Srbija se zadužuje kod Turaka za rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin

Vlada Srbije uzeće kredit od 219,2 miliona evra od turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini koje obavlja kompanija Tašjapi, takođe iz Turske, objavila je Nova ekonomija.

0901evri MATTHIAS BALK epa 678x382



 

Vlada je na sednici 30. decembra utvrdila predlog zakona kojim se potvrđuje ugovor o kreditu sklopljen između Srbije i tih banaka.

Kako se vidi iz ugovora, tim novcem će se finansirati izgradnja autoputa Sremska Rača–Kuzmin, mosta preko Save i rekonstrukcija puta Novi Pazar–Tutin.

Zajam će se realizovati kroz dve kreditne linije, od kojih prva iznosi 19,2, druga linija 200 miliona evra, a godišnja kamata je 2,5 odsto.

Period počeka prve kreditne linije je dve godine od povlačenja prve tranše, a period otplate glavnice je 10 i po godina, u 21 jednakoj polugodišnjoj rati.

Period počeka druge kreditne linije je četiri godine od povlačenja prve tranše, dok je period otplate glavnice devet godina, u 18 jednakih polugodišnjih rata.

Taj zajam pokriva 80 odsto cene projekata, a preostalih 20 odsto obezbediće Srbija iz budžetskih sredstava.

Turska kompanija Tašjapi, koja će raditi projekte koji se kreditiraju, dospela je u žižu javnosti u martu 2019, kada je direktor te firme zajedno sa službenicima CIP-a priveden u Vranju zbog sumnje na korupciju, podsetila je Nova ekonomija.

U septembru prošle godine je inspekcija rada otkrila 53 neprijavljena radnika prilikom kontrole u Tašjapiju.



 

Komentari  
+6 # Gradjanin 2020-01-10 18:24
Vlada Srbije UZEĆE kredit od...
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2020-01-10 20:40
Vlada Srbije uzeće kredit od 219,2 miliona evra od turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini koje obavlja kompanija Tašjapi, takođe iz Turske, objavila je Nova ekonomija.

Šta tu nije jasno građanine? Sve je jasno, da se država Srbija zadužuje kako bi se Srbi povezali sa građanima BiH i kako bi se Novopazarci povezali sa Tutincima modernim saobraćajnicama. Lepo od države Srbije, nek joj Bog sačuva običaje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Gradjanin 2020-01-11 00:12
Olivera znamo da čitamo, ne moraš prepisivati ceo tekst..
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # NP 2020-01-11 09:37
Pa i mi zasluzujemo da se vozimo dobrim putevima a ne kozjim čuprijama.
Ovdje nema poklona zato sto svi gradjani Sandzaka plaćaju drzavi Srbiji PDV i POREZ.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sverc Komerc 2020-01-11 13:04
Kakav crni porez kad smo svi svercerima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Novi 2020-01-10 19:59
Zar nam ne pravi Turska taj put
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Olivera 2020-01-10 20:45
Jel moguće da ste toliki naivci i da ste pomislili da je pitanje izgradnje puteva u Sandžaku stvar države Turske, a ne države Srbije? Turske banke daju kredite, a turski radnici izvode radove. Sve ostalo - glavnicu i kamate će Srbija platiti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Gradjanin 2020-01-11 00:15
Olivera kao ministarka Zorana Mihajlović. Najave i počeci..
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Istina 2020-01-10 20:01
Znači put pravi Srbija a ne Turska kako svi ovde pričaju...
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2020-01-10 20:42
Naravno da put pravi Srbija. Turske banke će dati kredit i turski građevinci će graditi put. Srbija će plaćati turske radnike i vraćati banci dugove.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Muamer 2020-01-11 08:05
To oljava ko da si vulinov portparol.kad je da komentarises srbe i srbiju u nekom pozitivnom smislu prva si, dok je neki negativan dogadjaj izgubis se nema te nidje.po srbiji se gradi uveliko dok kod nas ama bas nista.vucu nas za nos nekoliko godina sa tim jadnim putem za Tutin i sad smo kao mi gradjani drugog reda ne dajemo srbiji nista i ona se eto jadna zaduzuje zbog nas.vrlo jadne komentare imas.daj bidi makar jednom realna pa mozda i popijes neki plus od mene
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Istina 2020-01-11 11:39
Ništa vala osim škola,bolnica,vrtića,univerziteta,atletskog stadiona.....A vi što to nevidite i nećete da priznate to je već druga stvar...
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # NP 2020-01-11 09:41
Zajam otplacuju gradjani NP i Tutina kroz PDV i Porez.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Istina 2020-01-11 12:01
Posebno kroz pdv ovde svi daju fiskalne račune....
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Istina 2020-01-10 22:12
Gde ovo objaviše,onakav doček Erdogana u Novi Pazar a put gradi "maćaha"Srbija
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # moip SON 2020-01-11 03:03
Zajam Jose Luis, pružamo gotovinske zajmove od 5000 do 50000 eura, 50000 do 300 000 eura po godišnjoj stopi od 2% za bilo koju osobu.
Ako vam je potrebna pomoć, molimo vas da nam kažete beskrajni stres plaćanja.
  pošaljite nam e-poštu na ()
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # moip oikj 2020-01-11 03:04
Zajam Jose Luis, pružamo gotovinske zajmove od 5000 do 50000 eura, 50000 do 300 000 eura po godišnjoj stopi od 2% za bilo koju osobu.
Ako vam je potrebna pomoć, molimo vas da nam kažete beskrajni stres plaćanja.
  pošaljite nam e-poštu na ()
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Papagaj 2020-01-11 06:53
To znaci nista od puta a ja mislio da ce mo se ove godine novim putem voziti do Tutina..izlagase nas ovi truhli politicari a mi ovce vjerujemo. Srbja koristi sve mogucnosti da na zagorca zivot...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # AKP 2020-01-11 10:12
Rekonstrukcija puta NP-TT potpisana je 21.10.2018 sa "kreditom" Turskih banka uz minimalnu kamatu 2,5% ,izvodjac radova Tasjapi.
*Neki su pokusavali na razne nacine i sa strategijom laza obmane svoj narod.
Npr;
1)Turska dala pare-laza(Vladajuca partija u to vreme nije smela da pokloni cent jer je imala lokalne izbore od kojih je zavisila sudbina 82 miliona gradjana,opozicija ujedinjena+sve strane sile,CIA,Mossad i par Islamskih drzava.
2)Truska dala samo bicikla Pazaru a po Srbiji otvara fabrike-obmana"ni jedna drzavna fabrika Turske nema u Srbiji sve su privatne i vlasnici tih fabrika su 80% protiv vladajuce partije u Turskoj.
3)Turska trenutno hrani 4 miliona gradjana Sirije(to je jedna cela Hrvatska) koji su pobegli od stopostotne smrti,i zamislite da je ujedinjena opozicija na lokolnim izborima koristila u strateske svrhe izbegle Sirijance da bi pobedili na lokalnim izborima po raznim izbornim parolama;"Izdajice svoje zemlje"...
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # AKP 2020-01-11 10:25
...
"Zasto da hranimo Sirijance i da trpi nasa ekonomija(40 milijardi eura je potroseno do tog vremena)"Sirijanci napadaju nase familije,Sirijanci su najveca pretnja Turskoj,i tako je opozicija pobedila na lokalnim izborima u vecim gradovima Turske ali ne i na nivou drzave Turske.
Jos jedna od parola je bila zasto da uvodimo meso iz Srbije ako nije zaklano sa bismilom i stotine drugih.
Zakljucak: Turska da pokloni 20 miliona za rekonstrukciju je cent na osnovu 40 milijardi evra hraneci bezpomocne Sirijance koji su na papiru dogovoreni da su ubijeni.Opozicija ceslja Vladajucoj partiji svaki cent drzavnog novca ako napusti kasu Republike Turske za bratske zemlje.Kolika se samo propaganda vodi protiv TIKE i ostalih dobrotvornih organizacija koji pomazu ugrozene bratske zemlje,opstine.Vladajuca partija posalje brod humanitarne pomoci za Palestinu Izraelska vojska pobiju preko 50 gradjana i pomoc se zaustavi.Opozija skoci na noge kaze poslao svoj narod u smrt sa nasim parama
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Muamer 2020-01-11 10:54
Svaka cast na pojasnjenju.snazalost u turskoj ima svega i svacega.Razna koplja se ukrstaju i kafiri be miruju.A mi ko mi samo bi da nam neko nesto pokloni sve bi na mufte
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # AKP 2020-01-11 12:38
Vidi,mi smo ugrozeni i socijalno i ekonomski vekovima tako da i zavisimo od pomoci neke drzave pogotovo ako kazemo bratske. Zato nam i ta navika i potreba da nam neko nesto dzabe pokloni ili donira. Jer ekonomsi bogat nema naviku na "mufte" tj finansikom pomocu.A sto se tice finansiskog pomaganja,nemoj da se neko razlicitih politickih stranaka ili simpazitera neke stranke zameri-svi znamo da je priliv novca sa razlicitih Islamski i neislamski zemalja bio ogroman (sigurno iz islamskih zemalja je bio veci sto je normalno ) i evo vec treca decenija ulaze se i dolaze finasijska sretstva samo na delu,tj realizaciji postane neprimetan ili cak da ostane bez traga. Mislim da ima dosta ruku koji broje novac,pa kad stigne do zadnjeg para ruku,ili ostane malo za brojanje ili novcanice izblede.Bice bolje nada zadnja umire.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Gradjanin 2020-01-11 12:29
Ma samo da se napravi put. Stanovnicima tutina i novog pazara je to nebitno. Nego narod vidi da se po srbiji uveliko prave putevi i auto putevi, otvaraju fabrike. Na ovom nasem putu napravise pot[censored]i zid. Sad se ispostavilo da nema gradjevinsku dozvolu, sigurno ni imovinsko pravni odnosi nisu reseni. Nejasno je kako je Srbija potpisala ugovor sa Tašjapi a put nema gradjevinsku dozvolu. Na tom putnom pravcu firma Tašjapi je napravila montažnu kucicu sa osvetljenjem. Par dana kasnije dosli su i uklonili sve. To stanovnici Tutina znaju...suvisne su reci i sve je ocigldno za vladu Srbije i firmu tašjapi koliko profesionalno rade.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Papagaj 2020-01-11 12:52
Srbima sve, drugim pasos u ruke ili represija..nebi tako moglo da ne zive u ovom bijednom Sandzaku bijednici koji samo kifcu kad niko nevidi i kad su daleko od epicentra..zato i nismo zasluzili nista bolje neka nas g.u.ze dok svi ne pocrkamo.Sandzaklije su heroji na rijecima a kukavice na djelima i nazalost nemozemo hrabrim Albancima ni opane okrenuti. Hehe hrabre Sandzaklije..trci rezervisit kartu kod Pejica , sto prije uhvatite maglu bolje za vas a onda s.erite sa strane i izigravajte rodoljube..
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # dds 2020-01-12 21:55
Ne sekirajte se mnogo.Put se nece graditi.Ovo je samo zamazivanje pred izbore.Kad se vratim unazad svake cetvrte godine ovaj put je asvaltiran i pozlacivan a mi i dalje vozimo kaldrmom i Nemackim autoputevima.Ako gresim i ako ikad bude napravljen ovaj put to nece bit poklon nj od Turske nj od Srbije vec cemo to mi Tutinci i N pazarci sve platiti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Gradjanin 2020-01-12 23:14
Sve je jasno kad je direktor firme Tašjapi priveden zbog korupcije.
51 zaposlenih nadjeni neprijavljeni.
Ne bi nas začudilo da napišu izveštaj da su rekonstrukciju puta Tutin-Novi Pazar završili u rekordnom roku.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari