SDA Sandžaka - Usvajanje Platforma za rješavanje statusa Sandžaka ključni događaj u 2019. godini

Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je danas godišnju konferenciju za medije na kojoj je o događajima važnim za Sandžak i Bošnjake koji su se djesili tokom godine govorio dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke.

SDA PRESS 

Izjavu predsjednika Ugljanina prenosimo u cjelosti:

„Poštovani predstavnici medija, Prije svega želim da vama i svim građanima Sandžaka poželim sreću u novoj 2020. godini.

Srečna nova godina svima u zemlji i svijetu, želim dobro zdravlje, uspjeh, trajnu sreću i radost.

Dobrodošlica građanima Sandžaka koji su iz Evropskih zemalja i Amerike došli u svoj Sandžak da provedu novogodišnji odmor

Ključni događaj u ovoj godini za Stranku demokratske akcije Sandžaka, članstvo simpatizere, za Sandžak i sve njegove građane jeste usvajanje Platforme za rješavanje statusa Sandžaka.

Skupština SDA Sandžaka održana povodom 29. godina rada Stranke, usvojila je Platformu za rješenje statusa Sandžaka.

Ova platforma zasnovana je na političkim, pravnim, istorijskim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim činjenicama.

U skladu sa tim u realizaciji ovog projekta sa političkog polja težište ja prošireno i na naučnoistraživačko polje.

Specijalni Status Sandžaka je projekat od šireg međunarodnog značaja. Predstavlja nukleus regionalne stabilnosti i saradnje. Ujedno predstavlja rješenje za političke i teritorijalne sporove između susjednih država i naroda na balkanu. 

Stranka demokratske akcije Sandžaka sve svoje aktivnosti usmerava na stručna radna tijela u cilju uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak.

Novi sastav Glavnog odbora Stranke čini 333 visoko obrazovani mladi ljudi, sa visokim obrazovanjem, master i doktorskim akademskim zvanjem.

Slična je situacija i u Organizaciji žena i Asocijaciji mladih Stranke.

SDA Sandžaka kao stranka sa bošnjačkim nacionalnim i sandžačkim teritorijalnim identitetom ima jasan cilj i definisan put do toga cilja. Mi tačno znamo šta hoćemo i kako to da postignemo.

Predstavnici SDA Sandžaka su učestvovali na svim sastancima na Fakultetu političkih nauka, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo i Skupštini Srbije uz posredovanje Evropske unije i zastupali stavove sadržane u Platformi za rješavanje statusa Sandžaka.“

Komentari  
+3 # Trinidad i Tobago 2019-12-24 15:12
Hoće li sda svako malo da izlazi sa održavanjem pres koferencije i tako da nastavi da obesmišljava autonomiju Sandzaka i narodu i medjunarodnoj zajednici. Izlaze sa saopštenjima a nisu napravili ni nacionalni plan, ni strategiju autonomije. Da bi se ostvarila autonomija potrebno je nacionalno jedinstvo. Nijednom do sad nisi pozvali na nacionalno jedinstvo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-12-24 17:05
Onda se SDA zaj...va sa Sandžaklijama. Pričanje ništa ne rešava, za to ih niko ne dira, a oni u foteljama i sa prinadležnostima na kojima bi im velika većina Sandžaklija pozavidela. I tako iz godine u godinu, Suljko je tako i penziju zaradio, a mlade Sandžaklije pakuju kofere i kupuju autobuske karte za zapadne zemlje u jednom pravcu..... I Tito će u inat meni glasati za Suljka. A inat je kažu stari, loš zanat.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Samir 2019-12-24 21:25
Dopunio bih te da osim sveboshnjackog okupljanja oko ove nuzne potrebe za gradjane Sandzaka je neophodan konstruktivan dijalog i sa srpskocrnogorskom zajednicom u Sandzaku pa albanskom reko bih. Da sve to ne ostanu samo lijepe zelje treba preduzeti inicijativu i na svim Sandzackim TV stanicama pozivati goste iz svih Sandzackih zajednica i konstruktivno razgovarati o buducnosti Sandzacke Autonomije i njenih ingerencija u Srbiji i CG kako se boshnjacko i srpsko i crnogorsko i albansko gradjanstvo ne bi zastrasivalo ovim projektom. U platformu ukljuciti i bezuslovnu lojalnost CG i Srbiji kako ne bi imali elemente da vas optuzuju za separatizam jer njega nece biti ako Srbija i CG postuju gradjanska prava i potrebu za Kantonalnim uredjenjem koje ce spojiti ceo region u jednu konstruktivnu politicku dinamiku.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-25 09:59
Sve si dobro rekao samo to da treba na svim televizijama pozivati eminentne goste i stručnjake i promovisati ideju autonomije, ne znam samo na kojim to televizijama, jer naše lokalne televizije ne služe Bošnjacima nego pojedinim kvazi liderima kao npr. Sandžak tv koja propoveda samo Zukorlićeve "misli i dela", regionalna tv Ljajićeve, a televizije sa nacionalnom frekvencijom su rezervisane za Vučića, SNS i ostale srpske nacionaliste. SDA i BNV, nemaju niti jednu televiziju gde bi celokupnom Sandžačkom narodu pojašnjavali prednosti autonomije, itd.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-12-25 15:30
To bi onda trebao da bude prvi prioritet BNV da formira svoju TV i paralelno forsira i kulturno umjetnicke sadrzaje Sandzaka i politicke debate u kojima ce boshnjaci a i ostali narodi Sandzaka da bolje upoznaju i konceptiraju Kantonalnu Autonomiju i ljude koji imaju potencijal da sprovedu taj nuzan projekat.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-12-29 14:27
Odriješi kesu i pomogni ili napravitu N1Suljoviziju koja bi oborila sve rekorde samo nek Suljo gostuje
:lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari