naravno, s obzirom na ono što smo i ranije imali prilike gledati bajraktar ovog novog brutalnog napada na sistem vrijednosti Bošnjaka u Sandžaku je Sulejman Ugljanin.

Očigledno da više nije imao koga delegirati. Hoću da vjerujem da čak i ljudi koji su dio te političke organizacije i te liste koja je formirala BNV više ne žele slijediti brutalni diskurs kojeg promovira Sulejman Ugljanin i onda je on morao konačno pokazati svoje lice i potvrditi da iz te kuhinje zapravo dolaze otrovne strijelice. Možete se pretvarati da jeste ono što niste ali dođe trenutak, ničim izazvan, da pokažeš Sulejmane Ugljaninu svoje pravo lice na sreću ovog naroda za kojeg očekujem da će konačno shvatiti da sve dok se ne oslobodimo najveće podvale u historiji bošnjačkog naroda i to ne samo u Sandžaku, Stranke Demokratske Akcije ovaj narod neće naći svoj put. Zapravo, naći će ga ali će taj put biti mnogo teži s mnogo većim iskušenjim. Što prije to shvatimo  prije ćemo stići do onoga što se zove prosperitet, sreća, zadovoljstvo našeg naroda i kvalitetnog rješavanja pitanja statusa Sandžaka, rekao je dr. Muratović.

(Sana)

Komentari  
-6 # Sandzak 2019-12-26 19:53
Tako je Admire tako treba da postupaju muhmini i razumni ljudi(bosnjaci),mi jesmo braca i trebamo raditi na priblizavanju jednih prema drugima a ne na razjedinjavanje,svadju ,laz koju zagovara "Veciti" ljider koji je pomislio da je besmrtan e na zalost njegovu nije,ima i posle njega zivot!
Odgovori | Prijavi moderatru
-14 # Olivera 2019-12-26 20:33
SDA je odavno dostigao svoj zenit u BNV i ovo čega smo svi svedoci su poslednji trzaji da se održi prevlast u njemu po svaku cenu. Umesto legendarnog Džudže koji je prolio u istom krv, znoj i suze, sada je predsednica agronom, umesto univerzitetskog profesora iz oblasti književnosti, sada je u veću tehnolog.... Kao da je BNV postao neki ogromni poljoprivredni kombinat - od njive do trpeze. I sve pod budnim okom mitrovačkog zubara, koji kako stari sve više naginje svom detinjstvu oličenom u drugovanju sa šćiptarima. Nemam ništa protiv da se druži sa njima, ali ne na štetu BNV.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Soko 2019-12-26 20:46
SPP je velika podvala,jer se potvrdilo da jedno rade a jedno pričaju.Pomirenje za Muratovića je ako svaki Bošnjak glasa i podržava Zukorlića najbogatijeg političara na ovim prostorima,ako podržimo da Muftija skine ahmediju pa sa Šešeljem se smuca po rijaliti tv ,koji kurbanima kupuju glasove sirotinje,koji je zavadio dzematlije,koji zabranjuje ulazak u dzamije oni koji ga ne podržavaju,koji je privatizovao dzamije,ako podržimo skupljanje glasova po dzamijama...ijoš.Zukorlić je simbol RAZDORA U Sandzaku.
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Ahmed 2019-12-26 20:49
Gospodine Admire reci mi samo dva coveka bosnjaka koja ste pomirili i netrazim nista vise od vas a glasacu za vas dok smrti?! Vi ste sve neke matice neka pomirenja neki bosnjaci neki vernici a od tog ni nalik svakom politicaru odgovara da narod nije u miru vec da je sto vise zavadjen da bi taj isti politicar mogao da harami punom parom to jest da krade stara poslovica kaze ZAVADI PA VLADAJ
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Muamer 2019-12-27 05:11
Nije pomirio niti ce.Aman ljudi zar ne svatate da je njima lijepo.mi se svadjamo,ili smo za jednog,drugog ili treceg.oni nam bace kosku a mi se koljemo.nece nam ni sa jednim biti bolje da znate oni su napravili ovu konfuziju i samo je koriste.bore se kao za nas?ma nemojte se vise borit molim vas.posle ovih jadnih botova sto laju za sendvic najgori ljudi su politicari.mi smo nazalost glupi dok oni traju tolike godine...
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Din 2019-12-26 20:58
Kakvo crno pomirenje kad ovi prevaranti iz SPP vode politiku klevetanja i munafikluka.U Sandzaku nikad gori ljudi nisu bili na političkoj sceni od VRHUŠKE spp.Šire propagandu,klevetaju viđenije Bošnjake,zavađaju ,i kupuju političku podršku.Muratoviću znamo da ste na zadatku režima ali se ne damo više prevariti.Svi mi sve znamo šta je ko radio,tako da tvoje laži i klevete idu zajedno sa Zukorlićem u politički zaborav.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-12-26 21:03
Evo jednomjesecnog doktora sto valja gluposti.SPP se miri sa "postenim" cetnicima,a Bosnjake samo klevetaju i zavadjaju.Izborna kampanja je pocela,a pogotovu za ove dzamijske tajkune.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-26 21:03
E jestel dobro pročitali "nećemo odustati od međubošnjačkog pomirenja, bez obzira na uvrede i podvale Ugljanina", ovo bi bilo istina da je rekao neko iz SDA ovako: "nećemo odustati od pomirenja među Bošnjacima, bez obzira na uvrede i podvale Zukorlića", ali da ovaj "brzosvršeni doktorant" ovako nešto izvali i lupi, a pored toga ostane živ, e to je prava umešnost laganja i manipulacije nepismenim pristalicama. Ne znam ko ima takav mozak da posle ovakvog naslova, nastavi da čita besmislice ovog mutavog?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-26 21:07
Neka neko navede jednu jedinu uvredu ili ogovaranje upućenu bilo kom političkom protivniku od strane Ugljanina, pošto ovaj mutavi to kaže u naslovu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # NP 2019-12-26 21:13
Ti se šališ?
)))
Pa evo ti ova zadnja na fb kada Ugljanin naziva "takozvanog" Muamera Zukorlića lažovom jer ga je ovaj kritikovao što nema transparentnosti u trošenju novca koji dobija BNV
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Almir 2019-12-26 21:22
Neka Zukorlic pokaze papire o njegovom trosenju novca IZ, fakulteta i ostalih institucija koje su pod sapom Zukorlica, on trosi iz svih institucija novac na sebe i ljude oko njega plus ono sto otme gradjanima i kaze dali mi braca bosnjaci na poklon. Tacno je da Suljo trosi ali Suljo je prolupo izlapeo pa mu nije zamerit
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # NP 2019-12-26 21:42
Nisi razumeo dve stvari.
Zukorlić nije na čelu IZ već Dudić. Ali neka bude Zukorlić - da bih ti lakše objasnio.
1. IZ se finansira DOBROVOLJNIM prilozima a ne sredstvima iz budžeta.
2. BNV dobija pare iz budzeta pa zbog toga treba da se zna gde idu te pare.
E sad...
U BNV su donijeli odluku da o tim parama odlučuje nekakav odbor a ne stručne službe i vijećnici
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Almir 2019-12-26 21:54
Bnv finansira drzava pa me i ne boli mnogo za te pare a Zukorlic trosi nase pare koje dajemo za razne potrebe IZ i nije tacno da je Dudic na celu IZ Dudic je tu kao marioneta koja slusa sve sto Zukorlic kaze i da klima glavom
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # NP 2019-12-26 22:01
Sve je jako prosto - samo bi ti hteo da iskomplikuješ.
"Naše pare" su i one u bužetu, kad uzmeš izvod, kada kupiš nešto (platiš 20% PDV i to ide u buzet)kada registruješ auto ... itd - od tih para se puni bužet pa mene interesuje gde idu te pare.
A što se tiče IZ - tu je sve prosto. Ja vjerujem da IZ troši ispravno novac i davaću dobrovoljni prilog njima. Ti ne veruješ? Onda nemoj da im daješ pare ali ni nemoj da se sekiraš gde se troše moje pare kada se ja već ne interesujem.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Almir 2019-12-26 22:11
Znam ja gde idu oare od poreza uzima vucic i daje kome hoce na Srbina mi nije krivo jer znam sta mi misli ali na Zukorlica koji kaze da nam misli dobro a radi protiv nas e to me boli a budi siguran da te pare koje das ne trosi posteno vec ih trosi za sebe i njemu slicne
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-27 11:01
NP- Ko ti je rekao da se IZ finansira dobrovoljnim prilozima? Obe IZ se finansiraju iz budžeta, dalje, od plaćanja dženaza, mevluda, zekata, fitrova, itd itd itd, BNV se takođe finansira iz budžeta, i za kontrolu trošenje novca je zadužena budžetska inspekcija, i nikakve potrebe nema da se ti oko toga nerviraš, zajedno sa Muratovićem i Zukorlićem, ima ko je plaćen za to da radi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # NP 2019-12-27 19:53
Kako sa tobom da se polemiše?
Nazvati nekog lažovom nije uvreda?
)))
A samo zato što je Zukorlić rekao da se netransparentno troše pare BNV.
A ko laže - lako se dokaže.
Neka Ugljanin objavi finansijski izveštaj BNV.
A to nikada nećemo dočekati ni ja ni ti.
Ako se NE objavi finansijski izveštaj - ko tu laže?
Gore pišeš da se IZ finansira iz Budzeta.
To je laž!
Takodje se lako dokazuje tako sto pogledaš buđzet opštine ili države i odmah znaš ko laže - ja ili ti
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-27 10:21
NP- Ti miješaš babe i žabe, nije uvreda i ogovaranje ako lažovu kažeš da je lažov, ili za nekoga ko nije nikakav "akademik" kažeš tzv. ali je itekako uvreda i ogovaranje, kad izvališ toliku laž da normalan čovek mora da sedne da ne bi pao u nesvijest od tolike gluposti, da je npr. Ugljanin prodao 20 000 pušaka po Sandžaku, a to svaka budala zna da je laž i pokušaj navođenja srpskih organa da Ugljanina uhapse, ne bi li Zukorlić na jedini mogući način svrgnuo Ugljanina sa mesta jedinog legitimnog predstavnika Bošnjaka Sandžaka, jer drugačije on nije sposoban da ga smeni ( da dobije najviše glasova).
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # NP 2019-12-27 19:55
Kako sa tobom da se polemiše?
Nazvati nekog lažovom nije uvreda?
)))
A samo zato što je Zukorlić rekao da se netransparentno troše pare BNV.
A ko laže - lako se dokaže.
Neka Ugljanin objavi finansijski izveštaj BNV.
A to nikada nećemo dočekati ni ja ni ti.
Ako se NE objavi finansijski izveštaj - ko tu laže?
Gore pišeš da se IZ finansira iz Budzeta.
To je laž!
Takodje se lako dokazuje tako sto pogledaš buđzet opštine ili države i odmah znaš ko laže - ja ili ti?
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Semir 2019-12-26 22:44
Ko je osnovao spp i sto su promijenili ime ?od koga se finansira?od islamske zajednice
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Rijec 2019-12-27 13:29
Jok iz BNV kao SDA :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Semir 2019-12-27 18:50
Dzaba SDA postoji od 1990,prvo MNVS pa poslije BNVS dzaba tad islamska zajednica nije imala partiju,bio hajro tutic udbas to su svi znali i danas ovi stariji.Muamer preko SDA doso u mesihat i tad je voleo stranke i da mulja.Cuvena mula emina je bila cuvajte se ovog deteta videće te mu šeraaa
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Rijec 2019-12-27 09:58
Ma Suljo je lopuza jedna ja ga pitam gde su 20 milina € sto mu je Rasim dokazao da je ukrao
Kako pojede cevape za 10.000€
Kako napravi kucu na osnovu hale Pendik i kradje tih para
TT NEMA STRUUUUJU
TT NEMA VODU
Vi ste moralna FRKALIJA smradovi lopovski SDA
Suljo je veci cetnik za Bosnjake od Karadžića on nas ubija 30 god
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-27 10:45
Rijec- Sve si slagao k'o pas, jer bi ga srpske vlasti uhapsile i za 1000 dinara a kamo li za tolike cifre koje si ti izlagao, a za gradnju kuće si lupio i ostao živ, kuću je gradio prije hale "pendik", te struja u TT, te voda u TT, te trta, te vrta, sve same gluposti.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Rijec 2019-12-27 13:28
Sta sam slagao :lol:
Jel Rasim dokazao za kradju 20 miliona € ?
Jel ima emisija gde je dokazano kako su isla sredstva od hale Pendik za gradnju vile Dr?
Imali normalna struja u TT ?
Ima li voda za pice u TT ?
Zato Izvini mi se za uvredu !
A Sulejman Dr Ugljanin je najveci lopov i najvece zlo za Bosnjake Sandzaka ja ti mogu dokazati sve
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-27 17:03
Rijec-Ja ti rekoh da su to sve laži, i opet ponavljam lažeš k'o pas, najpre se govorilo da je Ugljanin zadužio opštinu 7 miliona eura što nije isto kao i da ih je ukrao, posle toga 11 miliona, eto sad ispade da je 20 miliona eura ukrao, tako da vam je moj savjet, svima vama koji lažete da se dogovorite koju cifru da ponavljate, možda vam tako neko i poveruje, ovako, sami sebe hvatate u laž.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Rijec 2019-12-27 21:36
Lazes ti kao stoka ,samo verujes onom tvom IDOLU slijepo on da vam kaze klanjajte se kravi vi bi potrčali kao ono ispred Altun alem dzamije.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # mikla 2019-12-27 14:30
zahuktavaju se moralni orgijaši i njihovi navijaći.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # banda 2019-12-27 17:56
Bliže se izbori a licimjeri, lopovi i moralne nakaze se pripremaju da ovaj narod opet nasamare. Stranke su ogledala njihovih lidera, a ove naše lidere smo dooobroooo upoznali i kada bih bio moćan da ubedim ovaj narod da vas masovno bojkotuju i da na izbore izađe 5 do 10 posto onih podguznih muha i njihovih porodica.
Ovakvim samo bojkot može biti nekakva lekcija, mada kakvog su obraza oni bi se i tada osećali da ih je narod izabrao. Očit primer je ovaj Muratović koji nosi titulu nekakvog dr i misli da je to radom i znanjem zaslužio. Ali jbg takvi smo mi
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Pešter 2019-12-28 12:53
Zukorlić je imao moralnu obavezu da zaštiti Islamsku zajednicu od politike od političara ,koja bi danas bila mesto za susrete gde bi jedni drugima oprosili a ne mesto razdora i svađa dzematlija i vjernika.Zukorle je vrlo podmuklo koristio dzamije za političarenje,zavadio,podelo i na kraju osnovao svoju privatn političku stranku i koristi dzamije za političku propagandu.Muratoviću najbolje da šutiš.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari