Zašto se na RTS-u ne emituje nastava na Bosanskom jeziku?

Ovih dana su veoma oštre i žustre rasprave na temu: Zašto se na RTS-u ne emituje nastava na bosanskom jeziku?

esad rahic 2 696x469

Piše - Esad Rahić

Bez namjere da u ovim teškim i punim iskušenja danima, bilo kakvim politiziranjem zamaram i opterećujem ljude, ipak moram reći nešto što je i najvećem nacionalnom daltonisti i slijepcu odviše jasno.

Svako emitovanje nastave na bosanskom jeziku na malim lokalnim medijima, a ne na RTS-u kao zajedničkom javnom servisu je omalovažavanje i jezika i naroda koji njime govori.

Mi imamo pravo da se nastava emituje na najvažnijoj srbijanskoj televiziji, kao i sve druge nacionalne manjine.

Zašto sami sebi skrnavimo nivo prava i snižavamo ga i degradiramo na najniži medijski nivo?

Zašto se samo Bošnjacima uskraćuje to pravo?

Rukovodstvo RTS-a i Ministarstvo prosvjete moraju svaki razgovor na ovu temu usmjeriti isključivo u pravcu jedinog legitimnog organa bošnjačkog naroda u Republici Srbiji, a to je naravno Bošnjačko nacionalno vijeće.

Narod je na izborima javno i decidno dao do znanja svima ko ima jedini pravo da ga zastupa i predstavlja pred najvišim državnim institucijama i šire. I ta se činjenica ne može i ne smije anulirati i negirati od nikog.

Vratite nastavu na bosanskom jeziku na medijski nivo koji mu ustavno i zakonski pripada, odnosno na RTS-u.

Niko ne smije iz bošnjačkih redova za ničiji hatar i interes da preuzima ulogu bošnjačkog medijskog trojanskog konja i da na taj način omogućava ruiniranje i urušavanje bošnjačkog nacionalnog Iliona.

Esad Rahić, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Komentari  
+8 # Muslim Np 2020-03-22 23:53
Sta se ti Rahicu sekiras...
Pa tvoj maternji je albanski...zar nisi to šutnjom o onom skandalu u Minhenu to potvrdio...hijeno smrdljiva..
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # Treba reci istinu 2020-03-23 07:40
U ovim vremenima drzava treba da obezbedi besplatan internet za djake.da se obezbedi da nastava ide preko interneta,da bi djaci mogli da preko svojih telefona prate nastavu a istovremeno imaju kontakt sa svojim nastavnicima,profesorima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sandzak_girl 2020-03-23 10:44
Mislim da ne treba niko da se vredja trenutno, zar mi kao bosnjaci nikad nismo slozni. Sto se tice nastave mislim da je trebalo da organizuje BNV a naravno da pomognu svi. Ali nama je prece da se svadjamo i raspravljamo o politici nego da budemo slozni, zato svi i koriste razor izmedju nas a da smo slozni bili bi mnogo jaki. Ne ogovaraju drzavnom vrhu slozni bosnjaci.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Bosnjo... 2020-03-23 12:51
- Zato sto,moj Rahicu,od kad je svijeta i vijeka srpski rezimi su imali svoje spijuncice i placenike u drugim narodima Balkana..pa je tako Rahman Morina radio isto ovako za srpske interese a protiv svog naroda,kao sto danas Zukrolic sluzi srpskim interesima...
- I videli ste,na toj njihovoj Sandzak TV,grupa gradjana Matica bosnjacka predaje cas na bosanskom jeziku,ali na cirilici...videli ste to...Tako se oni sprdaju sa nama,a preko tih hajvana koji nose bosnjacka imena. Ovo je jos jedan dokaz zasto Bosnajcima i Sandzaku treba Autonomija,da bi se zastitili od ovakvih podvala srpskih rezima.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Np 2020-03-23 14:22
E ovako Rahicu to ne treba ti da pitas nego mi tebe da pitamo zbog cega si ovo dozvolio. Ti si u tom vijecu nas narod je vama dao legitimitet e sad bi bilo dobro da ti odgovoris a posle podneses ostavku jer si to dozvolio.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Malo Morgen 2020-03-22 23:54
Sasvim ispravno.

Ali zukorlic je ovdje htio da spoji lijepo sa korisnim - da RTS oslobodi obaveze da emituje emisiju na bosanskom i time nas prizna kao zajednicu a zauzvrat dobije monopol nad skolskim programom uz opciju koristenja istog za politicarenje u korist njegove stranke SPP.

Zukorlicev apetit je da postane vucicev kadirov, vucicev vijerni sluga koji ce silom (bageri su samo pocetak) vladati nad sopstvenim narodom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # E@A 2020-03-23 00:07
Hajde bre čoveče ne brukaj se više.

Čudo nisi pomenuo još šefa Rasima, kako bi on to trebao da organizuje jer ostali nisu kompetentni.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Harun 2020-03-23 00:08
Nastava predmeta Maternji jezik na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, za đake osnovnih škola, počinje sutra na drugom programu Radio televiziju Vojvodine. Svi jezici nacionalnih manjina se održavaju na regionalnim televizijama, kao što je i Sandzak tv regionalna televizija a ne lokalna. Ali Rahiću imaš ti veće probleme, albanizaciju,negiranje bosnjackog identiteta, propast nastave na bosanskom jeziku, smanjivanje broja ucenika na bosanskom jeziku, ovo zadnji pokusaj spavanja bosnjaka i bosanskog jezika!
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Tufahija 2020-03-23 08:39
Cisto da se zna, Radio televizija Vojvodine je u sistemu Radio televizije Srbije. Dakle, RTV je RTS. A ovog Esada podrzavam po prvi put.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Činjenice 2020-03-23 12:07
To je televizija koja se emituje na teritoriji Vojvodine. Da je kojim slučajem emitovalo RTS, to bilo na RTS Planeta ili RTS priroda neki RTS nebitni lijevi kanal a ne na RTS 1,2,3. Bolje da bude na Sandzak tv, jer je studio moderan, u Novom Pazaru, u blizini Univerziteta Gde ima katedra za bosanski jezik. Jer bliže našim profesorima da predaju u Pazaru ili da idu u Beogradu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # kakademik 2020-03-23 12:35
Jutros pogledah tu prvu emisiju i saznadoh da se praznik na bosanskom kaže BLAGDAN. Općenito je poznato da u se općini Novi Pazar, Tutin, Sjenica,... se govori maternjim bosanskim jezikom kojeg oni u Zagrebu uopće ne razumeju. Pitaj neku našu staru nanu da da ti onako općenito objasni naše blagdane, a ta stara nana je naučila svoje potomke da pričaju SVOJIM maternjim jezikom. Mora da se u Orlje odvajkada govori općenito, općina, blagdan, ... ili u Bijeljini se odvajkada za nju govorilo da je Belina kao su po neki Srbi hteli da po srpskom da je zovu. Sve je izveštačeno i sve je injat i sve je to plod novih akademika, dr, prof i ostalog općeg probuđenog stanja odnosno sranja
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Ceda 2020-03-23 13:50
A na bosanskom se kaze saopcenje ili priopcenje?
Odgovori | Prijavi moderatru
-18 # Живојин 2020-03-23 00:20
Нејма га Рахићу зато што га нико неЈће и што га још нико није научио да би могао да држи наставу!
Једва сте наФатали две муслиманске да се глупирају покривене на Санџак ТВ за босански, а одмах после тога за све предмете и све разреде иде "преузимање" са РТС!
Дакле, неЈма ко да држи наставу на босанском ни на РТС, нити било где друго!
Очигледно да је босански матерњи само твојој немањићкој побушњаченој Арнаутији и овим интернационалним политикантима војводе санџачкога и као такви не представљате никога, па ни себе!
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Np 2020-03-23 00:25
Štižel pomoć iz Rusije?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Albanski Orao 2020-03-23 00:43
Rahiću imaš ti veće probleme, albanizaciju,negiranje bosnjackog identiteta, propast nastave na bosanskom jeziku, smanjivanje broja ucenika na bosanskom jeziku, ovo je zadnji pokusaj spašavanja bosnjaka i bosanskog jezika od strane Muftije. Sveo je Ugljanin BNV na monetu za potkusurivanje sa svim bosnjacima koji mu neodgovaraju i ne aminuju, pa istero je i jedine strucnjake za bosnjacka pitanja iz njegovog tabora Dzudza i prof.Šemsovića ostali stomatolozi,poljoprivrednici i difovci da vode pitanja bosanskog jezika i bosnjacke kulture! Kako ste vi nismo pali od prof.Saita preko tebe Rahicu do svih ostalih, daje vam plate placa ruckove i reprezentacije i sva bosnjacka prava namirena! Sramota!
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Činjenice 2020-03-23 01:43
Maternji jezik na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku za đake osnovnih škola, počinje sutra na Radio televiziju Vojvodine 2. Sve nastave manjinskih jezika se Rahiću održavaju na regionalnim televizija. Tv Sandzak pokriva ceo Sandzak i regionalna je televizija. Ja ne znam šta je problem? Jesil video Rahicu na sajtu BNV sta su pripremili Ugljaninovi profesori neke smijesne prezenzacije nigde živog profesora. Vidjecete kad nesto organizuju profesionalci jako se prezentuje naša kultura!!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Malo Morgen 2020-03-23 09:52
RT vojvodine je JAVNI SERVIS!

Javni servis je vlasnistvo svih gradjana i treba da pruza bas ovakvu vrstu usluga poput nastave na daljinu.

Sandzak TV nije javni servis vec je privatna televizija vezana za jednu od politickih partija u sandzaku. Ovim putem se preko djece uvodi sirenje politicke propagande jedne od stranaka.

Radi se o opasnom presedanu i najavi onoga sto su nam planirali da uvedu - uspostavljanje kadirova (zukorlica) kao neprikosnovenog vladara zivota i smrti u sandzaku. Ono sa bagerom je bila samo jedna mala proba.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Činjenice 2020-03-23 12:08
To je televizija koja se emituje na teritoriji Vojvodine. Da je kojim slučajem emitovalo RTS, to bilo na RTS Planeta ili RTS priroda neki RTS nebitni lijevi kanal a ne na RTS 1,2,3. Bolje da bude na Sandzak tv, jer je studio moderan, u Novom Pazaru, u blizini Univerziteta Gde ima katedra za bosanski jezik. Jer bliže našim profesorima da predaju u Pazaru ili da idu u Beogradu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # kakademik 2020-03-23 12:42
RTV Sanndžak emituje po odobrenju Ministarstva prosvete, pa ko voli nek izvoli. To je meni u redu i ok. Ko prvi do devojke, devojka je njegova ako ga ne odbije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Miki 2020-03-23 05:46
A gde su prevodioci na Rts-u?
Ja cekam da budu,gledao bih Rts,gledao bih njihov dnevnik,gledao bih seriju Juzni vetar ali ne razumem nista jer nema prevoda na bosanski.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2020-03-23 06:37
Potpuno jasno! Sandzacki Kadirov uz pomoc vucka preuzima na silu vlast.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Tutin u srcu 2020-03-23 06:56
Rahicu,glasao sam za tvoju listu a da mi je vratiti.Veliko ste razočarenje i prevara.Nista od onoga što ste obecavali šta cete raditi i boriti se protiv politizacije BNV.Obicni ste beskicmenjaci,samo vas plata i privilegije interesuju.Sulejman i SDA,rade sa vama sta hoce.Zašto ne dignete glas protiv ovih dešavanja koja idu protiv interesa naseg naroda?Našao si se da reaguješ ko ce prenositi nastavu,sram te bilo.Očekivao sam bar od Saita da se suprostavi ovoj albanizaciji i zloupotrebama BNV,ali i on zacutao.Više nikada ova prevara,brzo ce izbori.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Vozac Autobusa 2020-03-23 08:45
Rahicu ti bese na Rasimovu listu na izbore za Bosnjacko nacionalno vece a on je ministar pa nek on to zavrsi
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Savest 2020-03-23 09:42
Ovaj se u zadnje vreme javlja tacno po nalogu, to je vise nego ocigledno
Tebi iz Beca, s obzirom na mrznju koju siris treba zabraniti da nosis ime Nur, tebi odgovara samo jedno
TAMA
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Bošnjo 2020-03-23 09:46
Rahicu smlato jedna pa sto ti neostvari to pravo mame ti, sto ga neostvari Ugljesa albanac, sto ga neostvari Rasim . Sta vam je ljudi borimo se za interese naroda svi zajedno Bosanski jezik nije samo tvoj nego i nas, vi niste znali da se izborite na nastavu na Bosanskom Muftija jeste i sta je problem Suljov jezik Bosanski svakako nije. PROBUDI SE COVECE.
Kasnili ste sa udzbenicima mesec dana?
Kasnite sa svime ?
Knjige na bosanskom naplacujete?
Imate li obraza vise
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Tutin u srcu 2020-03-23 10:34
E,vala brate Bošnjo,oni nemaju ni obraza,ni merhameta.Za šta god su se uhvatili,to su uništili.A ovaj Rahic mi se ogadio sa njegovim,što kažeš,naručenim saopstenjima.I on mi neki akademik i naucni radnik,svi od reda su velika podvala našem narodu.Ovaj korov treba pod hitno odstraniti i dati kompetentnim ljudima da vode BNV.Mi,kao jedan evropski,civilizovan i miroljubiv narod,treba da biramo prave ljude,ne one,koji nas krivo predstavljaju i svađaju sa svima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda 2020-03-23 12:44
IGNOR
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # A 2020-03-23 14:11
Ne emituje se nastava preko RTS-a jer se uveliko rasirila Orljanska Kuga. Opasan virus,koji koristi ovo tesko stanje za ukidanje bosnjackih institucija.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Mehmed 2020-03-24 12:53
BOSNJACI - MUSLIMANI SU POTPUNO NEJEDINSTVENI...

TOME SU USPJESNO DOPRINIJELI :

Rasim SA SVOJE DVIJE STRANKE ,

Suljo SA BEZMIRISNOM SDA,

PARADZEMATI

OTUDJENO I RAZVALJENO BNV

SPC, SANU I NEKI SRBSKI POLITICARI...


BNV NIJE DOSTOJNO DA GOVORI O BOSNASKOM JEZIKU...
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari