Zukorlić: Država da zaštiti Sandžačke privrednike od nelojalne konkurencije i inspekcijskih organa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas petu sjednicu Drugog redovnog zasijedanja, raspravom po tačkama dnevnog reda 8 i 9 koje se odnose se na liste kandidata za predsjednika Komisije za zaštitu konkurencije i liste kandidata za tri člana Savjeta Komisije za zaštitu konkurencije.

muftija aaaa

Narodni poslenik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić ukazao na problemime sa kojim su susreću sandžački privrednici.

– Ono na šta želim da skrenem pažnju jeste činjenica da imamo jako puno nagomilanih problema po pitanju nelojalne konkurencije i poštivanja antimonopolskih zakona, pogotovu tamo gdje imam uvid, a to je prostor Sandžaka. Svjedoci smo da smo prije deceniju i po u Sandžaku, a pogotovu u Novom Pazaru imali ekspanziju male privrede porodičnih preduzeća i to, prije svega, u sektoru proizvodnje. Imali smo preko 5000 živih proizvođača tekstilnih proizvoda, obuće, namještaja. Nakon toga, dolazi do narušavanja ove inicijative, pa se Novi Pazar smatrao ekonomskim čudom, koji je uspijevao da u veoma teškim okolnostima zapravo ponudi model kako je moguće iskoristiti privatnu inicijativu.

 

Nažalost, došlo je do značajnog urušavanja ovog sektora i to prije svega zbog nepoštivanja antimonopolskih zakona i zbog urušavanja lojalne konkurencije koja uvijek dolazi iz sektora onog krupnog kriminala ili sprege kriminala i određenih struktura vlasti na lokalu. Mi smo konkretno u Sandžaku imali pojavu gdje je krupni kriminal, prije svega veliki trgovci drogom su imali kao paravane razne fabrike za proizvodnju konfekcije i drugih proizvoda koji su im u društvu koristili da izigravaju ugledne biznismene, a glavni novac su upumpavali iz kriminala i prodaje droge. Time su bili u prilici da svoje proizvode prodaju ispod cijene i time za nekoliko godina urušili onaj zdravi dio proizvodnje u Novom Pazaru koji se nisu mogli nositi sa njima na tržištu koje je bilo nezaštićeno, jer taj kriminalac koji proizvodi pantalone koje ga u proizvodnji koštaju 15 eura, prodaje ih za 12 eura, a onaj drugi mora da ih prodaje za 20 eura i svakako on na kraju crkava. To je jedan jako važan momenat kojem treba pridati važnost, pogotovu jednom tako malom dijelu te tako moćne privrede koju smo imali na nivou privatnih poduzetnika.

Dr. Zukorlić pozvao da državu da sandžačku privredu zaštiti od zlouptrebe inspekcijskih organa.

– Nama je preostalo još nekih 20-tak posto i sada bi bilo jako važno bar te preživjele, najvitalnije, najžilavije zaštititi. Sa druge strane zaštititi ih i od strane inspekcijskih organa koji se često koriste za obračune na lokalnom političkom nivou, gdje se, na neki način, strahom vlada tim firmama, jer će one biti u nemilosti određenih inspekcijskih organa koji su u rukama opštinskih vlasti i određenih struktura suprotne strane, čime se neposredno ugrožava i zaštita konkurencije, odnosno uvode se nezvanično monopolske prakse. Zato, vjerujem da će i podrška nas kao poslanika Stranke pravde i pomirenja ovim odlukama i ovim imenovanjima, kao što smo dali podršku i antimonopolskim zakonima konačno omogućiti da ovoj praksi stanemo u kraj, kazao je dr. Zukorlić. (Sana)

Komentari  
+3 # Saša 2019-11-13 19:38
Kaži konkretno koji su to vlasnici firmi za proizvodnju konfekcije, koji se bave trgovinom droge da bi pomogao državnim organima da pohapsi te ljude jer sigurno znaš ko su, inače ne bi valjda pričao samo radi priče, ili nedaj bože da samo ogovaraš kao po običaju, da bi samo naneo štetu Bošnjacima i Sandžaku zarad tvoje fotelje, to što si izlaprdao bez konkretnih imena, ne znači ništa.
Prijavi moderatru
+7 # Mediteraneo 2019-11-13 21:00
Ti vlasnici firmi su ljudi koji imaju dozvolu drzave za trgovinu drogom i za sve ostale radnje, uz naravno redovno placanje visokog reketa. Cela carsija zna ko su najveci dileri samo policija i tuzilastvo kao ne znaju. Ako dosad nisi skontao ko upravlja drzavom, biznisom i zivotnim aktivnostima gradjana onda si protracio zivot.
Prijavi moderatru
+2 # Pešter 2019-11-13 20:45
Skinuo ahmediju pa kleveta privrednike,.Pomeni ime i prezime biznismena koji se bave drogom .Politička starleta.Otkud tebi bogastvo i raskoš,znaš o drugima šta rade a prikrivaš svoju prljavštinu.Propali političar valja se u blatu iklevetaj ugledne privrednike,zabranjuj knjige,i ulazak u damije i još malo do izbira lapandaj i sa nulom glasova završićeš smucanje po politici.Zukorlić otkud ti bogastvo?Kako ti se zove firma
Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-11-13 21:30
Pešter-Nek nam ovaj pametnjaković kaže; zašto je policija htela da pretrese njegovo vozilo, i zašto se on pozvao na diplomatski pasoš, ako je bio čist? Svi znamo da svako ko je čist, ne buni se zbog zaustavljanja vozila i pretresa, a i nešto mi je sumnjivo njegovo bogatstvo, čim je on skinuo ahmediju, od njega možeš očekivati svašta.
Prijavi moderatru
+1 # Brada 2019-11-13 21:35
Pogani Joksim iz Djekne: "Rece mi jednom jedan covjek,na jednum mjestu".
Svetom Zukimiju GUBITASU da nije Bosnjaka,vjere Islama i bosnjackih nacionalnih i vjerskih pitanja,onda je veliko pitanje to,da li bi sveti Zukimije mogao dobiti podrsku od Svetog oca AV,svetog duha Seska i svetog Vasilija Ostroskog. A ovako,izadje sveti Zukimije GUBITAS i malo promunafici na svoje i eto odmah podrske od Beogradske elite.Proda vjeru za veceru,a nacionalne interese za par kobilica na hipodromu i eto lijepog muhabeta sa gazdom Seseljom.E za njega,za Seselja Sv.Zukimije ne sme ni da zucne ni jednu jedinu rijec.
Da li postoji rijec SRAM I STID bar u podsvijesti ovog svetog Zukimija?
Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-11-13 22:40
Ne postoji,jer neko ko nema obraza ne moze ni da se stidi.
Prijavi moderatru
-2 # Deki 2019-11-13 23:00
u pravu si isti Radosav iz Đekne.Zukorliću prolupao si ostalo ti još u zadrugu.
Prijavi moderatru
+3 # semir 2019-11-13 23:14
Kad cemo mi da zastitimo islamsku zajednicu od tebe?od tvoga otimanja?sve si oteo i preveo na sebe,zenu,osamu,brata muhameda,na svoje fondacije.Parama islamske zajdnice finansiras partiju,kad cemo da zastitimo sve to ?kad cemo da imamo uvid u budzet islamske zajednice u pare koje si kupio decenijama od raznih sandzackih dobrotvora gdje si mnoge pare uzeo za sebe praveci licne palate,dvorce,auta od par stotina hiljada eura...
Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-11-14 06:25
Nemoj tako,sve je to donio iz Orlja :P Znas,babo mu bogatas!
Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-11-15 12:10
U zadnje vrijeme sve cesce brisete komentare.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click