Crna Gora: Albanci i Bošnjaci se ne osjećaju ugroženim

Tenzije ne bi trebale eskalirati jer država može garantirati sigurnost manjinama, kažu predstavnici muslimana i Bošnjaka.

muslimani podgorica reuters

Piše: Admir Lisica 

Proteklih dana u regionu ne prestaje biti aktuelna tema o izglasanom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji je usvojen u Skupštini Crne Gore, 27. decembra. Ova odluka Skupštine izazvala je niz protesta širom Crne Gore, koje organizirala Srpska pravoslavna crkva. Na skupovima su se mogle čuti neprimjerene poruke prema Bošnjacima, čiji su politički predstavnici podržali ovaj "sporni" zakon.

Prema riječima Sulje Mustafića, političkog direktora Bošnjačke stranke, u Crnoj Gori su prisutne političke tenzije, koje ne bi trebale eskalirati jer ova država može obezbijediti sigurnost za vjerske i nacionalne manje.

„Crna Gora je stabilna država sa izgrađenim institucijama koje funkcionišu i koje mogu obezbijediti punu sigurnost za sve građane, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost. Političke tenzije su prisutne ovih dana, čuju se i neke nedobronamjerne poruke, ali mislimo da nema razloga za zabrinutost. Međuetnička i međuvjerska stabilnost, uvažavanje različitosti, su odlika Crne Gore, one su sačuvane u mnogo težim vremenima, devedesetih godina i taj građanski duh i karakter društva sigurno je dominantan u Crnoj Gori. Sigurno je da su manjinski narodi, zajedno sa većinom građana, svojom zrelošću, i tada, kao i sada, značajno doprinjeli svim demokratskim procesima sazrijevanja i civilizacijskih iskoraka moderne Crne Gore. Iskazivanje nezadovoljstva zbog određenih pojava i mirna okupljanja građana su potpuno legitimna u demokratskom društvu, pa tako i u Crnoj Gori, a mi vjerujemo da će sve to proći bez nekih ozbiljnih incidenata“, naglašava Mustafić.

Nesuglasice riješiti dijalogom

Bošnjačka stranka je jedna od stranaka koja je podržala ovaj zakon, što je izazvalo osude srpskih političkih predstavnika u Crnoj Gori. Mustafić ističe da je Bošnjačka stranka dala podršku ovom zakonu uprkos pritiscima jer je bošnjačka zajednica pobornik rješavanja otvorenih pitanja demokratskim putem. 

„Bošnjačka stranka smatra da sve nesuglasice ili razlike treba rješavati demokratski, kroz dijalog u institucijama. Smatramo da treba raditi na smirivanju tenzija i otvarati prostor za razgovore o svim spornim pitanjima, pa i kada je aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti u pitanju. Uvijek smo bili i ostali pobornici demokratskih sredstava rješavanja svih otvorenih pitanja. Kada je u pitanju ovaj Zakon, Bošnjačka stranka je  i kroz glasanje u Parlamentu iskazala podršku tim novim rješenjima. Rukovodili smo se činjenicom da je bila neophodna zakonska regulativa kojom će se urediti ova oblast. Dosadašnja rješenja su bila na snazi još iz vremena komunizma, stara više od četiri decenije i naravno da su bila anahrona i neodgovarajuća za potrebe savremenog društva i modernog vremena. Znamo da je, tokom pripreme ovog zakona, usvojen i određeni broj primjedbi koje su predložili iz Islamske zajednice. Vjerujemo da će, u vremenu pred nama, otpočeti intenzivan dijalog predstavnika vjerskih zajednica i državnih institucija oko svih dilema vezanih za primjenu ovog zakona. Sigurno je da će uslijediti i donošenje određenih podzakonskih akata i drugih propisa u vezi sa ovom materijom. Možda će se ukazati potreba i za donošenjem nekih drugih zakonskih rješenja kojima bi se još bolje uredila ova oblast, posebno u pogledu imovinskih prava. Sigurno je dijalog najbolji način rješavanja svih nedoumica i spornih pitanja i sigurno je da su toga svjesni i predstavnici vjerskih zajednica i da će se dalje ići upravo tim putem“, govori Mustafić.

Bez zvaničnog stava

Fuad Čekić, sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori ističe da ova vjerska zajednica nije zauzela zvanični stav povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, muslimani u Crnoj Gori nemaju razloga za strah, jer sigurnosna situacija u Crnoj Gori nije narušena ozbiljnije.

"Sigurnosna situacija nije trenutno narušena u Crnoj Gori. Normalno se odvija život. Sve normalno funkcioniše kao i uvijek. Postoje dijelovi dana kada se organizuju mirne šetnje uz molitve u pojedinim gradovima ali to ne narušava normalno funkcionisanje. Muslimani u Crnoj Gori, kad kažem muslimani mislim na pripadnike islamske vjere Albance, Bošnjake i ostale, ne osećaju nikakav pritisak. Islamska zajednica povodom dešavanja u Crnoj Gori nije zauzimala trenutno službeni stav. Nije imalo potrebe za tim. Muslimani se ne osećaju na bilo koji način ugroženim. Pratimo dešavanja i nemamo zabilježene izjave koje bi bile usmjerene protiv muslimana. Naravno ako izuzmemo poruke pojedinih poslanika u noći 27/28 decembar, kada je usvojen zakon“, kaže Čekić.

Kako kaže naš sagovornik, Islamska zajednica u Crnoj Gori je intezivno od 2012. godine uključena u proces kreiranja pravnog položaja Islamske zajednice i vjerskih prava muslimana u Crnoj Gori. U tom periodu, od sedam godina mnogo toga se uradilo, kroz zakone o obrazovanju, radu, ličnim dokumentima i zabrani diskriminacije.

„Ugovor koji je Zajednica zaključila sa Vladom prepoznao je specifičnosti islama od halal ishrane, vjerskog obrazovanje, vjerskih obilježja i procedure prilikom gradnje vjerskih objekata. Kada je posrijedi Zakon veliki dio prigovora koji je zajednica istakla na Nacrt zakona 2015. godine usvojen je u postojećem Prijedlogu. Neke je prepoznala Venecijanska komisija i postali su sastavni dio teksta, jedan od tih prijedloga je npr. da su vjerski objekti izuzeti iz postupka namirenja za eventualna potraživanja koja bi prema vjerskoj zajednici ili crkvi imali pojedini subjekti, što je praksa u pojedinim evropskim državama. Naravno da su postojala neka rješenja koja su mogla biti bolja od postojećih, ali je nažalost adekvatna javna rasprava bila osujećena nepotrebnom politizacijom, koje nije imala nikakve veze sa vjerskim pravima. Retorika pojedinih subjekata je zakon bacila u sjeni dnevnopolitičkih pitanja“, napominje Čekić.

Nepotrebno stvaranje tenzija

Ono što Čekić naglašava je nepotrebno stvaranje tenzija kako bi se zaustavilo usvajanje ovog zakona, što zajednicama nije bilo u interesu.

„Nepotrebno se stvarala tenzija da se Zakon od početka ne usvoji kao da su pojedini politički subjekti pokušavali da ova društvena oblast ostane izvan pravne regulacije, bez obzira na pravna rješenja koja nudi, što zajednicama nikako nije bilo u interesu. Pravni vakuum je jednostavno ostavljao Islamsku zajednice na dobru volju državnih činovnika. Na primjer kako dokazati pravni subjektivitet prilikom zaključenja kupoprodajnog ugovora ili ugovora o poklonu. Jednostavno krajnje je vrijeme bilo da se reguliše ova oblast. Kada je u pitanju sporni član o imovini, zajednica je tražila da se izdetaljiše stav 2 ovog člana, koji se tiče objekata koji su izgrađeni sredstvima građana. To pitanje se dodatno izdetaljisalo sa dodatna tri člana u odnosu na Nacrt zakona iz 2015. godine, ali ne u dovoljnoj mjeri“, konstatira Čekić.

Izvor: Al Jazeera

Komentari  
+11 # Milo 2020-01-12 21:01
Pa niko se u mojoj zemlji ne oseca ugrozeno osim Smrdovaaaaa
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Живојин 2020-01-12 23:02
И ми ћемо ускладити наше прописе по црногорском моделу да бисте имали иста таква права у Србији и да се неби осећали угрожено, ОК?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Cigo 2020-01-13 08:10
Slovenci,Hrvati,Bosnjaci,Crnogorci,Albanci,Makedon ci...niko vas ne voli u bivsoj Yu.Ostali smo vam jos samo mi,Cigani.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2020-01-13 08:18
Neki Hrvati, šćiptari i neki Bošnjaci, ostali nemaju ništa protiv Srba. Ni Slovenija ni Makedonija (nešćiptarska), ni prava Crna Gora. Ustaško-handžarsko-balistička osovina nam ništa nije mogla ni u prošlosti, a kamoli sada kad je Srbija jača nego ikada.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # suri orao 2020-01-13 08:22
Tako ste jaki?
Tako je to kad se u nekom naduva govn*,a on pomisli da je to srce...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2020-01-13 09:00
Ti suri orle si se sigurno ustremio na neku crkotinu, pa umesto kljunom u srce, a ti u rektum. Srbija je motor regiona, njegovo srce, nosilac razvoja ...... Samo takva Srbija će lakše moći sve svoje delove ravnomerno da razvija i da i ostale u regionu povuče da se lakše iskobeljaju iz go..na u kojima se nalaze.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # suri orao 2020-01-13 20:54
Surom orlu je crkotina Srbija.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # montenegro 2020-01-13 08:24
A vi,bujrum krenite na Hrvatsku posto ste mnogo jaki.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2020-01-13 08:46
Ko je govorio o ikakvom kretanju na ikoga. Samo sam htela da budem precizna i navela ko u regionu mrzi Srbe. Neki Hrvati proustaške orijentacije, ščiptarija u kompljetu i neki Bošnjaci, pogotovo oni koji su šćiptarskog porekla. Ostali, Slovenci, Makedonci, Crnogorci, neustaški Hrvati, pa i većina Bošnjaka, nemaju razloga da mrze Srbe. Čak su zainteresovani za mnoge oblike saradnje i povezivanja sa liderom regiona, što je itekako pozitivno za njih, pre svega.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Istina 2020-01-13 09:38
Hrvati inace mnogo vole Bosnjake.Pocev od Tudjmana,Kitarovicke,Milanovica,Covica,pa do svih iz Herceg Bosne.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Boss 2020-01-13 11:19
Pa da kako da vas ne mrze Hrvati porusili ste im drzavu i pobili,kako da vas ne mrze Bosnjaci Bosnu ste do temelja sravnili bili i staro i mlado,kako da vas ne mrze Albanci hteli ste ih utrijet sa planete zemlje.Stvarno ste Smradovi i nemate u sebi ni malo ljudskosti da bar priznate ono sto ste pocinili devedesetih
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Ustasa 2020-01-13 12:48
Pozdrav iz neovisne Herceg Bosne
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # U 2020-01-13 21:01
Cetnik,ne predstavljaj se lazno
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # suri orao 2020-01-13 21:00
Na Sloveniju ste udarili sa JNA,Makedoncima i Crnogorcima ne priznajete crkvu,Bosnjacima ste rusili bogomolje...Ne,vas niko,ama bas niko ne voli,samo se ti tesi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # U 2020-01-13 21:16
A Hrvatima su rusili drzavu
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Ustasa 2020-01-14 10:41
Kako smo karali balijanderke u Ahmicima...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Boss 2020-01-13 11:12
Srbija ako ista vidis nikad nije bila slabija a ni manja, varas se Oliverice jebuljice sad nesmete ni na Kosovo udarit a nekad ste na SFRJ udarali
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Boss 2020-01-13 11:14
A ti Smrdine si pobrko malo loncice mislio si sigurno da vas Smrde niko nevoli,vidis li da vas svi odjebase
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari