Načertanije za Sandžak

Srpski analitičiri kroz svoja viđenja potencijalnih rješenja za sandžačko pitanje, dali  su glavne obrise svog sandžačkog Načertanija, koja uglavnom idu u pravcu slabljenja i neutralisanja jačih zahtijeva bošnjačkog naroda, s jedne strane, i jačanja srpskog sandžačkog življa u brojačnom i u ekonomskom pogledu, s druge strane.

sandzak567 

Piše: Esad Rahić

Dakle, ne nude rješenje krucijalnih statusnih i identitetskih pitanja većinskog bošnjačkog naroda, već idu u pravcu jačanja demografskih i ekonomskih pozicija sandžačkog srpskog življa, i jačanju vojne kontrole nad sandžačkom regijom. Drugim riječima ne idu u pravcu rješavanja, već obratno, spriječavanja eventualnog pravednog rješenja statusa Sandžaka i sandžačkih Bošnjaka, preporučujući preduzimanje razičitih diskriminatorskih i nedemokratskih mjera i postupaka.

Podsjetićemo čitaoce na najzanimiljivije ideje srpskih analitičara koje su se pojavljivale u srpskoj štampi i drugim publikacijama, sa naročitim osvrtom na stanovišta i analize političkog analitičara  Dr. Dušana Prorokovića. 

U skladu sa rečenim, savremeni srpski garašanini su osobeno zainteresirani za stvaranje privredno aktivnog i ekonomski moćnog trougla Prijepolje – Priboj – Nova Varoš, u kojem je srpski živalj većinski, sa težnjom da sjeverozapadni dio Sandžaka postane centar cjelokupnog sandžačkog regiona, oko kojeg bi se okupile i na njega oslonile sve pogranične općine iz crnogorskog dijela Sandžaka i Republike Srpske.

Investicionim ulaganjima u ovaj dio Sandžaka zaustavili bi iselјavanje srpskog življa i napravili kompaktnu etno-prostornu zonu iz koje će Srbija moći da širi svoj utjecaj ka jugoistoku Sandžaka.

Također, predlažu, da sjedište bar po jedne institucije ili javnog preduzeća od republičkog značaja treba preseliti i dislocirati u Prijepolјe, Priboj i Novu Varoš, da bi ovaj dio Sandžaka dobio na političkom i ekonomskom značaju.

Stvaranjem jedinstvene privredne zone Gornje Podrinje značajno bi se utjecalo na obnavlјanje krupnih industrijskih kapaciteta u sjeverozapadnom dijelu Sandžaka. Priboj u perspektivi, po njima, treba da postane industrijski centar ovog dijela Srbije. Hidroenergetski potencijal i eksploatacija drugih postojećih  prirodnih resursa se mora mnogo bolje iskoristiti nego što se činilo do sada.

 

 Stvaranje novih srpskih općina

Paralelno sa procesom konsolidiranja stanja u sjeverozapadnom dijelu koji većinski naselјava srpsko stanovništvo, smatraju da je neophodno  preduzeti niz mjera kako bi se održala srpska manjina u jugoistočnom dijelu Sandžaka.

Po  mišljenju političkog analitičara Dr. Dušana Prorokovića neophodno je stvoriti tri nove općine u kojima bi postojala srpska većina. To bi bile sljedeće općine; Deževa i Rogozna koje bi se izdvojile  iz općine Novi Pazar i općina Štavalj koja bi se izdvojila iz općine Sjenica.

S obzirom na to da se radi o pretežno ruralnim područjima (osim Štavlјa gdje postoji rudnik uglјa kao značajan privredni subjekat), neophodno je, kažu,  preduzeti veći broj mjera kojima bi se polјoprivredni proizvođači iz ovog kraja vezali direktno za bogato beogradsko tržište. Na taj način bi im bio obezbjeđen plasman robe i sigurni prihodi, a preko različitih fondova moralo bi im se stalno pomagati u obezbjeđivanju obrtnih sredstava. Ovo su mala sredstva, a uspjeh koji bi se na ovaj način ostvario bio bi ogroman.

 

Jačanje vojne kontrole nad Sandžakom

Vrlo važan segment odnosa prema Sandžaku, po mišljenju Dr. Dušana Prorokovića je jačanje vojne kontrole nad Sandžakom. Da bi se to postiglo, u regionu Sjenice je neophodno izgraditi veliku vojnu bazu (poput vojne baze “Cepotina”  nedaleko od Bujanovca). Pešterska visoravan ima povolјne prirodne karakteristike za spuštanje vazdušno-desantnih snaga, a u najvećem dijelu moguće je koristiti oklopne i motorizovane jedinice. S obzirom na to da je Sandžak zapravo uska zemlјouzina, putem od Ribarića do Priboja (otprilike u pravcu jugoistok-sjeverozapad) dugačka svega 140 km, ovo je čini ranjivom i potencijalno ugroženom i iz vazduha i sa zemlјe.

Proroković smatra, da djelovanjem vezdušno-desantnih i/ili oklopno motorizovanih snaga iz pravca Kosova i BiH ova zemlјouzina može biti brzo zauzeta, a strateška komunikacija Srbije sa Crnom Gorom prekinuta.

U culju jačanja bezbjednosti i odbrambene moći, savjetuje, da se zapušteni vojni aerodrom na Dubinju pored Sjenice rekonstuiše, revitalizira i osavremeni.

Zapaža i naglašava da Pešterska visoravan predstavlјa geografsko težište Sandžaka i da se odatle eventualna dejstva mogu usmjeravati prema dolinama rijeka Drine,  Zapadne Morave i Ibra.

 

Geopolitička kontrola Sandžaka

Srpski analitičari smatraju da u Sandžaku postoje “velikobošnjačke ideje”, odnosno ideje o pripajanju Sandžaka Bosni, i da kod sandžačkih Bošnjaka, čak u većoj mjeri nego kod bosanskih Bošnjaka je izraženo sve čvršće vezivanje i oslanjanje na Islam, što će, po njima,  imati za posljedicu  porast vjerskog radikalizma,

Oni konstatiraju, da su pogledi sandžačkih Bošnjaka veoma usmjereni prema Ankari, odnosno prema Republici Turskoj, najjačoj regionalnoj vojnoj i ekonomskoj sili, dok ih emocije tradicionalno vežu za Sarajevo, odnosno za BiH. Ocjenjuju, da je Turska živo zainteresirana za Sandžak kao cjelinu, jer neoosmanistički geopolitički planeri u njemu vide važnu kariku u formiranju “zelene transverzale”. Ovakve tvrdnje srpskih analitičra potpuno su u suprotnosti  s javno iznesenim stajalištima srpske političke vrhuške na čelu sa Aleksandrim Vučićem, koja ne štedi riječi hvale kada govori  o prijateljskim odnosima s Republikom Turskom i njenim predsjednikom Erdoganom.

Također smatraju da je Sandžak  geopolitička karika između BiH i  Kosova, a na najužem dijelu ovaj koridor se pruža na svega oko 90 km.

Na smanjivanje stepena opće bezbjednosti u Sandžaku, po njima, utječe pretjerano miješanje spoljnih faktora, kao i kriminalizacija društva, s obzirom na to da se ova oblast koristi kao tranzitna ruta za prebacivanje narkotika sa teritorije Kosova na teritoriju BiH, a odatle dalјe na zapad.

Po njihovom sudu, Sandžak bi, pored Bujanovačko-preševske oblasti  trebalo da predstavlјa  prioritet u stabilizaciji prilika, odnosno predmet intenzivne geopolitičke kontrole Srbije.

Gledano sa geopolitičkog stanovišta, za srpske interese najveći problem, za analitičare, predstavlјaju dešavanja u Novom Pazaru, najvećoj urbanoj sredini Sandžaka. U krajnjoj liniji, Novi Pazar se može potpuno geopolitički izolirati, a Srbija se može posvjetiti jačanju svog utjecaja u drugim dijelovima Sandžaka – tamo gdje je većinsko srpsko stanovništvo. Ali su svjesni da bi takva politika, na duže staze, dovela do velike frustracije novopazarskih Bošnjaka i do snažne radikalizacije  njihovog odnosa prema državnoj vlasti, što je kontraefekat koji ne bi bilo poželjno i pametno proizvesti.

Gospodin Proroković ističe  da je sandžačka regija za Srbiju vrlo važna, jer  ona povezuje Srbiju i Crnu Goru, nalazi se na trasi saobraćajnice Beograd – Južni Jadran i potencijalnog projekta Burgas-Bar. Povezivanje centralne Srbije i jadranskog priobalјa modernom drumskom i željezničkom saobraćajnicom treba da bude praćeno nizom projekata kojima će biti otvarana preduzeća srednje veličine duž ovog saobraćajnog koridora (turistički sadržaji na Zlataru, razvoj raznih uslužnih delatnosti, proizvodnja zdrave hrane, izgradnja drvoprerađivačkih kapaciteta).

Dio ove historijske pokrajine koji se prostire u Crnoj Gori pored Bošnjaka, naselјava i srpsko stanovništvo. Pored toga, Sandžak se geografski naslanja na BiH, odnosno njen entitet Republiku Srpsku, i to na područje gornjeg Podrinja koje također ima veliki geopolitički značaj u budućim projekcijama popravlјanja geopolitičkog položaja Srbije. Zbog toga, po njima, Srbija mora biti vrlo aktivna i pripravna.

Dok Srbija teži učvršćivanju centralizma i jačanju vlasti u Sandžaku, sandžački Bošnjaci žele  decentraliziranu i demokratizovanu Srbiju i u njoj modernu i privredno razvijenu evropsku regiju Sandžak  sa značajnim stepenom regionalne samouprave, pri tom, ne ugrožavajući i ne dovodeći u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije.

Izvor: Stav.ba

Komentari  
+5 # Fz 2019-08-10 20:09
Htjeli su Srbsko cetnicke hijene sve ovo i u Hrvatskoj i Makedoniji i Kosovu i Crnoj Gori...a sta ste dobili..nista osim Srba izbjeglica sa ovih teritorija..
Odgovori | Prijavi moderatru
-13 # Cedomir 2019-08-10 20:42
Vidim da ste vi dobili autonomiju u Crnoj Gori i Srbiji,Republiku Srpsku,Herceg Bosnu,peljeski most na svojoj teritoriji.Dobili ste i epitet teroristickog naroda od bivsih saveznika...
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # MUJO 2019-08-10 22:34
Dzukela cetnicka vido ono sto 'oce da vidi ali ne vidi ono sto vidi cijeli svijet. Pogledaj drzavu Kosovo:-) A takozvana "rs" ili tacnije genocidni entitet u Seher Bosni je trenutnog karaktera i moze neka Oluja da ga otpuse i da nestane kako je i nastala, isto kao i tzv "srpska krajina". U pasosu prekodrinskim cetnicima ionako pise Bosna i Hercegovina:-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sandzo 2019-08-11 06:23
Vidi granice Srbije iz 1990-e i danasnje granice!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Mastareče 2019-08-11 20:55
Cedomir.Upravo si dokazao da ste nagluplji narod na planeti,mi dobili epitet terorističkog naroda?Od koga,kada hahahhha od vas četnika?Pa ko ste vi da možete stvarat epitete some hahahahahah.Osvrni se oko sebe pa čuj ko su fašisti 21 vijeka,spasi srbe tog epiteta i nikad vise se nejavljaj fašisto.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # 2027 2019-08-11 22:00
Svi hrvatski politicari i mnogi madjarski,ceski,slovacki i poljski politicari tvrde da ste teroristi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Saša 2019-08-12 11:01
2027- Teroristi, i zločinci su oni kojima su mnogi sudovi počev od Haškog pa do domaćih sudova izrekli stotine godina zatvorskih kazni za počinjen genocid, zločine protiv čovečnosti, silovanja, organizovanja konc. logora, itd, nema takve vode koja će vas oprati još stotine godina od svega što ste jadnim i napaćenim civilima ni krivim ni dužnim počinili, a na kraju ćete odgovarati i pred svemogućim allahom džš, i sve vam je džaba poturanje, izmišljanje, laganje, itd o nekakvim muslimanskim teroristima, jer za sve trebaju dokazi a ne lupetanja pojedinih šarlatana i kvazi političara.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # 2027 2019-08-13 16:13
To reci Hrvatima,Madjarima,Slovacima,Poljacima,Cesima.Za njih ste islamski teroristi. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # ACO srbine! 2019-08-10 20:45
Pa zato pazar, sjenica, tutin nemaju slobodnu privrednu zonu a priboj je ima. Zato drzava subvencionise izgradnju fabrika drugdje po srbiji samo ne u sandzaku.

Eto cime se smrdosavci bave - samo gledaju kako nekom nogu da postave, kako da ga ponize i podrede. I kako drugom jamu kopaju - tako sami u jamu upadaju. Danas vise niko sa njima ne zeli da dijeli zivotni prostor, najomrazenija su nacija na balkanu i sire....
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Живојин 2019-08-10 21:45
А ја мислио да је и Прибој у Санђакату!? ;-) Значи, спаде Санџак само на "pazar, sjenica, tutin"? :-) Али, само чаршијска језгра, а оно српско около Јопет није у санђакату!? 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # DERIM 2019-08-10 21:55
Živojine životinjo jedna, kojali kobila tebe okoti
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # ACO srbine! 2019-08-10 21:59
Jeste svinjosavac, priboj je onaj dio sandzaka koji ste ocistili od bosnjaka i sada bi da pokusate da taj dio podignete forsirajuci ekonomsku aktivnost samo tu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Живојин 2019-08-10 22:37
И шта ће онда начертаније кад неЈма санџака? Али ето, кад толико волите санџаке, а неЈма компактне територије за по један повезан велики у српскоме Расу и црногорскоме Шјеверу, ја се слажем да лепо направите три - пазарски, тутински и сјенички, па лепо из једнога у други путујете кроз српски Рас. И са оним сарајевским то је укупно 4 санђаката у три српске државе; мало ли је? 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Brada 2019-08-10 22:44
Merhaben Zivojinko Kucukoglu! Nema nista od nacertanija dok je god Osma Salihovog. Vide Zivojinko nesto ti je Osmo udario u to rodbine,a cini mi se da ti onu strinu dobro obradjuje.Bahsuz je veliki Osmo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Pesterka 2019-08-10 23:23
Hahah kucukoglu ili još bolje siyahoglu
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2019-08-10 23:46
Е, није него КуРчукоглу, што све згодне пештерке добро знају,пештерко Сисакуриоглу што се смејеш на савремену бушњачку љубав Браде и Осма Салиховог!? 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-08-12 11:23
Živojin- I ti znaš da su to sve same gluposti što si rekao. Stvari stoje ovako, BOSNA je država, Kosovo država, CG država, Hrvatska, Makedonija, i o kojim to "srpskim" zemljama govoriš ja ne znam, a verovatno ni ti ne znaš.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-08-12 15:32
И ти и Рахић добро знате да су санџаци настали и нестали са отоманским окупаторима па Јопет стално форсирате Санџак који нигде не постоји на триторији две државе!
Ти добро знаш да је Република Сррпска равноправан конститутивни ентитет на 1/2 БиХ са сопственим држављанством по Уставу БиХ, па то стално оспораваш.
Ти добро знаш да Срба више неЈма у Федерацији БиХ, а у само у Сарајеву су били натполовична већина до2.св рата, а половина до 95 и да је нестанак једног народа са свог етничког простора у рату - геноцид, док Бошњаци нормално живе и враћају се У РС.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-08-12 15:32
Ти добро знаш да је 600 Срба протерано из Хрватске са својих етничких простора где су били већина.
Ти добро знаш да Косово није само албанско Косово, него Косово и Метохија и да је Србија држава чија је Метохоија света земља, па Јопет упорно избацујеш Метохију!
Боже спаси, Боже брани, све српске земље и српски род, а понајвише од бивших Срба који у својој глупости направише више српскијех земаља и преко својих етничких простора!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-08-12 15:51
Баш чудно да постоје "velikosrpske ambicije" у Србији и што гуше великошиптарске амбиције у Рашкој области и на Космету, па би Немњићев арнаутски портпарол Самир да "кантонизује" Србију! Али, то само док Немањићи јопет не добију фотеље без портфеља у Београду, па ће Јопет бити све у реду. :-) А што не би тако кантонизовали Албанију, или још боље Турску, нпр. са Курдским кантоном? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-08-12 16:01
Одговор на коментар шоку Самира!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samir 2019-08-12 23:23
Hocemo ako bog da inshallah i Tursku i Kosovo i Albaniju i sve drzave u kojima se namjecu takva rijesenja. Kantonizacija u svrhu jacanja drzave, pravde i demokratije. Npr ZSO ce biti reciprocitet za Sandzak u odnosu na RS etnitet u BiH. Boshnjaci nemaju i nisu ikada imali zle namjere prema srbima. Vasa burzujska alavost i nacio sizofrenija je uzrok ratova i patnje.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-08-13 01:15
Е добро, чим кантонизујеш Албанију и Курде у Турској, онда дођи са том идејом у Србију, а до тада псссссст, иначе... :)
И пусти више Бошњаке који нису ни малоумни ни глупи да бих их Албанац заступао јер баш албанске "zle namjere i nacio sizofrenija je uzrok ratova i patnje".
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-08-13 16:53
Zivojinko....nisam vas ja bio po usima da vodite katastrofalnu nacionalnu politiku 200 god. Vi ste u novijoj epohi jedina drzava i narod koji sistematski cini zlocine i genocid, zbog toga tvoje pozivanje da se kantonizacija izvrsi prvo u Turskoj i Albaniji nema veze s vezom. Da ti otvoreno kazem kantonizovacemo vas jer niste umijeli da za 100 god stvorite zdravu nacionalnu klimu u Yuge, zato jer vam zlocinci vode nacionalnu politiku, zato jer je to kristallno jasno i nuzno. A vama je pametnije da se pridruzite tom procesu ako hocete da lijepo zivite sa nama i pored nas u protivnom neznam hocemo Li vam BG pasaluk ostavit. Zato zivojinko...da su ti ziva i zdrava deca, vaspitavaj ih da budu bolji ljudi od tebe, jer ako se na tebe manu nemaju sta da traze u Sandzaku.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Hido 2019-08-11 07:27
Moj dedo mi je rekao proje 50 godina da Srbinu nesmes verovati i moras bezati od njih.Poslusao sam ga i danas zivim u zemlji koja ceni coveka i njegov rad a ne veru i pripadnost.I sitacija je losa kao sto je bila na Kosovu dok se ne oslobodise zulumcara i ako bog da i mi ce mo ali prvo ovih izdajica se treba osloboditi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sasa 2019-08-11 08:17
Pametan si ti...pobegao u kulturnu zemlju a ovde neka se tudja deca kolju i biju.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Dijaspora De 2019-08-11 10:23
Pa niko tebi nije kriv sto si glup.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sasa 2019-08-11 22:00
Tesi me sto postoje takvi kao ti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Samir 2019-08-11 11:29
Gospodin Rahic veoma strucno pojasnjava velikosrpske ambicije u Sandzaku...
Jedino pravedno rijesenje za Sandzak je Kantonalna Autonomija i skupstina u kojoj ce svi gradjani Sandzaka zajedno u skupstini Kantona kreirati politicki i ekonomski prosperitet svojih gradjana i aktivno poduprati rehabilitaciju medjuetnitcih odnosa u sirem regionu.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari