Novi Pazar / Lejlek džamija u novom ruhu

Jedan od glavnih simbola i bisera novopazarskog centra grada oduvijek je bila Lejlek džamija.

6 11

Legenda kaže da je sultan Mehmed Fatih, kada je krenuo u osvajanje tadašnje Bosne, stao u Novi Pazar i u Lejlek džamiji klanjao ikindiju namaz. Kao takva, oduvijek je mirisala na pobjedu, te stoljećima bila puna džemata, od onih starijih do onih najmlađih.

4 14

 

Ovih dana doživjela je svoje renoviranje, sačuvana je njena autentičnost, ali je unutrašnjost presvučena u novo ruho. Danas i zvanično otvorena sa novim sjajem nakon 15-tak dana koliko je trajao proces renoviranja. Imam ove džamije Fahir-ef. Nicević sretan i zadovoljan, posebno zahvalan dobrim ljudima, vakifima, koji su iz svog imetka izdvojili znatnu cifru da sa zaslugama ova džamija sada ponese epitet jedne od najljepših.

5 13

Punih 26 godina na čelu džematskog odbora stoji čovjek koji je svoj život odlučio posvetiti džamiji. Hadžija Jonuz Džanković pokretač je svih akcija.

4 1 768x576

Zahvaljujući svom imenu i autoritetu uspio je pokrenuti ljude dobre volje, pa su skupa sakupili oko 70 000 eura za vrlo kratak period. Za četvrt vijeka, koliko je na čelu Odbora, ističe, u ovim danima je najponosniji, jer mu se ispunila jedna od najvećih želja. (Sana)

Komentari  
-2 # TITO 2019-11-29 22:58
Ako je ovaj Dzankovic profesor onda je skolstvo nula. Pa covek brr nezna rrcenicu da satavi. "Djelešanu" "ćinu" kako dolikuje mozda da kažem u tri ćetiri djamije u Novom Pazaru " oj zemljo indijo....
Prijavi moderatru
+3 # NP 2019-11-29 23:37
Jeste Tito.
On je profesor - ali fizičkog vaspitanja.
Nije mu jača strana govorništvo, ali ti garantujem da ako izabereš 10 mladića on ce istrčati više nego oni.
Ako ne vjeruješ - idi sa sabaha na rekreacioni pa ćeš se i sam uveriti.
Medjutim ti si zloban pa zato ovo pišeš.
Ovde je akcenat na vakifima, onima koji udjeljuju na Allahovom putu a ne na besedništvu.
Prijavi moderatru
-1 # TITO 2019-11-30 07:54
Cega god da je profo, cak i poslanik, odbornik, nebitno, nezna da sastavi rečenicu... a sto se trčanja tiče moze on da tricoi koloko hoće,, šta ima to veze sa načinom izražavanja i konji mogu da izdrze da trče ali su konji. Eto plemenite životinje...
Prijavi moderatru
+2 # NP 2019-12-01 00:34
Ako hoćeš da se meri po tvom kantaru, onda bi i ti morao da se malo edukuješ i da naučiš pravopis. Neznam, nemoj, nebih - od ove tri rečenice samo je jedna ispravno napisana. Nauči koja pa uči druge i zameraj im do mile volje što NEznaju da sastave rečenicu.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click