Namirnica za koju verujemo da je zdrava, a u stvari ako je previše konzumiramo, pravi haos u telu

Iako je bogata značajnim hranljivim sastojcima, ispostavilo se da konzumacija spanaća može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba
vegetables 7521531280 815x458
Otkrivamo pet razloga zašto spanać može da bude štetan za naše telo ukoliko se konzumira u ogromnim količinama.

Povećava rizik od nastanka kamena u bubregu

Poznato je da spanać sadrži visok nivo oksalata, što znači da ako se previše unosi može da utiče na formiranje kamena u bubregu. Kamen nastaje upravo kada u urinu postoji visok nivo oksalata.

Smanjuje dejstvo antitombotika

Antitrombotici su lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi - od nastanka tromba do njegovog uvećanja. Spanać je bogat K vitaminom, vitaminom koji ima važnu ulogu u formiranju krvnih zrnaca što smanjuje efikasnost antitrombotika.

Smanjuje usvajanje minerala

Osim što utiče na rizik od nastanka kamena u bubregu, oksalat koji je prisutan u spanaću takođe može da ima negativan efekat na apsorpciju minerala. Oksalati u spanaću su poznati po negativavnom uticaju na usvajanje kalcijuma i gvožđa, jer ometaju apsorpciju ovih značajnih minerala.

Povećava rizik od nastanka gihta

Giht je vrsta zapaljenskog artitrisa koji se najčešće javlja kod ljudi sa povećanim nivoom mokraćne kiseline u krvi. Spanać sadrži purin, hemijski sastojak koji povećava koncentraciju mokraćne kiseline, pa samim tim povećava rizik od nastanka gihta, a u mnogim slučajevima pogoršava simptome ove bolesti.

Snižava krvni pritisak

Iako je spanać poznat po tome što smanjuje krvni pritisak, ponekad može da snizi krvni pritisak do ekstremno niskog nivoa. To može da dovede do pojave vrtoglavice, mučnine ili bola u grudima.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click