Novi Pazar: Ko god da dođe, ponese najlepše utiske

Planina Golija, banje sa lekovitom vodom, koncerti i kulturni digađaji, samo su deo bogate turističke ponude

21 5 620x0

U NOVOM Pazaru i okolini je sve više turista, a posebno je primetno sve značajnije prisustvo Kineza, Turaka, Rusa... Mada ponekad znaju i da poremete monaški mir, radujemo se njihovom dolasku i trudimo se da ih što bolje ugostimo, jer nam je stalo da o našem manastiru, našem gradu i našoj zemlji ponesu što lepše utiske - ističe otac Teoktist, iguman manastira Sopoćani, svetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, koji strance posebno oduševljava svojim izuzetnim freskama poput "Lepog Jovana", "Uspenja Bogorodice", "Loze Nemanjića" i drugih.

kula motrilja novi pazar

Veliki turistički potencijali Novog Pazara su planina Golija, koja tek kreće stazama susednog Kopaonika, Novopazarska i Rajčinovića banja i obližnja Pešterska visoravan sa svojim prirodnim biserom, kanjonom Uvca. Turisti iz sveta obično najpre posete kulturnu baštinu u Novom Pazaru, a potom požele da obiđu i kanjon Uvca. Sve je više i onih koji zimuju na Kopaoniku, a u Novi Pazar dolaze da obiđu manastire i spomenike islamske arhitekture. Na ovom polju tek treba da se radi, a mogućnosti za zaradu su ogromne.

Krupni pomaci napravljeni su i u Novopazarskoj i Rajčinovića banji, posebno u Novopazarskoj banji, u kojoj je izgrađeno više hotela visoke kategorije i bazena sa lekovitom i toplom banjskom vodom. Za njih su najviše zainteresovani turisti iz arapskih zemalja i Turske. Posebno plene kompleks "Emrović raj" u Novopazarskoj banji, kakav nemaju ni Vrnjačka Banja, ni Karlove Vari, niti čuvene banje u Sloveniji i Mađarskoj, i hotel "Raj" u Rajčinovića banji.

Planina Golija je po mnogima najlepša u Srbiji: ima idealnu klimu, uvek dovoljno snega, obilje vode. Trenuto može da, računajući i domaću radinost, primi oko 1.000 gostiju, što će, čim budu izgrađene nove staze i žičare, biti premalo. U planu su velika ulaganja države u ski-infrastrukturu i puteve i izgradnja velikog hotelskog kompleksa u koji će podstaći izgradnju nekoliko manjih hotela i stotina apartmana.

Golija je naša velika šansa, ali i šansa cele Srbije, vrlo brzo mogla bi biti drugi Kopaonik. Učinićemo sve da u domenima lokalne samouprave pomognemo njen brži razvoj. Nadamo se da će vrlo brzo biti privlačna i za značajnija ulaganja stranaca i naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu - naglašava gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Pešačke staze u Starom Rasu

21 6

Osim drevnih spomenika kulture, od kojih su neki svetska kulturna baština pod zaštitom Uneska, turiste u Novi Pazar poslednjih godina u sve većem broju dovode i veliki koncerti, festivali i kulturno-zabavne manifestacije koje organizuje Gradska uprava. U Novom Pazaru su gostovale zvezde poput Dina Merlina, Severine, Halida Bešlića, Željka Joksimovića, Marije Šerifović, "Bijelog dugmeta", Zdravka Čolića i čuvenog Bali-bega iz Turske. Na nekim koncertima bilo je i po 70.000 ljudi, koji su stizali iz Splita, Sarajeva, Skoplja, Ljubljane, Beograda, Minhena, Beča i brojnih drugih evropskih gradova.

21 4

- Sve ti koncerti i naš festival zabavne muzike "Stari grad" donosili su veliku korist našim privrednicima. Hoteli su bili puni, restorani su beležili izvanredne promete, kupovao se novopazarski džins, odlično su išli suveniri i kulinarski specijaliteti ovoga kraja: novopazarski ćevap, mantije, peštersko jagnje, sjenički sir, golijski kajmak, pastrmka... U planu nam je još više velikih i kvalitetnih kulturniih i zabavnih manifestacija koje će naš grad učiniti prepoznatljivim u celoj Evropi - ističe Aladin Imamović koji je u gradskoj upravi zadužen za organizaciju "velikih spektakala".

Novi turistički objekti na Goliji

21 3

PETROVA CRKVA

VEĆ sledećeg proleća u porti Petrove crkve, najstarije hrišćanske bogomolje na Balkanu, počeće obnova trpezarije, izgradnja potrebnih kancelarija, biblioteke, malog lapidarijuma i "salona za turiste" u kome će moći da se održavaju razne prezentacije i upoznavanje domaćih i stranih turista sa prošlošću ovog kraja. U planu je i štampanje Monografije Petrove crkve, koja će takođe biti dostupna posetiocima.

AKCIJAŠI POMAŽU

VEĆ dve decenije turisti pokušavaju da "osvoje" i arheološki lokalitet Gradina u Postenju, pored puta Raška - Novi Pazar. Po mišljenju grupe eminentnih stručnjaka, ovde je bilo jedno od najznačajnijih utvrđenja Starog Rasa. Lokalitet je prilično zapušten i nepristupačan. Tek ovoga leta, na predlog Rasima Ljajića i komandanta ORA "Ribarići 2019", akcijaši su očistili Gradinu i prilazni put do ovog lokaliteta. Radili su i na Pazarištu i na Ribarićkom jezeru, koje je takođe veliki, a još nedovoljno iskorišćeni turistički potencijal Novog Pazara.

Koncert "Bijelog dugmeta"

21 2

NAGRADA

NA nacionalnom konkursu za izbor "Izuzetne turističke destinacije Evrope", novopazarska Turistička organizacija osvojila je prošle godine prvo mesto. Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema je bila "kulturni turizam", odnosno kulturna baština i kulturno nasleđe i briga o njemu, posebno o spomenicima kulture pod zaštitom Uneska, koji su glavna "meta" većine turističkih agencija i grupa iz celog sveta.

(Novosti)

Komentari  
+1 # Olivera 2019-11-25 20:47
Imati sve ovo i tražiti dlaku u jajetu, zaista je neumesno, blago rečeno. Rasim i Muamer su svesni tog potencijala i žele da se on razvija, dok je Suljko potencijalni kočničar svih perspektiva. Nadam se da će u Sandžaku prevagnuti svest i želja za napretkom, a ne za tavorenjem koje ustvari znači nazadovanje. Rasim kao visoki državni službenik i Muamer kao prekaljeni terenac bi mogli da svom kraju donesu mnogo pozitivnih izazova. Kad se to bude dešavalo, nadam se da će Sandžaklije u hodu poslati Suljka u historiju, a njegovu bulumentu u zaborav.
Prijavi moderatru
+1 # Fuck 2019-11-25 21:30
Ko dodje jednom taj vise nece..i samo budale mozete sa ovim lazima prevariti..
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click