Zukorlić za Klix: IZ udaljiti od politike i ne prihvatiti da smo ostatak turskog ili arapskog svijeta

Dr. Muamer Zukorlić, dugogodišnji predsjednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i trenutno narodni poslanik u Skupštini Srbije te predsjednik Stranke pravde i pomirenja za Klix.ba govori o prihvatanju kandidature za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, svojoj viziji budućeg rada te institucije, političkim utjecajima i drugim temama.

DSAXYCDXVFBGNH

Zukorlić nam na početku razgovora govori o odgovornosti koju je preuzeo prihvatanjem kandidature za novog reisu-l-ulemu. Njega su kandidirala muftijstva iz Sandžaka, Bihaća te Švicarske, Francuske, zemalja Beneluksa i Velike Britanije.

“Suočio sam se s tim prijedlogom, kandidaturom i došao sam u moralnu dilemu preuzimam odgovornost, odnosno onemogućavam promjenu. To je bio ključni razlog što sam prihvatio kandidaturu. Svjestan potrebe za promjenom u Islamskoj zajednici to sam prihvatio, a i velika je čast biti samo kandidat, a kamoli u šansi za izbor”, kaže nam Zukorlić.

On je prije nekoliko dana pred članovima Sabora Islamske zajednice u Sarajevu predstavio svoj program vizije te ga naslovio kao program kontinuiteta i noviteta. 

“Moj pristup nije da treba sve mijenjati u Islamskoj zajednici. To je tradicionalna organizacija koja iza sebe ima stoljeće i po organiziranog rada i iskustva u ovoj formi. To je ogroman kapital u njenom razvoju. Naredni mandat bi trebalo da bude period unapređenja IZ-a, a ne raskid sa svim onim što je do sada bilo. Svakako, sve ono što je dobro bih podržao, međutim, postoje stvari na koje sam u svom programu jasno ukazao i za koje smatram da trebaju biti unaprijeđene”, poručuje Zukorlić.

Naglašava da je to dovršetak procesa ostvarenja pune slobode u institucionalnom smislu te autonomnosti Islamske zajednice od ostalih društvenih faktora.

“Tu prije svega mislim na političke faktore, a ponajprije na vladajuće političke faktore, jer mi se čini da se nismo oslobodili toga”, kazao je Zukorlić.

Na pitanje koliko danas ima toga u Islamskoj zajednici, poručuje da ima.

“Ima, nažalost, jer je u prirodi politike da ne podnosi koncentraciju moći na svom prostoru koja nije pod njenom kontrolom ili koja njoj ne služi. Ako tome dodamo praksu iz druge polovine 20. stoljeća gdje smo imali potpunu kontrolu i neslobodu vjerskih zajednica i naviku naslijeđenu iz tog perioda, jasno je o čemu se radi. I danas imamo ambiciju dominantnih političkih faktora da Islamsku zajednicu imaju ili pod svojom kontrolom ili pod neposrednim utjecajem i služenju njenim ciljevima. Taj proces treba dovršiti kako bi IZ bila onakva kakva je i definirana u svojoj misiji, a to je da je partner državi, političarima i ostalim društvenim faktorima u zajedničkim ciljevima općega dobra, dok vjersku misiju treba vršiti potpuno autonomno”, ističe Zukorlić.

Smatra da treba nastaviti profilirati bosanski, balkanski i evropski muslimanski identitet.

“Taj proces nije dovršen jer smo u 20. stoljeću imali krizu identiteta pod vladavinom tog antiteizma i općenito negativnog odnosa prema vjeri. Tako da smo nakon pada Berlinskog zida imali tu navalu nekontolisane želje za vjerom, koja je opet proizvela i određenu dezorijentaciju kod jednog dijela pripadnika Islamske zajednice pa smo nekako olako postali lak plijen raznih identiteta sa strane. To prema mom mišljenju nije dobro i može biti veoma štetno”, kazao nam je Zukorlić.

On naglašava važnost bratsko-partnerskih odnosa kada je riječ o vezama muslimana s naših prostora i ummeta te generalno islamskog svijeta.

“Mi ne smijemo prihvatiti da smo dio nekog turskog, arapskog, azijskog ili afričkog svijeta. Islamska zajednica ne čini dovoljno da zaštiti svoje članove ili određene grupe od takvih tendencija”, smatra Zukorlić.

Govoreći o tim utjecajima ističe da oni ne postoje samo u sferi vjere, već općenito jer je Balkan podložan tome.

“Reisu-l-ulema treba da bude predvodnik zaštite muslimana od takvih tendencija. Potrebno je da imamo jasan program zaštite od islamofobije koja je prisutna i u našem okruženju, ali i u zapadnom svijetu naročito nakon raznih oblika nasilja i terorizma koji se spočitavaju muslimanima. To je jedno veliko breme gdje mislim da Islamska zajednica mora imati jasnije programe i izdiferencirati taj odnos s punom odgovornošću, ali bez osjećaja inferiornosti. Mi imamo problem da se muslimani osjećaju inferiornim i šta god da se desi od nasilja u svijetu ili to učini musliman, mi moramo da se izvinjavamo i pravdamo. To nas tjera u drugu krajnost. Tu moramo imati jasan stav, muslimani ne smiju biti dežurni krivci”, kaže Zukorlić.

Kada je riječ o unutrašnjoj organizaciji Islamske zajednice, Zukorlić smatra da je u posljednje vrijeme došlo do smanjenja utjecaja autoriteta uleme u Islamskoj zajednici.

“Tu mislim na imame, glavne imame i muftije. Mislim da imamo neku vrstu birokratizacije Islamske zajednice gdje se birokrati podižu na nivo elite, a poznato je da gdje god birokratija postane elita, to je najpogodniji temelj za diktaturu. Mislim da je to štetno. Islamska zajednica treba da bude mjesto gdje će se ulema razvijati u punoj slobodi, ali nipošto klerikalizacija, što bi bila druga stana. Potreban nam je sklad između džemata i uleme”, kazao je Zukorlić.

Dodaje da treba izbalansirati i taj socijalni segment, odnosno voditi računa o plaćama imama, posebno u manjim sredinama, siromašnim džematima. Treba izbalansirati odnos plaća u centralnim administrativnim organima i kada su u pitanju službenici Islamske zajednice. Te plaće nisu izbalansirane, jer se mora poraditi na toj socijalnoj pravdi”, istakao je.

Naglašava da je administracija centralnih službi Islamske zajednice prebrojna, zbog čega je, smatra, manje efikasna i opterećujuća za budžet.

“Dobre stvari treba zadržati, a reducirati ove neke segmente kada je riječ o administraciji.

Zukorlića smo pitali i o njegovom političkom angažmanu i kako misli da će se to odraziti na njegovu kandidaturu za reisu-l-ulemu.

On govori da nema nikakvih pravnih smetnji da bude kandidat te da je prošao sve pravne i saborske komisije.

“U slučaju da budem izabran, nespojivo je da budem reisu-l-ulema i politički aktivan. Pozicija reisa zahtjeva posvećenost sto posto i ne bih imao ni mogućnost da se time bavim, a osim toga, ne stoji da obnašam i političku funkciju, ni po suštinskim ni formalnim načelima. Svoje političke aktivnosti bih ostavio po strani i posvetio se funkciji poglavara”, zaključio je Zukorlić.

izvor: Klix

Komentari  
-7 # Aki 2019-09-24 12:42
Svaka mu zlatna.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-09-25 19:37
Aki- Kao i tebi, hahahahaha
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # semir 2019-09-25 23:32
prvo na izbore da pobjedi u svoje selo i opstinu dje dobija oko 20% glasova pa posle da ode da se kandiduje za neke druge funkcije
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Ene 2019-09-26 16:49
Važno je da je na zadnjim izborima pobedio u NP
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Rajif 2019-09-30 03:01
Muhamed a.s.v je imao najmanju podrsku u svojem mjestu u praksi je covjek u svom mjestu najeftiniji
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Nur-Bec 2019-09-24 12:46
Hahahahaha,od IZ-e u Sandzaku napravio logisticki i finansijski centar za svoju partiju,a u Bosni bi je "udaljio" od politike!!!!Koji manipulator i lazov,nevjerovatno! I tu lopovsku pricu on moze lako da proda svojim idolopoklonicima,jer im je nizak IQ,ali Bosancima nece moci.I oni ga poznaju,ali u pravom svjetlu!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Samir 2019-09-24 13:20
Zamosli covijek pred kamerama vise puta ponavlja laz o 20000 hiljada pusaka u Sandzaku 90 ih, pa da je stvarno bilo bar 5000 mi bi se spojili sa BiH i stigli do Gorazda? Uzimam samo taj primjer...i sutra ce taj da bude neciji Reis i uzor i kreator atmosvere? Narcis mu cvijeta iz usiju kao ciklame. Abolira cetnike svim svojim izjavama o pomirenju a demek obilazi Srebrenicu?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Nur-Bec 2019-09-24 13:42
To je gad i izdajnik kakav se u Sandzaku jos nije rodio.Stetu koju nam on nanosi necemo moci za 100 god.da popravimo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2019-09-24 13:44
Kad se samo sjetim da sam ga do prije nekoliko godina podrzavala ne slusajuci dobronamjerne savjete rodbine i poznanika budem veoma bijesna na sebe.
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2019-09-24 21:33
Е, да, али после Ј нејма К, као што МаХрама остаде код Радована за вијеке стољећа! ;-) И мене си нападала због војводе санџачкога кад сам рекао да је поштен муслиман и да нејће бушњачити наопако како је то твоја Арнаутија замислила! Зато ће сад да буде изабран у војводу свебошњачкога! 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Bosnjo 2019-09-25 13:24
Jok tvoj Reis, tvoj Reis i gazda ikona i sve ti je Suljo vi u njega verujete da me Allah oprosti, koliko mrznje imate to nije zdravo drzi se ti Nasufovica ŠIJE i onog u Bg sto je Sura Bekare znaci JAGNJE za drugog i niste
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Ervin 2019-09-24 14:16
U Sandžaku je od 93' sa svega 3 čovjeka sa islamskim fakultetom izgradio od vrtića Reuda kojih ima u svim gradovima Sandžaka preko medresa, islamskog fakulteta, internacionalnog Univerziteta, izdavačke kuće El-kelimeh, novine Glas Islama, radia, tv Sandžak, Bošnjačke akademije nauka i umetnosti, BKZ, BNF, ZSD 7 narodnih kuhinja gde se svakodnevno hrani 2500 ljudi, odbranio vakufe, obnovio i izgradio preko 100 džamija, zaposlio preko 600 uposlenika u mešihat bez dinara opštinskog i državnog budžeta uz konstantnu opstrukciji lokalnih i državnih institucija i na kraju kada je izgradio jake vjerske, kulturne, obrazovne bedeme ostala je opasnost da kroz politiku nam sve to poruše i zato je proje 3 godine ušao da nam još taj bedem ojača. Prvo je izgradio sve ovo, podnio ostavku i ušao u politiku.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-09-24 16:13
Supljoglavi, to su zasluge cijelokupnog Boshnjackog naroda, dijaspore i donacija iz Islamskog svijeta. Te zasluge nisu njegove licne da ih pripisujes njemu, njegove licne zasluge su lopovluk i spijuniranje i opstrukcija Boshnjackog korpusa! 90 ih godina je izmjenjenen sistem i ko god da je bio na njegovo mjesto ucinio bi vise! Samo sto on lukavo parkirao na pravo mjesto i usao u deal sa Udbom.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Trindad i Tobago 2019-09-25 10:51
Naravno, ali on je bio dobar posrednik da se pare dijaspore dobro ulože, i uložile su se. Bošnjaci sada mogu biti ponosni na svoje institucije. Napravio je od Islamske zajednice nezavistan subjekat i jak oslonac svakom muslikanu. Dok vidimo šta bi bilo da je suljo tu zadržao vlast. Bili bi siročad koja bi funkcionisala od milostinje iz Turske, dzamije bi se raspadale. A od vrtića, kuhinja, fakulteta, medresa itd. Itd. Itd. Ne bi bilo ni pomena.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # banda 2019-09-24 23:04
Sve si to nabrojao, ali izvor finansija za sve to nam nisi objasnio. Ako si tako upućen , možeš li navesti finansijere svega toga jer iz Orlja je došao sa praznim bisagama
ps:Od svega toga, šta je na Mufty fonadaciju, a šta na užu rodbinu, upućeni.
Takođe, kada je on postavjen za Muftiju, postojala je jedna bošnjačka stranaka koja je bila uz njega, koja je svojim autoritetom delovala na dijasporu da mu veruje, postajo bošnjački narod koji je posle ratova 90-ih se naglo vratio veri i bez rezervno verovao ulemi IZ. Bio je sposoban Muftija. Ali nažalost njegove političke ambicije i halapljivost su sve to pokvarile do ogavnosti kada je on u pitanju i prosto doveli do toga da mu sada veruju samo oni koji su u dilu sa njim ili su muftačni. Car je go
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Saša 2019-09-25 19:50
banda- Tačno je sve što si rekao, jedino si zaboravio da kažeš da su ga Ugljanin i SDA postavili, a on im vraća sa (20 000 pušaka), itd.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # semir 2019-09-25 14:03
nigdje u svijetu jedna islamska zajednica nema stranku kao u sandzaku,direktno parama vjernika se finansira SPP,nikad nikome nije polozio racune gdje je pare potrosio,donacije arapskih zemalja,donacije iz inostranstva,ref ref,mufty,gazija,famozne humanitarne organizacije koje vodi on,zemljiste vakufsko koje se vodi na elmu elfic,muhameda zukorlica,sina USAMU,zemljiste islamske zajednice a vodi se na muhameda zukorlica,halal sertifikate koje daje zlatiborcu koji ima 90%svinjskih proizvoda,covjek kojeg je napravio najveci udbas a posle slobov spijun hajro tutic,on prica da ne treba vjera i politika?ko o cemu ku...a o postenju.Nedzadu dragolovcaninu je oteo preko 100.000e eura,mehu dzankovicu 50 000 e,bazu iz prijepolja par stotina hiljada,o ovome covjeku knjiga moze da se napise sta je pokrao i oteo i on meni da bude reis?
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-09-25 19:44
Nur-Beč- Ako bi uspeo da postane reis u BIH, za kratko vreme bi osnovao i stranku, a IZ bi koristio kao logistiku za razvoj stranke, kao i u Sandžaku, a posle toga bi opet bacio ahmediju i uglavio dupe u neku instituciju BIH.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Sandžak je vječan 2019-09-24 12:48
Zašto se taj prijedlog ne primjeni u Sandžaku pa ta se onda predlaže isto za BiH?
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2019-09-24 13:00
Zato sto je to manipulator i lazov svjetskih razmjera!Salje ga Vucko da razbuca jos i IZ-u u Bosni i onda su Srbi uspjesno obavili sve preko ovakvih domacih izdajnika.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # ISTINA 2019-09-24 13:18
Svaka mu cvoke vredi
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # eso 2019-09-24 13:46
Autoritet imama,muftija odnosno IZ je opao pojavom nadri rejsa Cerića i nadri muftije Zukorlića.Oni su toliko imame i muftije sveli na neke potrčkove koji su aminovali sve njihove marifetluke.Posvađali su vjernike i stavili ih u torove i vodili ih kao ovce.Tu se našlo prostora za razne zloupotrebe ovih dvojice tako da su na ovim prostorima došli neki ljudi koji nikada nisu bili na ovim prostorima.Zlouptrebom toga ovi vajni verski velikodostojnici su napravili metež i uveli jednu grupaciju koja je opasna i sumnjivih nakana.Ali ova dvojica ne haju zbog toga oni lijepo zarađuju i bogate se. Nadam se da vjernici u BiH će biti svjesni svojih postupaka i da neće nasjesti na obmane ovog šarlatana.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # stoljece iz orlja 2019-09-24 14:14
Tako je to kad SANU od bika napravi "akademika"
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # zz 2019-09-24 14:18
Tako je HODZA! Vidi nekako pa objasni Bosnjacima sta ce da se vezu i za Mekku i Medinu.


Sto ce nama braca po veri i Arapi i Turci kada mi,odnosno ti HODZA imas BRATA SESELJA,pa Marica,pa Kobre,pa sve Radikale i sve cetnike. Od Seselja sada imas najvise koristi,puna dva kamiona sodera.Kod Marica si zastupljeniji nego rijaliti zadruga.Drzi se ti Radikala i Seselja jer njima sada trebas,a Muslimani su te i u svetu procitali ko si i sta si.A tek mi u Sandzaku vecina znamo koji si karakter i "Musliman".
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # As 2019-09-24 14:30
Manipulatoru Zukorlicu zaboravio si jednu staru izreku MOZES KAKO HOCES AL NEMOZES DOKLE TI HOCES. DOCI CE I TEBI KRAJ ISTO ONAKO KAKO JE DOSAO KRAJ I FARAONU. i on je imao misljenje isto kao ti. Hteo je da svet bude njegov. Zar nisi uzeo ni jednu pouku iz Kurana
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # ISTINA 2019-09-24 16:13
Eso komentar tacno u centar . Svaka Cast
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Hipodrom 2019-09-24 16:44
Njega su u njegovom rodnom selu Orlje jako dobro upoznali i njima negova sltkorecivost nikada nije mogls proci. Novi Pazar i Sandzak ga nije poznavao i radi ogromne privrzenosti veri imao je ogromnu pdrsku. Doslo vreme da su ga i NP i Sandzak dobro upznali i sada pokusava da pobegne od te za njega vrlo lose spoznaje. Nadam se da ga BiH nece upoznati kao njegovo Orlje i Sandzak, tj nece mu dati takvu prliku NIKADA
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Komšija sa sela 2019-09-24 21:26
Bosna sad ide tokovima gde trrba da postane samistalna država bez entiteta, Srbi to videli pa sas Zuki ide u misiju spasavanja republike srpske gde ce ratparcat Bosnu zavadit Bisnkake kao u Sandzak kako bi se oslabili Bošnjaci. Zukorlic je jedna velika namazana vicibatina znaju oni koji ga poznaju iz bliznjeg okruženja u rodbina koja pola ne govori sa njim.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Mufto 2019-09-24 17:08
Poslale ga gazde da odradi jos jedan prljav posao za njih .Koja fora da odvoji IZ-u od politike ,a Sandzacku IZ-u vezao za politiku .Dobro je sto u startu govori o njegovim namjerama ali to samo povrsno. A zna tacno sta Allah dz. U Kuranu naredzuje,,Ujedinjuj te ne razjedinjuj te se svi su Muslimani braca ,,On sve nacionalizuje kao da su Bosnjaci dovoljno sami sebi u ovim teskim vremenima nema nas milijardu ko Kineza pa da mozemo bez Turske i Arapske brace.Do juce je samo ciljao Tursku sad i ,,Arape,,ali to je njegova fora da nebi bilo da je samo protiv Turske jer Turci znaju ko je i sta je i nedaju mu mesta za manipulacije. Cilj je da odvoji Bosnjake od Turske .IZ-u Sandzaka je rasturio bracu je zavadijo, A stranka mu se zove Stranka pravde i pomirenja e koga on miri ?Njegova se imovina procenjuje na vise milijonsku posteno nema sta. E sad je Bosna na red.Masoni cekaju njegov izbor Rejsa kao ozeblo sunce.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Olivera 2019-09-24 17:31
Zukorlić bi bio dobrar i kao reis, da se ne lažemo. Samo je pitanje gde načiniti veću štetu - na polju duhovnosti ili na polju svetovnosti. Ako bi bio reis, izgubili bismo jednog vrsnog političara zagovornika pomirenja, mira, napretka i sveukunog prosperiteta. Ako bi ostao političar, islamski umet u regionu bi bio uskraćen za jednu istinsku versku veličinu i autoritet. Sa mog stanovišta, a mislim i stanovišta svakog trezvenog građanina Srbije, ne bih se lako pomirila da izgubimo Zukorlića kao javnu ličnost, političara etičara, jedne svestrane ličnosti od koje se može svašta čuti i naučiti, a i očekivati da uradi za dobro građana kako Srbije, tako i Sandžaka. Ako pak kojim slučajem bude izabran za reisa, onda će islamski umet imati u budućnosti svoj svetionik.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-09-24 18:56
Šta ovaj drobi bre, a nikad ništa ne zadrobi. Kakve promene kakvi bakrači, kao što je izvršio promene u IZ u Srbiji i Sandžaku, doveo je do toga da postoje dvije IZ, allah zna, kad bi on bio reis u Bosni, koliko bi se tamo formiralo islamskih zajednica. Nedajte Bošnjaci Bosne da vam on "zajaše", ionako imate dosta podela, ovaj bi vam i državu izdelio na 30 delova, što dalje šejtan hodžu od BIH.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Olivera 2019-09-24 19:47
Zaboravila Sam da kazen da bi izgubili i jednog velikog prijatelja Turske i Erdogana Sto je Za vreme u kojeme zivimo,puno izdajnika i Gulenovca,od velikog znacaja.Ta jaka privrzenost Zukorlica prema Turskoj i Erdogana moze nam biti od velike ekonomske i duhovne koristi.Zukorlic je ne dvosmisleno stavio do znanja da Ne podrzava politiku Amerike i oznacio je kao glavnog krivca Za stradanja Muslimana sirom sveta ali i svih koji se usprotive njenoj cionistickoj politici.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # dijaspora 2 2019-09-24 20:50
Kaze hocko Zlukan-Zlukorle da su ga kandidirala Muftijstva iz Sandzaka,Bihaca itd itd,ali zaboravio je da navede i Muftijstvo sa HIPODROMA,Muftije iz beogradskih klubova,Muftije iz vinarija,Muftijstvo sa Hepy televizije i Muftija Maric.
Isto tako,zaboravio je hodzko da nabroji i Seselja koji ga je kandidirao za Reisa u Bosni.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # TITO 2019-09-24 21:19
Šta je ovo niko ga ne podržava al familija i Botovi navalili sa minusima... evo ja ga podrzavam i daj Bože da budr rejs da ode jendom tamo i ostavi ovaj narod da dahne dušom i da im se skine sa grbače...
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2019-09-24 21:24
И наш шејтан-хоџа, Шојић Бушњачки, озбиљно схватио наредбу "udaljiti od politike" и неЈма га овде да политикантски бушњачи или бар да брани војводу санџачкога од нападаја Немњићких! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Fuck 2019-09-24 21:57
Rijesio da napravi Islamski vatikan na balkanu gdje ce i iz Saudiske i Turske i iz cijelog svijeta dolaziri i njemu se moliti, dok on u bijelim odorama mase sa prozora zamka punim evra i oprasta ljudskim bicima teske grijehova ...
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sabiha 2019-09-25 20:55
Dodje mi malo Nafa na posedak pa smo malo protabirile sta i o cemu laprda ovaj bradonja.Bese bradonja u svom nekakvom izlozenom programu najavio neke promene za zene ako on postane Reis.Kaze Nafa da ce to biti dobro,onda cemo imati MODNE REVIJE svakodnevno a hodze ce ,po njegovom programu,moci onda da pare oci na mlade kukove,guzove i grudi.Imace hodze posle da sejire u mlade lepotice.Zna bradonja sta radi. No malo je NAFA zabrinuta da se ne opredeli za hipodrome pa da kobile ne budu na prvom mestu.Njega interesuje samo zenski rod.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sesko Voja 2019-09-25 21:14
Na Centralnom Otadzbinskom cetnickom Saboru,JA i moji Rladikali smo konstatovali i potvrldili da je nas najbolji VOJVODA,Efendi-Vojvoda 'ODZA Zlukorle.

Posto je uspesno zavrsio zadatak u Rlaskoj Oblasti-Sandzaku sada ga saljemo da razbije i one Mu'amedance u Bosni.
Posto je Srlpska Rlepublika sada u krizi saljemo ga da spreci njeno nestajanje tako sto ce posejati smutnje i podele u Bosni.
Ovo sto se kandidovao za nakog Reisa to je samo isprobavanje terena i sopstvene moci kojom bi mogao da nanese zlo tim bosanskim Mu'amedancima.
Prisno ce saradjivati sa Dodikom,a polako se poceo slihtati po bosanskim medijima,jer on ima para od Zekata i Vitrova da placa svoju promociju i da tako zavrsava postavljeni mu zadatak.
Zna on da nece dobiti za reisa,ali ovim isprobava teren za dalji ulazak na bosansko tle.Dok je njega zivece i Srpska Republika,zato ga i saljemo.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari