Pazarci odlaze u inostranstvo na rad, ali se uvijek vraćaju u rodni kraj

Tradicija i patrijarhalno vaspitanje odlika je Novog Pazara u kome žive većinski bošnjaci i pravoslavci. To je jedan od malo gradova u Srbiji iz koga stanovnici odlaze u inostranstvo na rad, ali se uvek vraćaju.

51840642 303 

Veliboru Rujaku, izbeglici iz Benkovca koji od '95. živi u Novom Pazaru, hrvatski pasoš je od izuzetne pomoći. Bez ikakvih poteškoća može da radi u inostranstvu. Majstor je unutrašnjih radova i živi i radi u gradu Hanau u blizini Franfkurta sa svim potrebnim papirima. Radi za 15 evra po satu, i zarađuje do 3.000 evra mesečno, pa sebi dozvoli da se svako malo vrati u Novi Pazar da obiđe decu. Kaže, da je isprva mislio da sa sobom vodi familiju, ali se predomislio.

51840654 401

„Tek gore gubiš decu. Nemaš kontrolu, nemaš ništa. Neko govori: imaš gore budućnost, perspektivu. Šta? Posao – kuća, posao kuća. Kao na robiji. Nemaš ništa. Razlika u vaspitanju je nebo i zemlja", kaže Velibor za DW i objašnjava da je najbolje da sami odluče kad završe školu u Srbiji.

Za razliku od njega, Ivan Smilovac bi najviše voleo da sa suprugom i svoje troje dece ode u Nemačku. Za sada tamo samo radi kao monter suve gradnje, odnosno gipser. Preko srpske firme radi u Frankfurtu, a živi u Ofenbahu. Njegov rad se vrednuje od 7 do 9 evra po satu, a tokom meseca uspe da zaradi oko 1.800 evra.

51840678 401

„Išli smo na detašman na 9 meseci, onda se pravi pauza tri meseca. Sada upravo pravim pauzu po drugi put. Imam sve što je potrebno, vizu, sve papire, ja idem na sigurno", objašnjava Ivan i kaže da mu ovakav način rada odgovara jer mu je sve obezbeđeno, a u svakom trenutku može da dođe kući. Naravno, o svom trošku.

„Ovi što idu na crno imaju veću zaradu, ali imaju i veći rizik. On radi na crno tri meseca i može da zaradi mnogo više, ali rizik mu je da dobije zabranu. Plus kad se pojavi COL policija, mora da beži i da se krije, pa često ostane bez honorara. A ja sam siguran od policije. Ne brinem", objašnjava Ivan Smilovac.

On je jedan od retkih Pazaraca koji bi sa porodicom napustio svoj grad i otišao u Nemačku da živi. Nada se da će mu vizna liberalizacija najavljena od marta meseca upravo to omogućiti. Ono što se najčešće dešava u jednoj sredini u kojoj je duboko ukorenjena tradicija i vezanost za porodicu je da meštani Pazara odlaze na rad u inostranstvo, ali se nakon tri meseca kad istekne turistička viza – vraćaju. 

Faruk Kolašinac je tako, tri meseca godišnje tesar, iako je po struci stolar. Kaže da u Nemačkoj ima rođaka kod koga ide. „Odem uvek na tri meseca, on mi sredi boravišnu dozvolu i papire da mogu da radim. Posle tri meseca više ne može, jer moram da imam izlaz, da ne bih dobio zabranu, ne daj Bože. Tada ovde moram da budem barem tri meseca, a srećom, u firmi u kojoj radim već 20 godina je sve u redu, uzmem neplaćeno i uvek se vratim na posao", kaže Faruk.

I on čeka mart kao i većina meštana Novog Pazara kako bi mogao da iskoristi pogodnosti za rad, umesto da ide na turističku vizu. „Ponovo planiram da idem u martu, tamo do maja. Posle je praznik nama ovde mesec dana, i videćemo dalje", kaže on.

Iako može da ode dva do tri puta godišnje u Nemačku da radi kao tesar, Faruk kaže da mu je i jednom dovoljno.

„Dovoljno je, jer kad odem tamo zaradim onoliko koliko ovde mogu za godinu dana. Meni je to super, ovde se dopunim malo i to je to. Tamo zaradim minimum 5.000 evra za tri meseca, a ovde kao stolar zarađujem 200 evra mesečno", objašnjava on. „Ulagao sam puno para u kuću, kupio novi auto, sinu uplatio vozački, ćerki sam uplatio privatnu medicinsku školu - ja to odavde nikad ne mogu da zaradim", tvrdi on i dodaje da je olakšavajuća okolnost što kod rođaka može i da spava, jer bi mu na smeštaj otišlo najviše para. Faruk kaže da 80% ljudi iz Novog Pazara odlazi na potpuno isti način kao i on. I da, kao i većina drugih, „tamo" nikada ne bi mogao da živi.

Odlazak na rad u Nemačku ili druge zemlje u Pazaru traje ipak znatno duže nego u ostalim krajevima Srbije, kaže za DW Ishak Slezović, novinar iz Novog Pazara. Razlog je, kako kaže, to što je Novi Pazar i dalje jedna od najnerazvijenih sredina u Srbiji. Pamti da je i njegov otac odlazio na godinu dana u Nemačku, oslanjajući se, kao i ostali, na one koji su otišli za stalno. Ipak, za razliku od drugih krajeva Srbije, u Pazaru vlada drugačiji način razmišljanja.

„Verovatno iz tih razloga što ovde još uvek vlada mentalitet koji bi mogao da se svede i na to „ja sam nečiji sin, ili ćerka, imam obavezu da izdržavam roditelje" i ta veza još uvek traje. Mislim da su porodične veze puno čvršće u područjima siromašnijim od ostalih delova Srbije. Jer ako imate težak život, kao što je recimo u Sandžaku, koji traje i dan danas: bespuće, besparica, nemate industriju, nemate struju, vodu, imate lošu komunikaciju, naravno da ste upućeni jedni na druge. Bez obzira da li su vam oni familija ili komšije. Ali te veze, i komšijske i porodične su čvrste, po meni iz tog razloga što je područje još uvek nerazvijeno", smatra novinar Slezović.


Ko će voziti autobuse, kamione, taksije?
Slezović dodaje da nema porodice koja nema nikog u inostranstvu, ali i činjenicu da, kako odlasci iz Novog Pazara traju decenijama, neke porodice već imaju familiju koja je drugu generaciju u evropskim zemljama.

„Zbog generacijskih razlika možda nemam najbolju sliku, ali ono što mogu da primetim jeste da mladi zaista ne vide perspektivu jer ovde nema posla, a prosečna plata je mala. Kada je reč o manjinskom srpskom stanovništvu, njihov cilj je pod a) neki Beograd, pod b) neki Kragujevac, a bošnjacima je pod a) Nemačka, Švedska, Švajcarska, Luksemburg, šta god", kaže Slezović i dodaje da je u Novom Pazaru od nekadašnjih 22 odsto Srba, sada tek 18 odsto.

Nije samo „nečiji sin ili ćerka" jedan od aduta za odlazak i povratak, već i „nečija majka i baka". To je slučaj M.M. koja ima 57 godina. Šivač po struci, radi već 30 godina. Njena plata uklapa se u prosek u Novom Pazaru, 300 evra, ali je ove godine imala prilike da za samo mesec dana zaradi oko 1.500 berući jabuke u Holandiji.

„Ja sam otišla kao turista kod sestre koja me godinama zove da berem jabuke, ali ja sam se uvek izgovarala time da me bole kolena. A ona me bole godinama. Pa nek me bole za 75 evra po danu, isto me bole i ovde i tamo, a ovde te pare nikad ne mogu da zaradim", kaže ona. „Ovde crkneš od rada, stalno te pristiskaju, a tamo ne moraš da ubereš ni sto kila, ni pedeset kila. Možeš deset, ali da budu kvalitetne jabuke. Ovde za taj isti posao se plaća 15 evra. I ko će da bere jabuke ovde?", pita se.

„Ovde nema života, nema uslova, nema ničega. Svi su razočarani u to što nema posla, što nema plata. Umesto ja sada da idem u penziju, a trebalo je pretprošle godine da odem, ja treba da se borim da radim. Oni produžavaju rok za penziju! Kažu 30 godina staža i 63 starosti. I sad treba da čekam još 6 godina, a normalno je da idem u penziju. Svaki put kad pomeraju granicu, penzija mi izmakne za malo", ljutito će naša sagovornica i dodaje da bi opet išla da bere jabuke.

Novi Pazar se svakodnevno prazni. Samo jedan prevoznik ima 6 velikih autobusa dnevno koji u isto vreme polaze ka nemačkim i austrijskim gradovima. I svi su puni. Sagovornici DW kažu da posle Nove godine i Božića odlazak još masovniji – tada Novi Pazar tačno u 17:30 napušta i po 20 punih autobusa.

Zato je već sada i u Novom Pazaru moguće zaraditi više od 1.500 evra, ali pod uslovom da se radi svaki dan, tvrdi naš majstor unutrašnjih radova sa početka priče, Velibor Rujak. Ali on ima hrvatski pasoš. Tri meseca u Nemačkoj za znatno veći novac ipak je daleko primamljivija opcija u nerazvijenoj sredini kao što je Novi Pazar. I jednom godišnje je dosta. Posebno što, kako kaže M.M, „čim pređeš mađarsku granicu, ti si niko. Treba mnogo vremena, godina, rada i truda da tamo budeš neko".

(DW)

Komentari  
-28 # MMA 2019-12-31 12:38
Nema vise prsute, sudzuka, ovcavine, paprika domacih evoo vamm kurrraacc
Odgovori | Prijavi moderatru
+21 # Paraz Noiv 2019-12-31 13:26
Gnjido bedna da nije dijaspore pocrkali bi od gladi. A prsutu, sir i ovcavinu kupujemo sto znaci da vam i na taj nacin pomazemo da zaradite. Sad se zapitaj da li ce iko bit u stanju kupit 5okg prsute od jednom sa platom od 200€. Ti si decko jako bolesna i zavidna gnjida ili si ipak budala neotesana. Taj k...c mozes nabit sebi usta da ne trujes okolinu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-18 # Novi Pazar 2019-12-31 13:33
A tebi Pazar Noiv kunem Allahom da ne dolazite vise tako vam Boga dinar jedan nemojte da donesete i ostavite samo ne dolazite eto niko vam nije trazio niti vas je zvao ceo zivot smo ziveli bez vas pa cemo i dalje... I zapamti NEMAMO MI NIKAKVE KORISTI OD VAS VI STE SAMO PARAZITI KOJI PRAVE GUZVU!
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Paraz Noiv 2019-12-31 15:50
Bas zbog sebe, svoje rodbine sam napustio Sandzak i rado pomazem svoje u Sandzaku. Ne mogu da shvatim sta je razlog da tako zlobno i pun mrznje huskas protiv nase dijaspore. Informisi se koliko godisnje stotine miliona evra posalje dijaspora svojima u Sandzak. Pitaj mesare, taksiste, ugostitelje ili vlasnike radnji sta oni misle o nasoj dijaspori. A tih 15 dana sto vam dodjemo i malo vise ima Auta po NP je zaista absurdan i besmislen razlog. Mada i kad nismo tu je NP pretrpan autima i bez parking mesta. To sto ti je milo sto ne mozemo od nase brace da kupujemo nasa tradicionalna jela je zaista bolesno. Zar ti nije milo kad nasem narodu i tako pomazemo, da prodaju svoje proizvode i da ne moraju da se ponizavaju pred lokalnim vlastodrscima za koru hleba, koji ih ponizavaju, ucenjuju i reketiraju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+16 # NP 2019-12-31 17:22
Draga braćo iz dijaspore.
Vi ste naši i mi vaši.
Dva oka u jednoj glavi. Dve ruke jednog tijela...
Ne dozvolite da vas isprovociraju oni koji ne žele dobro ni vama ni nama.
Nismo kompletni ni mi bez vas ni vi bez nas.
Budite nam rado vidjeni gosti i sva vrata rodnog kraja su vam širom otvorena
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Boss 2019-12-31 23:44
Ne obracaj paznju na budale to nisu sigurno Bosnjaci vec Srbi oni ne zele da dolazimo u svoj Sandzak, nasa braca Bosnjaci nas zeljno iscekuju da im opet dodjemo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Traktorijada 2020-01-01 00:03
Otkad je scipetar postao bosnjak?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Pazarce 2020-01-01 01:05
Olivera-traktorista
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Denko 2020-01-01 02:17
Eh poserem ti se na vuka karadzica..zar te tako ucio da pišeš četniku nepokretni
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # TITO 2019-12-31 21:18
Hahhahahahahhaa sto bruda, poskidali au ti ženske hhahhsahaa jbg primetio sam da ovi " čaršijiski" kad idu stranci nekim slabijim autom obicni fijat, pasat stariji, gild 4 i td da ih "casrsijski" propuštaju na uključenje al kad naidjemo mi sa jakim automa oni nece, iz aviona se vidi ljubomora, a zašto brate mi smo jedno. Cemu tolika hektika, i nervoza. Ja mislim kad se najavimo jos od granice pojedini imaju tremu:) evo obećavam da cemo mi iz Dijaspore kupit par auta da vam poklonimo posebno ovome MMA i ovom Novi Pazar izgleda da ni biciklo nemate ...
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP,SJ,TT 2019-12-31 23:47
O kojim to besnim autima govoris,je l onim sto su na Rent a Car?
Tezi je vas 1 euro,no mojih 10...pitajte ljude sto imaju kafane,restorane i td,koliko vi novca trosite kod njih.Vi ste KIR JANJE,CICIJE,PIROCANCI.Samo dodjete i pravite guzvu,frku,paniku,tresla se gora-rodio se mis.Jadan je vas zivot cemerni tamo-bio sam i video sam.Ali zato ovde prosipate truhlu tafru.Prda,obicna prda.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Denko 2020-01-01 02:30
Jarac idi oblaci cizme stigo ti beton
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Denko 2020-01-01 02:33
N.a.j.e.b.e.m ti se sestre slatke
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # crni 2020-01-01 16:41
Nemate koristi...kako tako pricas mesare pijac butici svi kazu radimo dok stranci dolaze i kupuju zato se ovaj grad dva do tri put godisnje oporavi.A kako bi ziveo od 150 e plate ko ce sebi priusti toliki trosak
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Novi Pazar 2019-12-31 13:30
MMA hahahahahahaha bravoooo bratee to sam hteo da im kazem!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Tutin 2019-12-31 23:35
Razumem ljutnju pazarac na dijasporce, jer sam do sada samo jednom bio NP kako su dosli dijasporci i iznervirao sam se zbog ogromne guzve jer cu zakasnit kud sam krenuo. Onda pojedinci iz dijaspore imaju ruzno ponasanje u saobracaju, kako prema drugim vozilima tako i prema pesacima. Zatim parkiraju se gde stignu, dok su parking mesta prazna(barem u Tutinu su prazna za NP ne znam), zao im da plate 50 do 100 din. I onda da ti se mili kad dodju, tesko. Jedva cekas da odu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Boss 2019-12-31 23:49
Ima toga ali to su skorojevici koji su dosli do malo auta i kurce se inace na zapadu to ne radi tamo je sve po PS. Nije to za 50-100 dinara vec zbog tafre u garazi ili parkingu niko mu auto ne vidi a na centar se vidi pa jos kad izlazi ili zlazi u auto i jos kao zaboravio nesto u auto pa ode da uzme a prolaznici gledaju, nece to da radi pametan obrazovan covek
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # profesor 2020-01-01 00:05
Jesi l ti obrazovan covek?
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Denko 2020-01-01 02:28
Ne jedi g.o.v.n.a ljackoooo
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Spreman za mart 2019-12-31 12:45
Ljudi spremaj te sta nemate zurka pocinje od 1.3.2020 ko zadnji ostane nek ugasi svetlo.Vidimo se gore...
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Semir 2019-12-31 13:20
Odlaze sandzaklije,pesterci,tutinci,sjenicaci,rozajci,bij elo poljci,dosra visee dijeljenjaaa!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Dijaspora De 2019-12-31 13:33
Ja sam otisao i necu se vratiti osim turisticki
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # NP,SJ,TT 2019-12-31 23:55
Nemoj se vracati,OVAAAAAAAKOOO te molim !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sandžak je vječan 2019-12-31 14:23
Više ostaje para ovde nego gore,gore je život preskup,većina koja dolazi nema centa,nema više oira ni gore,ćaooo.Oborili cijenu rada Rumuni,Bugari,Poljaci.Većina živi gore u garsonjeri da bi uštedela neki euro.Provaljeni ste.Ovamo vam sve skupo jer nemate para.Žalim vas,ostavljate familu,žene hoće ono za šta su se udale,okreni obrni većina se zaje.ala što je otišla.Snašli se špekulanti,prevaranti.Poštenim radom dan i komad
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Huso 2019-12-31 15:10
Samo se ti tesi. Kako se ko snadje kao i u zivotu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Maki98 2019-12-31 15:34
Ne jedi g.... i ne izmisljaj.
Mozda takvi kao ti.
Vecina zivi dobro fala Allahu.
Ostavite vise ljubomoru i zavist.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Denko 2020-01-01 02:25
Aauuu vidi ti [censored]a odakle ti to dragi [censored]e.. jesil ti kad bio gore.. ko te to dragi [censored]e izlaga toliko .. ti pojma nrmas u zivotu .. u nemacku [censored]e krize nema za nas narod jer ceo nas narod gore radi i medjusobno se pomaze... bugara nemos da nadjes dati radi a jok nas narod...zato dragi [censored]e ne Baljezgaj ne jedi trice kad pojma nemas kakva je procedura gora zivot i tempo zivota
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Huso 2019-12-31 14:51
Ja sam otisao i izvukao decu iz bede i sirotinje. Deca su samostalna i zahvalna sto sam se i za njih zrtvovao. Imam penzijsko i zdravstveno osiguranje i zato planiram da se ovde lecim a ne da se pogadjam sa Tuticima oko mita za zdravstvenu uslugu. I dan danas radi u gradskoj bolnici kao da nista nije bilo. Neka vam ga. To samo na Balkanu ima. Ako je tako halovan i dobar sto ne otvori privatnu ordinaciju i pusti postenog hirurga da radi u gradskoj bolnici.To je samo jedan od razloga za nepovratak . Pogledajte unisteni grad. Kvalitet zivota nikakav, kao da smo u Gazi a o privredi i da ne govorimo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Novi Pazar 2019-12-31 16:13
Pazar Novi, brate slusaj do pre 3 dana nikad od mene ne bi mogao da procitas ovakav komentar dok nisam video svojim ocima mnogo lose ponasanje coveka iz kako vi to zovete "Dijaspore", covek je isao sa belim golfom 2 Selakovcem krenuo je da radi na pilani za njim je isao covek iz nemacke sa audijem A6 nije vise od 20 000e i svirao je u[censored]o ovom coveku sa belim golfom onda ga je zaobisao stao ispred njega izasao iz auta i psovao coveka u golfu zato sto ne vozi brze verovatno misli 100km/h to sam licno video i cuo, to je toliko bedno i tuzno da ako se to nastavi i dobri ljudi iz inostranstva ce imati probleme kada dodju u svoju domovinu, jer niko nema pravo odakle god dolazio i koliko god imao novca da nekog omalovazava i ponizava... Samo zamisli kako se taj covek oseca... A ti ne shvati nista licno ako pomazes drugima i ako se ne uzdizes iznad bilo koga onda da Bog da milione da zaradis... Nadam se da ti je sada jasnije zasto!
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Paraz Noiv 2019-12-31 16:50
Brate hajvana ima nazalost i naravno takvo jadno ponasanje je za svaku osudu. Taj orangutan ce naletet na svog majstora. Ali zato ne bi trebo brate generalizovat sve nas. Tako mi Allaha Uzvisenog iz dubine duse volim svoj narod i svoj Sandzak i sa zadovoljstvom i iz srca bez ikakve oholosti pomazem i pomagacu svoje ovde. Jer do skoro sam i sam krpio kraj sa krajem i ziveo sa 35000 dinara sa 3 dece. Uvjek cu bit za svoje tu da im pomognem.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Paraz Noiv 2019-12-31 16:52
Mnogo ste nam miliji nego sto mislite.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Jašim 2019-12-31 17:58
E slusaj ti ,,novi pazar'' ja isto znam dodje im brat ili rodjak iz inostranstva i ovi sto zive u sandzak uzmu auto i mahnitaju po gradu. A mo svi vidimo strane table mislimo evo ovih iz evrope dosli pogledajte ih. A ne osporavam ima stoke koja se ponasa neprimerno a radi vani
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Huso 2019-12-31 22:48
U svakom zitu ima i kukolja sto be se reklo. Ne treba ljude generalizovati. Auto i garderoba ne cine coveka. Samo ljudi bez vizije i rezultata lece komplekse materijalnim vrednostima. Zapamtite mladi Sandzaklije: "Ko se hvali, taj se kvari" Primetio sam da pojedinci sto vise tonu vise se hvale . Kao da postalo pravilo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Boss 2019-12-31 23:54
Skorojevic uzeo na kredit i kurci se tog treba po nosu pa da mi je brat rodjeni
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Huso 2020-01-02 19:51
Samo kulturno bez obracuna ignorisati bolesnke koji lece komplekse nize vrednosti autovima i garderobom. Kad otvore usta odmah vidis koliko je sati i sa kim imas posla
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Juzni Sandzak 2019-12-31 16:22
Vecina njih dolaze da prosipaju tafru po Sandzaku a 95% njih jedva kraj sa krajom skrpu po zapadu. Ovamo su manji od makova zrna
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # NP 2019-12-31 17:24
Draga braćo iz dijaspore.
Vi ste naši i mi vaši.
Dva oka u jednoj glavi. Dve ruke jednog tijela...
Ne dozvolite da vas isprovociraju oni koji ne žele dobro ni vama ni nama.
Nismo kompletni ni mi bez vas ni vi bez nas.
Budite nam rado vidjeni gosti i sva vrata rodnog kraja su vam širom otvorena.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Paraz Noiv 2019-12-31 18:50
Allah ti dao svako dobro NP. Meni je zaista neshvatljiva ova mrznja prema sobstvenom narodu koji je trbuhom za kruhom razasut po celoj Evropi. Ako smo stranci u Nemack, Holandiji, Belgiji..... ovde sigurno nismo niti cemo dozvolit da to postanemo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Fack 2019-12-31 17:36
Ne palite se na komentare ovih pazarskih narkomana koji sjede cijeli dan tamo gdje je internet dzabe da bi napisali kakvu bljuvotinu protiv svojih.
Ignorisite tu stoku, jer mi Pazarci volimo svoje i uvijek se radujemo vasem dolasku.Dobrodosli braco, sestre, rodjaci i prijatelji u svoj dom u svoj zavicaj.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Edo 2019-12-31 17:53
Lopovi kradu i prave takav sistem da bih se mi izmedju sebe GLOŽALi. Ljudi došli svojim kućama i svojim roditeljima za koje čeznu godinu dana i koji su pobegli od LOPOVA. Nisu oni krivi što lopovska opština neće da napravi parking kao u EU a dobijaju ogromnu donaciju od svukuda al pojedina pasčad kao sto je Denis Rastoder sve pokradoše. Stranci će otići al LOPOVi ostaju i sta onda ????????? Prave ATLECKI STADION i to je u redu , al ko će da trči gladan kad sve fabrike zatvoriše i rasprodaše,još da nije dijaspore pocrkali bi ko miševi pored korumpirane VLASTi ! Svi privatnici čekaju strance ko ozeblo Sunce , jeli tako ? Kako vas nije sramota,bacat ljagu na svoj narod koji nije ništa kriv ! Da je Bog dao pa da svi ostanu svojim kućama a ne rasuti po svetu za komat hleba,sta bi ste onda radili ? Taj narod bih i dalje imao kola nekakva. Danas su oni stranci a sutra možda budete vi,nikad se nezna . ,, Allah neće promenit stanje naroda sve dok se taj narod ne promeni ,,
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Roki 2019-12-31 20:08
Braco moja draga
Prvo za autora texta - ZOLL nije COL (informisi se drugi put)
Od skoro sam na Zapad. Doso sam od muke braco draga, od mukeJa hajem vise svaku stopu nase carsije nego citav Bundestag, i znaj da nam srce zudi i cezne za rodnom grudom. Ja Allaha molim i zelima zelim da nekako dodju i ofajde se o Zapad. Necasno je i neposteno sladit se tudjoj uslovno receno nesreci. A i ova narod po Zapadu lrvavo zaradjuje te pare kije reklamira i sipuri se po Sandzaku.
Braco moja draga da vam kazem ja jednu istinu koju vam nece niko drugi rec - 99% nasih ljudi bi se vratilo u Sandzak da ima samo 1/3 generalno uslova koie ima ovdje.Njima srce puce u tudjinu
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Fikro 2020-01-01 13:52
Nemamo mi nista sa dijasporom. Ada kakvi oni.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Fikro 2020-01-01 13:53
Ova dijaspora misli da nas sve parama mogu kupit. Obraz nije na prodaju.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Bradford 2020-07-19 06:39
whoah this blog is great i love studying your posts.
Stay up the good work! You know, lots of persons are looking round for this info, you could aid them greatly.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Margot 2020-07-26 22:10
Thanks for sharing your thoughts on Sandzak Novi Pazar Sjenica Tutin Priboj Prijepolje Nova Varoš Bijelo Polje Rožaje Plav Gusinje.
Regards
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Anton 2020-10-20 03:08
Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
I will certainly return.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Merry 2020-10-25 21:25
I want too to thank you for this excellent read!! I absolutely loved every bit of it.
I have goot you book marked too look att neew things you post…
https://bestessaywritingservice.info
pro esssy writing service
pro essay
writing service: https://bestessaywritingservice.info
https://helpassignmentwritingservice.info
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Luz 2020-10-27 03:36
Một cái cằm lsinh sốngm chsinh sốngm râu
cho thđấy anh ấy là một trong người đàn ông mạnh mẽ, nam tính mạnh mẽ và hấp dẫn.

Feel free to visit my blog Cách Xác Định Điểm G Của Đàn Ông: https://hvqy1.com/kham-pha-diem-g-cua-dan-ong-o-dau-cach-xac-dinh-diem-g-cua-dan-ong/
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Chance 2020-10-27 03:38
Điều sửa lỗi u4 điều hòa đaikin: https://suadieuhoagiare247.com/san-pham/sua-dieu-hoa-daikin/
daikin không nhận khiển.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Raina 2020-10-27 05:09
Địa chỉ sửa điều hòa cực tốt trên quận HĐ Hà Đông, Hà Thành.


Also visit my site :: SỬA ĐIỀU HÒA ĐỐNG ĐA: https://suadieuhoagiare247.com/san-pham/sua-dieu-hoa-dong-da/
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Marilynn 2020-10-27 05:10
Vì vậy, bạn phải Sửa chữa điều
hòa hà nội: https://suadieuhoagiare247.com/danh-muc-san-pham/dieu-hoa-ha-noi/ trị thật chóng vánh kịp lúc.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Niki 2020-10-27 05:18
I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here
regularly. I am quite certain I'll learn many new stuff right here!

Best of luck for the next!
https://bestessaywritingservice.info
best cheap essay writing service
best cheap essay writing
service: https://bestessaywritingservice.info
https://writeessaysforme.info
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Charity 2020-10-27 05:36
Chuyên sửa lỗi máy giặt lg: https://mangdichvu.net/san-pham/sua-may-giat-lg-uy-tin-chuyen-nghiep/ chữa máy
giặt LG cửa ngõ đứng, cửa ngõ ngang.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Earnest 2020-10-27 11:26
– Cam kết mồi nhửo mật thông tin

Also visit my website: glucosamine Orihiro: https://hvqy1.com/san-pham/vien-uong-glucosamine-chondroitin-orihiro-nhat/
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Travis 2020-10-27 12:16
Xin vui lòng không trả lời vì thư này
được gửi tự động hóa từ hệ thống trực tuy rằngến.

Here is my web blog - tăng kích thước dương vât tại nhà: https://hvqy1.com/top-5-bai-tap-tang-kich-thuoc-duong-vat-tai-nha/
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Effie 2020-10-27 13:32
Mọi tin tức xin Quý khách contactCông ty Bách
Khoa 2để có chủ trương giá tốt nhất.My blog post - cho thuê laptop hà nội
(Fern: https://chothuelaptop.info/cho-thue-laptop-ha-noi/)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Wilton 2020-10-27 17:10
Tiến hành sửa chữa trị sửa máy
giặt giá rẻ: https://mangdichvu.net/dich-vu-sua-may-giat-gia-re-uy-tin/ giặt tại ngôi nhà.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Ebony 2020-10-27 23:54
chuyên nghiệp cung cấp công ty sửa máy giặt midea: https://mangdichvu.net/san-pham/sua-may-giat-sua-may-giat-uy-tin-midea/
máy giặt Midea đã gần 10 năm.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Doretha 2020-10-28 03:55
Dọn dẹp sạch sẽ túi lọc của sửa máy giặt
panasonic (Christen: https://mangdichvu.net/san-pham/sua-may-giat-sua-may-giat-chinh-hang-panasonic/) giặt.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sammie 2020-10-28 05:06
Vào sữa mang chứa chấp dung lượng IgG rất cao.


Look into my website :: sữa ensure đức: https://hoanganhmart.com/san-pham/sua-ensure-duc-400g/
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Palma 2020-10-28 05:45
05/12/2016 4.Chỉ một mình Nam (Khi tự sướng Điểm G của con gái nằm ở đâu: https://hvqy1.com/kham-pha-diem-g-con-gai-cach-tim-diem-g-cua-con-gai/ Nam giới)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Charley 2020-10-28 16:02
Howdy! I realize this is somewhat off-topic however I needed to ask.
Does running a well-established blog lijke yours require
a lot of work? I'm completely new to blogging however I do write in myy
diary daily. I'd like to start a blog soo I caan share my experience and feelings online.

Please let me know if you hage any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers.
Thankyou!
https://writemyessaybest.com
essay papers
essay papers: https://writemyessaybest.com
https://writemyessaybest.com
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Buster 2020-10-28 19:51
That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.
Simple but very precise info… Thanks for sharing
this one. A must reqd article!
https://writepapersforme.com
top essay writing service
top essay writing service: https://writepapersforme.com
https://writepapersforme.com
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hai 2020-10-28 22:58
You really make it seem so easy with your presentation but I find this
matter to be really something whic I think I would
never understand. It seems too complex and extremely broad for me.

I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

https://www.wikizero.com/
essay writing help service
essay writing help service: https://www.wikizero.com/
https://lztcmy.com
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Skye 2020-10-28 23:13
sữa tăng cân cho
bé của úc: https://hoanganhmart.com/sua-tang-can-cho-be-cua-uc/ phcửa quan được bẫyo quản điểm
khô ráo, thông thoáng đuối.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Pilar 2020-10-29 01:30
Wow that wwas unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit mmy comment didn't appear.
Grrrr... wll I'm not writing all that ovsr again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!

https://alleyocd2g77.medium.com/
custom paper writing service
custom paper writing service: https://alleyocd2g77.medium.com/
https://hubey6ldywuvk.medium.com/
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari