Bošnjački političari širom svijeta moraju se više zalagati za prava Bošnjaka

Bošnjacka dijaspora je mnogobrojna i posjeduje puno potencijala. Samo u Švedskoj živi 100.000 Bošnjaka, koji su se vrlo dobro integrirali u švedsko društvo. U evropskim kao i u zemljama širom svijeta žive i rade mnogobrojne Bošnjakinje i Bošnjaci koji se bave politikom. Pa zašto onda ne sarađujemo međusobno?

umiii 640x300 

Kako to da pored toliko bošnjačkih političara u svijetu, ima država, koje nisu priznale genocid nad Bošnjacima? Kako to da Nobelovu nagradu Peteru Handkeu jako malo bošnjačkih političara u dijaspori osuđuje? Kako to da se pored toliko bošnjačkih političara naša ljudska prava ruše na Balkanu, tako i na Zapadu?

Na Zapadu rastu ultra desničarske partije, koje ruše ljudska prava manjiskih naroda, a Bošnjaci su veliki dio te grupe. Ukidaju se sredstva za nastavu na maternjem jeziku, udruženja, zajednice, što dovodi do kršenja osnovnih ljudskih prava na identiet i religiju. Posljednih nekoliko vijekova dogodili su se mnogobrojni genocidi nad Bošnjacima kako u BiH tako i u Sandžaku, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori. I dan danas možemo da vidimo kako su na pojedinim mjestima na Balkanu Bošnjaci ugroženi.

Svi ljudi na svijetu moraju da imaju ista prava, bez obzira na naciju, religiju i boju kože. Nažalost svedoci smo da se ta ista prava svakodnevno sve više negiraju i ruše. Ne smijemo dozvoliti sebi da postanemo narod drugoga reda. Vrijeme je da počnemo da sarađujemo zbog bošnjačkog naroda bio on u Bosni, Sandžaku ili bilo gdje drugo. To je naša dužnost prema budućim generacijama.

Kao predsjednicu Lijeve Partije južnog regiona Švedske, i kao delegatkinju u Komunalnom kao i u Regionalnom parlamentu u Švedskoj, često dobijem pitanje koju stranku ili kojeg političara podržavam u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. A zašto niko ne pita bošnjačke političare na Balkanu, da li oni podrzavaju  djelovanje bošnjačkih političara u dijaspori?

Bošnjački političari širom svijeta, trebali bi preuzeti mnogo više odgovornosti i angažovanja, u cilju očuvanja prava Bošnjaka. Razmijenom mišljenja, iskustva i različitih projekata, moglo bi se uraditi mnogo. Trebamo se ujediniti i podržati jedni druge. Loša saradnja dijaspore i domovinskih zemalja, rezultirala je pasivnošcu političara u dijaspori. Posebna odgovornost leži na političarima kako u domovini tako i u dijaspori. Krajne je vrijeme da se ujedinimo, organizujemo i očuvamo naš identitet.

Piše: Umihana Rašović Kasumović 

Komentari  
-3 # mikla 2019-12-09 16:45
Ambasador Japana sa rukovodstvom Sandžačke demokratske partije (SDP)

Ambasador Japana posjetio SDA Sandžaka

Dr. Zukorlić sa japanskim ambasadorom o statusu Sandžaka

Tetka Hanifa, šta radiš?ili gde ova živi i imali oči?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Latif 2019-12-09 18:59
Osim što su večerali na tom sastanku, kako su poboljšali status Bošnjaka?
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari