Ugljanin: Da se roditelji kod kuće odluče za jezik obrazovanja djece

Predsjednik stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin zatražio je danas da se roditelji upoznaju šta podrazumijeva obrazovanje na maternjem jeziku. Ugljanin je zatražio i to da se roditelji izjasne bez ičijeg pritiska, u miru, da kod svoje kuće ispune formular o jeziku obrazovanja djece svojeručno.

Ugljanin sda

Ugljanin uvjerava da taj proces vaspitno-obrazovne ustanove mogu sprovesti za najviše 48 sati, te da će takvo izjašnjavanje roditelja riješiti nastalu, kaže on, neravnopravnost i diskriminaciju Bošnjaka i sve prateće probleme i dileme.

“Prilikom izjašnjavanja o obrazovanju djece na maternjem jeziku uočili smo agresivnu diskriminaciju bošnjačke djece i roditelja u odnosu na srpsku djecu i roditelje. Objavljenja “Šarčevićeva izjava” predstavlja podršku za dosadašnju diskriminaciju Bošnjaka i otvoren poziv zapošljenim u vrtićima i školama u Sandžaku da nastave sa korišćenjem svih mogućih metoda i sredstava za upisbošnjačke djece na srpski jezik.Ukoliko su tačne informacije sprskih medija, zabrinjava izjava 


srpskog ministra Šarčevića koji zloupotrebljava svoj ministarski položaj da javno preko medija favorizuje obrazovanje bošnjačke djece na srpskom jeziku. Takođe nalaže zapošljenima u odgojno-obrazovnim ustanovama da odbiju zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Grada Novog Pazara kojim se traži da se zaustavi dalja diskriminacija bošnjačke djece u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Ujedno daje instrukcije zapošljenima da nastave sa diskriminacijom Bošnjaka i da ne uvažavaju zvaničan zahtjev BNV kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda sa najvećim izbornim legitimitetom i grada Novog Pazara također sa velikim izbornim legitimitetom. Ovakva izjava predstavlja otvorenu državnu agresiju na bošnjački narod u Sandžaku”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je dodao i to da ukoliko je bilo ko u ime ministra dao takvu izjavu ili takve instrukcije zaposlenima traži se od ministra Šarčevića
da to demantuje i povuče takve instrukcije i najstrožije kazni izvršioce tog, kako kaže Ugljanin sramnog postupka.

Izvor:Rtvnp

Komentari  
+12 # Dosta. 2019-09-20 16:37
Nisi ti mnogo lošiji od Rasima i Zukorlića za Bošnjake, ali ste sva trojica losi da losiji ne mozete biti. Manipulanti i krimoulizice cetobolesnika.
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Sandžak je vječan 2019-09-20 19:39
Kome to pričaš Suljo,nidje više kukavica,interesdžija,izdajnika,špijuna nema nego kod Bošnjaka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Sandzacki Srbin 2019-09-20 21:03
Predlazem da se izda prirucnik:

uzmi papir iz skole
pazljivo procitaj
shvati da imas tri opcije: nastava na srpskom, nastava na bosanskom i nastava na srpskom sa dodatnim predmetom bosnjacka kultura i tradicija
odluci se za jednu opciju
uzmi hemijsku
zaokruzi
donesi nazad u skolu
na putu prema skoli nemoj sa nikim pricati da se ne bi odao
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # tt 2019-09-20 21:12
reci suljo zasto je nastava na bosanskom tako katastrofana sta radi bnv
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Saša 2019-09-21 08:02
tt- Zato što se niko više od bošnjačkih partija i lidera, ne trudi i ne govori o ovom problemu, pojedini su se uljuljkali u beogradske fotelje, i njih nikakav bosanski jezik ne zanima, jedino se SDA i BNV godinama bore za uvođenje nastave na bosanskom jeziku, ali je teško ako to svi ostali sabotiraju, SDA i BNV su se borili za bosanski jezik i kada je Suljo bio ministar, zato va više i neće u vladu, jer on uvijek ima potrebu da traži veća prava za Bošnjake, dok ostali kad odu u BG, za njih su sva pitanja i prava Bkšnjaka rešena, vidimo da Zukorlić ćuti ko zaliven, ni "a" ne izgovara o ovim stvarima a zadužen je u vladi za prosvetu, za njega važi ona "selo gori a baba se češlja", on se bavi rijasetom u BIH, ako bi mogao još tu da "zajaše", svi problemi Bošnjaka bi bili rešeni.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-09-22 11:31
Saša,
pocrveniš li ti nekad kada pišeš ovakve komentare?

"Suljo uvijek ima potrebu da se bori za veća prava Bošnjaka"

Jesi li ti normalan i misliš da smo svi izgubili pamćenje?
Sećaš li se zadnjeg ustava gde smo postali i zvanično manjina?
Jel Suljo tad bio u BG i bio deo vlasti?
Jel se glasalo za taj ustav šakački i to dva dana?
Jel bilo preko 60% bošnjačkih glasova za taj ustav?
Kako kad svi znamo da za ta dva dana ni 3% ljudi nije glasalo?
Ko je napunio te kutije da bi mi postali zvanično nacionalna manjina?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-09-22 17:11
NP- Jesmo li prije tog famoznog ustava imali nešto više nego sada? Misliš da smo mi doprineli usvajanju tog nakaradnog ustava, sa nama ili bez nas, bio bi usvojen. Dobro ti misliš da je Suljo krivac što smo mi manjina, ko je onda kriv što su Srbi u Hrvatskoj manjina, ko je kriv što su Albanci u Srbiji manjina, ko je kriv što su Srbi u CG manjina a njih je trećina i više u CG, ko je kriv što su Srbi u Makedoniji manjina, na Kosovu takođe? A reci mi ko je kriv za to što nas u Sbiji ima daleko manje po popisu, nego što nas je stvarno? Ko beše ono bojkotovao popis stanovnišva od koga nam direktno zavisi koliko će novca biti izdvojeno iz budžeta Srbije za naše sandžačke opštine?
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Mutavko mutavi 2019-09-20 21:26
Sta kaze mutavko
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Saša 2019-09-21 08:06
Mutavko mutavi- Dao si sebi pravo ime, a da nisi mutav podržao bi ove stvari, ma ko da se za njih zalaže, ali si ometen u razvoju, i podržavaš Zukorlića ma šta on radio, može on da jede g.... i ti ćeš za njim.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Mutavko mutavi 2019-09-21 12:22
Nije to moje ime no nadimak onog iz cije guzice ne izlazis.Uvukao si se sav da ti vise ni noge ne vire.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saš 2019-09-22 06:57
Mutavko, pa ako ti smeta bosanski jezik, ili ti smeta što to Suljo rešava a ne Zukorlić, ti nisi zdrav, a što se tiče uvlačenja, mislim da si se ti uvukao toliko, da ti sve smrdi i imaš mučnine i ti i tvoj ljider, pa vas zato ne zanima bosanski jezik, a tako će biti sve dok ne izaďeš iz pišman hodžine g....e.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Mutavko mutavi 2019-09-22 13:20
Ti si opasno bolestan.Ja Zukorlica nisam nikada ni pomenuo a ti gluv i duboko zabacen u Suljovu guzicu izmisljaj Sta hoces.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Enes 2019-09-21 13:10
Vidim Sale dasi dezurni da branis naseg "vidjenijeg bisnjaka"kako ga neki zovu.Ali Sale pogledaj sebe u ogledalo,pa sad jos jednom se pogledaj??Zar nije Suljo i njegova bratija vec 20 godina u BNV,nekad legalno,nekad ilegalno, i sta su uradili za bosanski jezik??Nisu u stanju obicne udzbenike da pripreme na vrijeme,zasto??Zato Sale sto trose pare na svoje licne potrebe,zato sto muljaju vec 20 godina i tebi opet nije nista jasno.Onda mi te stvarno zao jer si za zaljenje a mozda i za lijecenje.Kako branit covjeka koji je sve upropastio za sta se zauzeo.Pa i sama ideja autonomije je vise postala smijesna kad je Suljo pomene,kako i opet kako njemu vjerovati kad i posle 30 godina prica neistinu i ponasa se kao najveci licemjer,jer jedno je pricao kad je bio u raznim vladama i vlasti a drugo kad je opozicija, a rezultata nigdje,samo sarene laze.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-09-21 19:38
Enes- Mnogo si bre glup, pa zar BNV štampa udžbenike, pa zar to ne radi država koja sve udžbenike za srpski jezik odštampa na vreme, a za bosanski ne, a to što je BNV malo uradio ili nije ništa uradio kako ti kažeš, zapitaj se da li i ti imaš neke krivice zato što podržavaš one koji sabotiraju sve što Ugljanin i BNV, pokušaju da urade. Ne znam da li si čuo šta kažu učeni ljudi, oni kažu; bolje je da smo svi zajedno uz jednog lošeg vođu, nego da smo razjedinjeni i uz nekoliko pametnih vođa, jer koliko god da su pametni, svaki od njih ima svoj lični interes, i za narod nema koristi od njihove pameti
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Fuck 2019-09-20 21:35
Sta li misli ova gospodja u crvenom sakou????.Ako pogodite svaka cast....
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-09-21 08:16
Fuck- Misli, kako je moguće da postoje bošnjački lideri i Bošnjaci, koje ne zanima bosanski jezik, jesu li toliko nepismeni da ne znaju šta znači učiti svoj maternji jezik, ili su toliko prodane duše, da im je prea fotelja i neki sitni šićar, nego bošnjački identitet, a bošnjački identitet ne podrazumijeva samo naziv naroda Bošnjaci nego i jezik (bosanski), kultura, pismo, istorija, i naravno vjera islam s kojom se mi kao boşnjaci identifikujemo, ali pojedinima je bitno samo da se najedu ko hajvani za drugo ih baš briga, a pojedini lideri bitno im je da se šepure u džipovima i sa telohraniteljima, da imanu bogatstvo, da se slikaju po raznim televizijama sa raznim Marićima, itd.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Enes 2019-09-21 13:11
.Zato molim te memoj ga branit jer ispadas smijesan ili blesav,mada nije iskljuceno dasi mozda on jer njemu i njegovim pristaju nadimci tipa Sale,Ceca,Banda,Brada i ostal bratija ogoljenih botova.Dzaba vam pisanje jer argumenti i stvarnost govori protiv vas
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # banda 2019-09-21 23:47
Ti Enese ne umeš da prihvatiš kritike upućene "tvojima". Ti Enese treba prvo da kritikuješ "svoje" da bi imao obraza uputiti bilo kome kritiku. Ako objektivno čitaš komentare i ako ih razumeš, ovo napisao nebi. Ja pokušavam sve "moje" kritikovati ako su za kritiku. A to što te boli neka istina ili kritika upućena MZ i IZ, mnogo me zabole, jer sam mnogo kritika i istina koje su bolele uputio i prema ostalim akterima naše Sandžačke odnosno Bošnjačke politike. I da ti ponovim, zaboleme ona stvar za svu trojicu ljidera i nikada neću hatarisati nijednom od njih kada je nešto očigledno negativno
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Musketar 2019-09-21 17:48
Sale- samo mi reci ko je zadnjih 20godina absolutno samostalno upravljao BNVom,koje je zaduzeno za Bosanski jezik. Naravno sama SDA i Ugljanin i sad mi reci kako je iko mogao da ga obstruira kad je absolutno sam vladao. Problem je u tome sto su ove spodobe nesposobne i obicne lopuzare na celu sa ovim matufom.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-09-22 07:49
Musketar- Aman s kim ja polemišem, napisaću ti krupnim slovima, valjda ćeš shvatiti, NE SABOTIRAJU SULJA U BNV-u, ALI GA SABOTIRAJU NA VEĆIM INSTANCAMA VLASTI, U BEOGRADU GDE SEDE ZAJEDNO SA VLASTIMA I ĆUTE KO ZALIVENI, ILI PRIČAJU PROTIV SVEGA ŠTO UGLJANIN RADI, A POŠTO SU RASIM I ZUKORLIĆ RAZBILI BOŠNJAČKO JEDINSTVO, A UGLJANIN VIŠE NEMA APSOLUTNU VEĆINU (bar 70%), ETO TAKO GA SABOTIRAJU.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Treći musketar 2019-09-22 11:45
Musketar ti je rekao da su lopine a ti ne veruješ.
Pitanje:
- Da li se sećaš kada je SDA bila na vlasti i pojela tone ćevapa?
Isto to rade i u BNV.
Dokaz:
2015 su zaključena TRI ugovora o ishrani.
25.05.2015 je zaključen ugovor r.br. 16-26/2015 sa trećom (bauštelskom) firmom "Nečko bau" o ishrani.
Kakve veze ima Bau sa ishranom?
Da ti objasnim?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-09-22 17:21
Treći musketar- Hvala bogu svu zdravi i imaju apetit, pa nek jedu, ali pojedinim nije dovoljno samo da jedu ćevape, nego hoće razne fondacije, zgrade, lokale, kafiće, džipove, slikanje sa raznim Marićima na raznim "pink" televizijama, hoće po nekoliko žena a ni jednu nisu oženili po islamu (da oženi siroticu koja nema nikoga da je izdržava, udovicu sa decom kojoj je muž poginuo u ratu npr, ženu koja je sklona prostituciji, ne bi li je odvratio i zaštitio od bluda, itd), nego žene se onim ženama kod kojih vide mini suknju.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-09-22 21:01
Sasa,aferim za komentar!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # sulejman pacariz 2019-09-23 10:43
aidice aidice nabijem ti medj vilice
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-09-26 19:08
Samir- A kako imas obraza ovako nesto tvrdit, pa zar mu nije MZ nudio svaku vrstu saradnje koju je on odbijao. Zar nije tvoj Ljider za malo izazvao krvoprolice u Sandzaku razbijajuci IZ i pokusaj instaliranja onih spodoba iz BG. I tako razbio Bosnjacki korpus. Zar nas bas on nije doveo na nivo Manjine-Roma tako sto je aktivno ucestvovao sa Kostunicom u kradji glasova na Referendumu. E moj jarane sad sve to dolazi na naplatu, ne mozes 25 godina prodavat svaki Bosnjacki interes i sad odjednom drugog za to krivit. Trenutno bunca o nekakvoj AUTONOMIJI a BNV nema nikakve ingerencije za to. Ono je zaduzeno za afirmaciju JEZIKA,KULTURE I OBRAZOVANJE. Tvojem Ljideru je bitno da on sebe i svoju sektu SDA reklamira a ono sto treba da radi to nije bitno i to tako zadnjih 30godina i nadam se da su ovo njegovi posledji trzaji.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Fz 2019-09-21 08:57
Milsli ona:kojim jezikom prica ovaj, nista ga ne razumijem, moram pitati kolegicu da se nebi osramotila sta hoce on ....samo da zavrsi, kahva mi se pije...
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Saša 2019-09-21 09:55
Fz- Nisi ni svestan-a, koliko si glup-a.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Mutavko mutavi 2019-09-21 12:24
Sasa,kad cutis manje se primecuje koliki si idiot zaglavljen u mutavkovoj guzici.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # As 2019-09-21 13:09
Mutavko mutavi KAKO TI PASUJU IME I PREZIME , JOS AKO TI JE NADIMAK HADALJ e onda si stvarno kompletan
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Mutavko mutavi 2019-09-21 16:02
Ja tebe I tvog mutavog vodju nista ne razumijem sta pricate
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saš 2019-09-22 06:58
As- Tako mi allaha, najbolji komentar, hahahahahaha
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Mutavko mutavi 2019-09-22 13:23
Boli istina clanove stranke mutavih.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-09-22 07:43
Mutavko mutavi- Žao mi je, ja razmišljam svojom glavom za razliku od tebe, i posmatram stvari u globalu kad se tiče Bošnjaka i njihovih problema, a ti da nisi mutav i ti bi tako, ali si ometen u razvoju, mutav si, i to je to, ali šta da radiš, nisi ti kriv, veća sila.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Mutavko mutavi 2019-09-22 13:22
Pa Sta ces onda u guzici mutavog?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Semsudin 2019-09-22 06:32
Moje dijete ide na srpski, i nece na bosanski sve dok BNV-om upravlja mutavi Suljo i njemu slicni koji su od toga napravili najobicniju sprdnju. Te budale dvije ovce ne bi znale da sacuvaju a kamoli sta drugo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Saša 2019-09-22 08:10
Semsudin- Zato mi nećemo nikad ništa dobiti, jer nama je važnije ko to traži prava za nas, nego šta traži, pogledajte Srbe kakve oni hadaljeve imaju pa se svi drže za njih, npr. Dodik jedan drvoseča, ovi na severu kosova sve sami kriminalci, itd.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Mutavko mutavi 2019-09-22 20:26
Dobicemo sve kad vas sklonimo.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari